• Bērna nākotnei svarīgais krājkonts kaulu bankā

    Uzturs
    Ievas Veselība
    Ievas Veselība
    22. maijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Visintensīvāk kaulu masa veidojas tīņu vecumā – no vienpadsmit līdz astoņpadsmit gadiem. Tāpēc ir būtiski pievērst uzmanību tam, cik daudz uzņemam nepieciešamo vielu. Jo tas lielā mērā noteiks, kāda tava meita vai dēls būs pēc gadiem sešdesmit – vai viņi sērfos, dejos, kustēsies bez sāpēm, vai arī knapi pārvietosies ar spieķi. Skaidro reimatoloģe, interniste, osteoporozes speciāliste Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā Dr. Signe Zelča.

    Vairāk nekā 90 procenti kaulu masas izveidojas līdz 20–25 gadu vecumam, bet visintensīvāk tas notiek tieši tīņu vecumā – no vienpadsmit līdz astoņpadsmit. Tad arī krasi pieaug kaulu minerālais blīvums, tātad – ne vien apjoms, bet arī stiprība. Pateicoties aktīvai kaulu veidojošo šūnu osteoblastu darbībai, tiek sasniegta kaulu kvalitātes virsotne, ko mediķi sauc par kaulu pīķi. Un no tā, cik augsts tas būs, atkarīgas tava bērna vecumdienas, kad sāk dominēt otras galvenās kaulu vielmaiņas šūnas – osteoklasti jeb šķīdinātājšūnas.

    Pēc kaulu pīķa sasniegšanas līdz 40–45 gadu vecumam (sievietēm līdz premenopauzei) kaulu masas un minerālā blīvuma līkne ir nemainīga – osteoklasti un osteoblasti ir līdzsvarā. Bet pēc tam grauzējšūnas sāk kļūt aktīvākas, un kauli pamazām zaudē masu un stiprību.

    Tātad – jo vairāk būsi investējusi, ieguldījusi sava bērna kaulu bankā, jo būs lielāka rezerve kaulu blīvuma kritumam un mazāks risks vecumā piedzīvot osteoporozi. Bet – bankā tagad liec četras labas lietas: kalciju, D vitamīnu, pareizu uzturu un fiziskas aktivitātes. Tiesa, lomu spēlē arī iedzimtība, ģenētika, jo ir arī ātrie kaulu zaudētāji no dabas. Bet – tas jau ir cits stāsts, par to šoreiz ne.

    KALCIJA profilaktiskās devas dienā: no 4 līdz 8 gadiem – 100 mg; no 9 līdz 18 gadiem – 1000–1300 mg.

    D3 VITAMĪNA profilaktiskā deva dienā: 600–800 SV (SV – starptautiskās vienības (viena SV atbilst 0,025 mikrogramiem D vitamīna)).

    Kaulu ķieģelīši

    Galvenais kaulu būvmateriāls ir kalcijs, kura būtiskākais avots ir piena produkti. «Kā lai zina, vai kaulu būvēšanai ķieģelīšu gana daudz?» tu vaicā. To tu vari aprēķināt, izmantojot internetā atrodamo kalcija kalkulatoru (www.kalcijs.lv) un zinot katram vecumam nepieciešamās kalcija devas. Tomēr – nav arī jēgas ēst kilogramiem biezpiena, ja trūkst D3 vitamīna, kas nodrošina kalcija uzsūkšanos!

    Ar uzturu tavs bērns var uzņemt tikai piekto daļu nepieciešamā D vitamīna daudzuma, pārējos 80 procentus – tikai pateicoties saulei. Saulei, bet ne solārijam! D3 vitamīna veidošanās solārija ietekmē ir minimāla, toties vēža risks gan – iespaidīgs. Vasarā tavs bērns profilaksei nepieciešamo D3 vitamīna devu saņems, ja viņš divas reizes nedēļā pa 20–30 minūtēm pabūs saulītē, maksimāli atsedzot ķermeni. Un neļauj bērnam apdegt! Tomēr ņem vērā arī to, ka sauļošanās krēmi ar aizsargfaktoru, sākot no SPF15 un vairāk, kavē D3 vitamīna veidošanos ādā.

    Samazināts D3 vitamīna daudzums ne tikai kavē kaulu veidošanos, bet arī ietekmē imūnsistēmu un var veicināt nopietnas slimības.

    Kā rīkoties tagad, kad aiz loga redzi Latvijas pelēko ziemu? Diezin vai tavs tīnis, lai sasniegtu nepieciešamo D3 vitamīna dienas normu, būs ar mieru apēst 50 olu dzeltenumus vai kilogramu laša dienā. Tas nozīmē, ka gada tumšajos mēnešos un lietainās bezsaules vasarās profilaksei jālieto D3 vitamīna pilieni. Pareizi būtu vispirms veikt asins analīzes, lai noteiktu D3 vitamīna līmeni. Ja tas ir normas robežās, pietiks ar profilaktisko devu. Ja par maz – prasi ārstam, lai izraksta ārstniecisko devu.

    Nobastot fizkultūru – NĒ!

    Lai kauli būtu veseli, svarīgas ir arī fiziskās aktivitātes. Tās nodrošina regulāru asins, olbaltumvielu un citu vielmaiņas produktu piegādi ne vien muskuļiem, bet arī kauliem. Kaulu šūnām savas asinsrites nav – par to pabarošanu gādā apkārt esošie audi.

    Ja pieaugs muskuļu masa, arī kauls jutīsies labāk. Tāpēc fizkultūras stundas nedrīkst bastot!

    Bet pārspīlēt ar sportošanu arī nevajag – pietiks ar regulāru, mērenu slodzi, nebūt nav jāsūta bērns uz profesionālā sporta nodarbībām, jo tad kauli būs gan apjomīgi, taču – neizturīgi. Piemēram, ir pierādīts, ka gargabalu skrējējiem attīstās pārslodzes izraisītas izmaiņas gūžās. Labāk ir vingrot, peldēt, braukt ar riteni, var arī skriet – saprāta robežās. Lai sportošanai būtu pozitīva ietekme uz bērna kaulu masu un blīvumu, tas jādara pareizi un sabalansēti!

    Vegānisms NAV vēlams

    Lai sasniegtu kaulu masas un stiprības maksimumu, nepieciešams pilnvērtīgs uzturs. Kaulveides matrica ir olbaltumvielas.

    Veģetārisms mazāk, bet vegānisms pilnīgi noteikti bērnam ir kontrindicēts, jo viņam ir jāuzņem neaizvietojamās aminoskābes, kuras atrodas tikai un vienīgi dzīvnieku olbaltumvielās.

    Tīņa gados meitenes sāk pastiprināti raizēties par savu izskatu. Divpadsmit, četrpadsmit gadu vecumā spogulis pēkšņi rāda siluetu, kas noteikti ir pārāk resns, un tava meita nolemj tievēt. Un tā kārtīgi, lai gurnu kauli izspiežas! Citreiz arī tev pašai šķiet, ka tīnītim bērna apaļīgums vairs nepiedien, tāpēc jāsēdina uz diētas. Lūk, tā ir kļūda! Ja tava meita pārstāj normāli ēst, kļūst par vegāni, badojas vai gatava pārtikt tikai no ūdens un gaisa, vispirms korķi tiek izsisti endokrīnajai sistēmai – pazūd mēnešreizes. Tievuma cena ir arī nepietiekami augsts kaulu pīķis. Un tad vēlāk, pēc grūtniecības vai arī pirms menopauzes, ne no šā, ne no tā parādās lūzumi.

    Te bieži vien iemesli jāmeklē pagātnē – apsēstībā ar ideāli slaidu augumu. Samazināts ķermeņa masas indekss ir būtisks riska faktors osteoporozes attīstībai nākotnē. Tāpēc, lūdzu, seko līdzi, vai tava bērna augums un svars atbilst vecumam.

    Šķiedrvielu opozīcija

    Šķiedrvielām uzturā ir svarīga loma, bet aizrauties arī nevar. Savulaik dāmas, kas vēlējās novājēt, ēda klijas kaudzēm – līdz iedzīvojās zarnu darbības traucējumos un aizcietējumos.

    Saprātīgos daudzumos šķiedrvielas veicina zarnu motoriku un rada sāta sajūtu. Lietot ar mēru – tas nozīmē strikti ievērot uztura piramīdas principus.

    Bet, ja šķiedrvielu ir par daudz, tiek traucēta kauliem tik svarīgā kalcija uzsūkšanās un tas pastiprināti izvadās no organisma.

    Kalciju izskalo arī kofeīnu saturoši dzērieni, tieši tāpēc bērniem nevēlami ir enerģijas dzērieni. Kofeīns iedarbojas uz nieru asinsvadiem, veicinot pastiprinātu kalcija izvadīšanu un nepietiekamību. Kaulam vairs nav materiāla, no kā veidoties! Vēl tīnītim jāuzmanās ar sāls lietošanu, jo tā sastāvā esošais nātrijs konkurē ar kalciju. Dzelzi vai oksalātus saturošus produktus nevajag lietot kopā ar piena produktiem. Tātad atceries – rabarberu ķīselis ar pienu, siermaizīte ar šķiņķi un piena zupa ar brokoļiem, ja pavisam godīgi, ir nederīga kombinācija!

    KUR IR KALCIJS?

    Izdzerot dienā ieteiktās 6–8 glāzes ūdens, bērns uzņems 120–160 mg kalcija. Līdzīgs daudzums kalcija ir arī augļu un zāļu tējā. Savukārt krūzīte melnās vai zaļās tējas izskalo 300 mg, bet aplieta maltā kafija – 146 mg kalcija! 1000 mg kalcija tavs bērns var uzņemt, ja viņš apēdīs…

    • 100 g Krievijas siera (400 mg kalcija),
    • + 200 g auzu pārslu (40 mg),
    • + 200 g svaigu kāpostu (168 mg),
    • + 100 g brokoļu vai balto pupiņu (42 mg),
    • + 200 g teļa vai tītara gaļas (10 mg),
    • + 200 g mencas vai 150 g siļķes (20 mg),
    • + 25 g lazdu riekstu (70 mg),
    • + vienu lielu apelsīnu vai 190 g mandarīnu, vai 250 g zemeņu (25 mg),
    • + vienu paciņu (180 g) 5% biezpiena (94 mg),
    • + divas šķēles rupjmaizes vai vienu olu (11 mg),
    • + izdzers glāzi (250 ml) 2–3,5% piena, kefīra, paniņu vai pilnpiena jogurta (120 mg).

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē