• Bērnam atslēgas kauls pušu!

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    25. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sportoja vai vienkārši dauzījās, nokrita un – salauza. Kā rīkoties, skaidro bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Dr. Jānis Upenieks.

    Parasti atslēgas kauls lūst pēc kritiena uz izstieptas rokas vai pleca, bet jaundzimušie lūzumu nereti gūst dzemdību laikā. Atslēgas kaula lūzuma pazīme – ierobežotas kustības rokā. Nevar pakustināt plecu, pacelt roku uz augšu, lielāks bērns cenšas roku pieturēt, arī pavisam maziņie centīsies roku nekustināt un raudās.

    Parasti lūzumu nodod arī pietūkums, sāpīgums pleca priekšējā virsmā, kur atrodas atslēgas kauls. Pirms marles pārsēja likšanas ādu vēlams apstrādāt ar talka pūderi.

    Lai apstiprinātu diagnozi, jābūt trim lietām: traumai, klīniskām izpausmēm (nespēja pacelt roku, sāpes) un – lūzums redzams rentgenā.

    Dzīst ātri

    Dabā tā iekārtots – jo bērns jaunāks, jo atslēgas kaula lūzums sadzīst ātrāk. Tas saistīts ar anatomiskām īpatnībām. Proti, bērna kauliem piemīt ļoti augsts remodelācijas potenciāls, kad kauls pats spēj sadzīt pat pie pilna platuma nobīdes vai izteikta leņķa un – galvenais – atjaunot iepriekšējo formu.

    Lūzuma vietā veidojas rumbējums – tāda kā rēta no kaulplēves, kas pakāpeniski atjauno kaulu līdz iepriekšējam, veselajam, stāvoklim. Tas notiek tā: vispirms lūzuma vietu un asinsizplūdumu tajā cauraug saistaudu tīkliņš, tur izgulsnējas kalcijs, līdz lūzuma vieta kļūst biezāka un izlīdzinās.

    Pat ja bērnam atslēgas kauls bijis saslējies kā jumtiņš, ar laiku tas pats iztaisnosies.

    Un – kur pieaugušajam būtu jātaisa operācija, bērnam pietiek vien ar pārsēja uzlikšanu. Tiesa, šāda dabiska kaulu atjaunošanās iespējama līdz 12–13 gadu vecumam.

    Dzīšanas ilgumu ietekmē arī lūzuma veids: vai nav kaulu šķembu, cik liela ir nobīde starp kaulu fragmentiem un kāds ir organisma vispārējais stāvoklis. Parasti bērnu atslēgas kaula lūzumi ķirurgiem galvassāpes nesagādā, jo tie reti rada problēmas.

    Kā viss notiek?

    Bērniem atslēgas kaula lūzumu gandrīz vienmēr var ārstēt bez operācijas, tikai imobilizējot jeb padarot nekustīgu slimo roku ar marles pārsēju, ko ārsts slimnīcā katram pacientam izgatavo individuāli. Ar pārsēju roku, kas elkonī saliekta 90 grādos, piesien pie ķermeņa tā, lai ārā paliktu tikai plauksta, bet plecs, augšdelms un apakšdelms būtu nofiksēti.

    Dažreiz lūzumam ar pamīšus nobīdītiem kaula galiem ķirurgs pārsēju uzliek kā astoņnieku pāri pleciem – tas atvelk plecus atpakaļ, un lauztie kauli labāk nostājas savā vietā. Atkarībā no vecuma un lūzuma veida šāds pārsējs jānēsā no desmit dienām līdz diviem mēnešiem. Piemēram, skolas vecuma bērnam šāds lūzums dzīs aptuveni mēnesi. Šajā laikā bērns drīkst apmeklēt skolu, lai neiekavētu mācības, bet nedrīkst piedalīties treniņos. Mazākie var apmeklēt bērnudārzu.

    Kustīgam bērnam – īpašu pārsēju

    Pieredze rāda – lai cik labi ķirurgs būtu uzlicis individuāli veidoto marles pārsēju, bērnam, aktīvi kustoties un guļot, tas kļūst vaļīgs un slīd nost. Parasti ilgāk par nedēļu šāds pārsējs kvalitatīvi nekalpo. Risinājums? Pārsējs jāmaina. Ārstam uzmanīgi jānoņem nost vecais, par vaļīgu kļuvušais, un jāuzliek tāds pats.

    Ja bērns ir kustīgs kā ūdenszāle, vecāki marles pārsēju var uzmanīgi noņemt, lai mazo varētu nomazgāt dušā, un pēc rūpīgas ādas nosusināšanas uzlikt rūpnieciski izgatavotu pārsēju jeb ortozi ar velkro aizdari, kas ļauj to noņemt un uzlikt atkārtoti. Šādus gatavos pārsējus pārdod aptiekās un tehnisko palīglīdzekļu veikalos. Tiesa, tie jāpērk par savu naudu, jo valsts tos neapmaksā. Aptuvenā cena 10–20 eiro, atkarībā no izmēra un citiem parametriem.

    Pirms marles vai rūpnieciski izgatavota pārsēja likšanas ādu vēlams apstrādāt ar talka pūderi un starp ķermeni un pārsēju ielikt mīkstas vates starplikas, lai neveidotos izsutumi un noberzumi.

    Kad roku drīkstēs kustināt?

    Aptuveni mēnesi pēc pārsēja uzlikšanas bērns jāatrāda ķirurgam un atkārtoti jāveic rentgena izmeklējums. Ja ārsts tajā redzēs, ka kauls ir stabili saķēries jeb, mediķu valodā runājot, notikusi konsolidācija (tātad kauls sadzijis), fiksācija rokai vairs nav nepieciešama un bērnu bez pārsēja drīkst laist mājās.

    Pāris nedēļu laikā pēc pārsēja noņemšanas atvasei no jauna būs jāapgūst rokas kustības un jāpierod pie dzīves bez pārsēja. Tikai pēc tam var arī atsākt sporta treniņus.

    Saviem pacientiem pēc apsēja noņemšanas iesaku mājās ieiet siltā vannā un mazgājoties sūkli turēt slimajā rokā. Jā, sākumā būs mazliet neveikli, bet ar šo vienkāršo paņēmienu var ļoti labi atcerēties,

    izstrādāt kustības. Ja pēc vairākām nedēļām šķiet, ka rokai tomēr nav tāds pats kustīgums kā veselajai, labāk parādīties fizioterapeitam, kurš ar vingrinājumiem palīdzēs kustības atjaunot.

    Cik ātri pilnībā SADZĪST?

    • Jaundzimušajam – 7–10 dienās.
    • Gadu vecam bērnam – apmēram 2 nedēļās.
    • Trīsgadīgam – 3 nedēļās.
    • Skolas vecuma bērnam – 4 nedēļās.
    • Pusaudzim – 5–6 nedēļu laikā.

    Ko lietot PRET SĀPĒM?

    • Akūtu sāpju laikā pirms rentgena slimnīcā veiks atsāpinošu injekciju. Kad roka pēc pārsēja uzlikšanas būs padarīta nekustīga, un līdz ar to mazāk sāpēs, pretsāpju medikamentus parasti nevajag lietot ilgāk par pāris dienām.
    • Bērniem standarta pretsāpju un pretiekaisuma medikamenti ir ibuprofēns un paracetamols, abi nopērkami bez receptes. Mazākiem bērniem der sīrupa formā, lielākiem – tabletēs.
    • Ja veikta operācija ar stieņa ielikšanu, plecā tomēr nedaudz saglabāsies kustīgums, tāpēc bērns var just sāpes, diskomfortu. Tādā reizē pretiekaisuma zāles var lietot ilgāk, līdz nepatīkamās sajūtas pāriet.

    Kad tomēr JĀOPERĒ

    Bērniem pārsvarā to dara, ja bijis vaļējs atslēgas kaula lūzums, kad kaula gals izdūries cauri ādai. Arī reizēs, kad gadījusies nopietnāka trauma, piemēram, ja zem atslēgas kaula esošo asinsvadu un nervu pinuma ievainojuma dēļ ir traucēta jušana un asinsrite vai ja gūts iekšējo orgānu ievainojums, piemēram,atslēgas kauls iedūries plaušā… Bet tā notiek ļoti reti!

    Ķirurģiskās operācijas laikā var izmantot divas lūzuma ārstēšanas metodes:

    1. Tā kā atslēgas kauls ir cauruļveida (apkārt blīvāks, iekšpusē poraināks), tā iekšpusē ieliek stienīti, uz kura it kā uzver abus kaula galus, tādā veidā sasaistot tos kopā.
    2. Operācijas laikā kaulu fiksē ar plāksni un saskrūvē kopā ar skrūvēm. Tādā veidā atslēgas kauls tiks padarīts pilnīgi nekustīgs. Šo metodi gan parasti izmanto pieaugušajiem.

     

    Lai sašūtu operācijas brūci, ķirurgs var izmantot izņemamus vai neizņemamus diegus. Brūce pēc tam atbilstoši jāaprūpē – reizi dienā vai pārdienās jāveic pārsiešana, jāseko dzīšanai. Ja veidojas apsārtums vai parādās izdalījumi no brūces (tas var liecināt par infekciju), nekavējoties jāsazinās ar ārstējošo ārstu vai savu ģimenes ārstu. Brīvdienās vai svētku dienās ar šādu problēmu jāvēršas pēc palīdzības tuvākās slimnīcas uzņemšanas nodaļā, kas sniedz neatliekamo palīdzību.

    Parasti, ja ielikts stienītis, nepieciešama rokas fiksēšana nekustīgā stāvoklī, bet – uz īsāku laiku nekā tad, ja operācija netiek veikta. Ja kauls fiksēts ar plāksni un skrūvēm, tas vairs nevar kaut kur nobīdīties, tāpēc var iztikt bez imobilizācijas un sākt agrīnu rehabilitāciju pie fizioterapeita.

    Apmēram 9–12 mēnešus pēc pirmās operācijas jāveic otra operācija, lai dzelžus – stieni vai plāksnīti ar skrūvēm – ņemtu ārā.

    Bērniem tikai ļoti retos gadījumos implantu ieliek uz mūžu, jo pierādīts, ka vēlāk dzīves laikā, ja organisma imūnsistēma kādā brīdī netiek galā ar asinsritē iekļuvušajiem mikrobiem, tie aizceļo līdz svešķermenim un rada tur iekaisumu. Dzelžu izņemšanu, ja vien kopš pirmās operācijas nav pagājis ļoti ilgs laiks, var veikt dienas stacionārā, bez ilgstošas gulēšanas slimnīcā.

    Ja atslēgas kauls lūzis pieaugušajam

    Diemžēl pieaugušo kauli nespēj tik labi sadzīt, tāpēc atslēgas kaula lūzumi biežāk jāārstē ar ķirurģiskām metodēm. Parasti lūzuma vietu nostiprina ar plāksni un skrūvēm, jo pieaugušajiem, atšķirībā no bērniem, dzīšanas laikā vajadzīga lielāka kaula stabilitāte, absolūts nekustīgums. Turklāt ar šādu implantu roku var ātrāk sākt kustināt un sākt rehabilitāciju.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē