• Augsts acu spiediens — pamats bažām par glaukomu?

    Slimības
    Ginta Auzniece
    20. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    «Mammai atklāja paaugstinātu acu spiedienu, izrakstīja pilienus «Betoptic» un lika atkārtoti pārbaudīties pēc diviem mēnešiem. Ir neliels satraukums – vai nevajag ātrāk un vai pilieni būs jālieto visu mūžu?» vaicā Linda. Konsultē Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra Biķernieki Oftalmoloģijas klīnikas vadītāja Dr. Kristīne Baumane, acu ķirurģe ar 20 gadu stāžu. Specializējusies glaukomas diagnostikā un ārstēšanā.

    Konkrētajā gadījumā izrakstītās zāles ir selektīvais bēta adrenoreceptoru blokators, kas samazina spiedienu acīs, samazinot acs iekšējā šķidruma sekrēciju. Tās lieto glaukomas ārstēšanai. Jāatzīst, ka šīs ir ne visai stipras zāles, tāpēc es sliektos domāt, ka vai nu mammai atklāts pats glaukomas sākums, vai, iespējams, tā pat vēl nav glaukoma, bet ir konstatēts tikai paaugstināts acu spiediens jeb acs hipertensija.

    Tādas zāles var izrakstīt arī tad, ja ir sūdzības par sāpēm acīs, uzacu rajonā kombinācijā ar paaugstinātu acu spiedienu – tā mēdz notikt, ja acis ir pārpūlētas, piemēram, lasot bez brillēm vai ar nepiemērotām lasāmajām brillēm. Arī tad, ja acu spiediens paaugstinājies citu acu slimību, piemēram, iekaisuma, dēļ.

    Būtu svarīgi zināt, vai paaugstinātais acu spiediens nenodara ļaunumu mammas acīm un vai nav attīstījusies glaukoma.

    Jāizmeklē, vai ir sašaurināti un izmainīti acs iekšējā šķidruma atteces ceļi, sācis samazināties redzes lauks, vai samazinājies tīklenes ganglionāro šūnu skaits, vai tīklenes nervu šķiedru slānis kļūst plānāks, vai sākusi palielināties bedrīte redzes nervā jeb veidojas tā saucamā redzes nerva ekskavācija, vai palielinās peripapilārās atrofijas zona, vai parādās asinsizplūdumi uz redzes nerva malām, kā arī jāizmēra radzenes biezums…

    Lai to noteiktu, jāveic pahimetrija, gonioskopija, perimetrija, oftalmoskopija, biomikroskopija, okulārā koherences tomogrāfija. Sarežģīti nosaukumi… Bet to visu acu ārsts var izdarīt, un tie ir obligātie izmeklējumi, lai apstiprinātu, ir glaukoma vai nav.

    Tā var būt, ka ārsts licis mammai atrādīties pēc diviem mēnešiem. Pēc tā secinu, ka acu spiediens nav bijis tik augsts, lai aicinātu uz atkārtotu vizīti ātrāk. Un tas ir labi! Jo, ja pie manis atnāk pacients ar acu spiedienu 40 mmHg, es parasti nozīmēju ārstēšanu, kas sastāv no trīs medikamentu kombinācijas, un vēl izrakstu urīndzenošus preparātus, kas acu spiedienu samazina ļoti strauji. Bet uz atkārtotu pārbaudi aicinu jau pēc pāris nedēļām.

    Kā zināt, ka spiediens samazinās?
    – Teikšu tā – ja bijušas reālas acu sūdzības, kas tiek ārstētas ar spiedienu samazinošiem medikamentiem, tad, lietojot zāles, nepatīkamās sajūtas mazinās. Bet, ja glaukoma jau ir,  tad izmaiņas nejūt ne pirms, ne pēc pilienu lietošanas.

    Patiesību sakot, tieši sākot lietot pilienus, var parādīties sajūtas, kuru iepriekš nav bijis, – sausuma, graušanas sajūta acīs, ko rada konservanti, kas ir pilienos. Tādās situācijās pacienti parasti apjūk – kā, man nekādu sūdzību nebija, kāpēc man tagad pilināt pilienus, no kuriem kļūst sliktāk?! Bet to, ka zāles iedarbojas arī labi, samazina acu spiedienu un ilgtermiņā palīdz saglabāt redzi, to cilvēks pats nevar novērtēt.

    Sirdsmieram var izmērīt acu spiedienu optikas salonā. Tas ir lētākais un ātrākais risinājums, kas palīdz pārliecināties, vai situācija uzlabojas.

    – Cik bieži pilieni jālieto?
    – Acu pilieni ir dažādi, tāpēc arī lietošanas varianti ir vairāki.
    Piemēram, bēta adrenoreceptoru blokatoru, kāds ir arī Betoptic, darbība ilgst 12 stundas – tāpēc tie būtu jāpilina rītos un pēc tam ar 12 stundu starplaiku vakarā. Bet – ir pierādīts, ka šie medikamenti vislabāk darbojas tieši dienas laikā, tāpēc, pilinot uz nakti, kad simpātiskā nervu sistēma nav aktīva un cilvēks guļ, tiem nav īpašas jēgas, jo aktīvā viela nestrādā.

    Ir bēta blokatori, kas kombinēti ar prostaglandīniem (piemēram, timolola un latanoprosta kombinācija) – klīniskajos pētījumos pierādīts, ka efekts ir labāks, ja pilienus pilina uz nakti, tieši pirms iešanas gulēt.

    Ir karbonhidrāzes inhibitori (piemēram, dorzolamīds vai brinzolamīds), kuri samazina sekrēciju un uzlabo redzes nerva apasiņošanu, – šos pilienus rekomendē pilināt pat līdz trim reizēm dienā.

    Ir pilieni, kas jāpilina tikai uz nakti – tie ir prostaglandīni monoterapijā.

    Ir situācijas, kad acu spiediens nekrītas, un tad ārsts var izrakstīt dažādus pilienus (pat 3–4 dažādas pudelītes), kas jālieto pat 3–4 reizes dienā. Tiesa, mana pieredze rāda, ka, ja vienlaikus lieto tik daudzus un atšķirīgus pilienus, bieži attīstās alerģija uz pilienu palīgvielām, un tādā situācijā labāk veikt glaukomas operāciju, lai acu spiedienu samazinātu.

    – Kā pareizi pilināt acīs?
    – Iegaumē – actiņai pietiek ar vienu zāļu pilienu. Jāiepilina acī viens piliens, tad jāuzspiež ar pirkstu uz acu iekšējiem kaktiņiem un minūti jāpagaida, lai zāles iedarbotos tieši acī. Pilināt acī vairākus pilienus nevajag, jo acis lielāku labumu no tā nedabūs, – acs vienkārši dabūs lielāku zāļu un konservantu devu, kas var izraisīt acs virsmas kairinājumu un sausumu.

    Ja pašai ir grūti trāpīt pilienu actiņā, palūdz, lai tev palīdz bērni, mazbērni, ja dzīvojat kopā. Vai arī – centies atrast veidu, kā tev sanāk trāpīt zāles acī vislabāk, piemēram, darot to pie spoguļa.

    – Ja aizmirsies iepilināt zāles, jālieto dubultdeva?
    – Ja aizmirsies tikai uz īsu brīdi, piemēram, pāris stundas pēc ierastā laika, tad vienkārši atceroties pilieni ir acīs jāiepilina. Bet, ja aizmirsies vairāk nekā piecas vai sešas stundas, šī reize vienkārši jāizlaiž, jāgaida nākamā pilināšanas reize un jāturpina pilināt acīs pēc grafika. Dubultdevu pilināt nevajag!

    – Vai pilieni jālieto visu dzīvi?
    – Ja glaukomas nav, bet acu spiediens bijis paaugstināts citu iemeslu dēļ, parasti pēc spiediena normalizēšanās ar ārstu jāizrunā, kā rīkoties tālāk. Visticamāk, pilienu lietošanu varēs pārtraukt.

    Citādi ir, ja konstatēta glaukoma – tad zāles tiešām jālieto visu mūžu.

    Ja spiediens normalizējas, tas nozīmē, ka spiediens ir normāls ar zālēm.

    – Vai pie pilieniem nerodas pieradums?
    – Jā, pieradums var izveidoties. Tāpēc, ja ar laiku efekts zūd, jāmēģina cita zāļu kombinācija. Taču, ja spiediens turas normas robežās, sporta pēc vien pilieni nav jāmaina.

    – Vai der arī ģenēriķi, kas ir lētāki?
    – Oriģinālie preparāti viennozīmīgi ir labi, vairāk pētīti un pierādīti klīniskajos pētījumos, bet arī ģenēriķus var lietot – tajos ir tā pati aktīvā viela tādā pašā koncentrācijā, tikai ar atšķirīgām palīgvielām. Jāteic, ka alerģisku reakciju un pieradumu var radīt gan oriģinālie pilieni, gan ģenēriķi. Arī cilvēku jutība ir dažāda, tāpēc īstā preparāta piemeklēšana katram ir ļoti individuāla.

    Kas jāzina par acu spiedienu

    • To var paaugstināt medikamenti (piemēram, kortikosteroīdi tabletēs, acu pilienos, arī inhalējamie), uveīts jeb acs iekaisums. Arī acs atteces ceļu aizaugšana ar jaunveidotiem asinsvadiem, smaga diabētiska retinopātija, acs audzēji, traumas.
    • Acu spiediens diennakts laikā mainās. Cilvēkiem, kam nav glaukomas, svārstības var būt robežās no 2 līdz 6 milimetriem, bet, ja ir glaukoma, svārstības var sasniegt pat 20 milimetrus. Visaugstākais spiediens ir no rītiem, bet vakarpusē tas kļūst zemāks. Tāpēc, ja ir glaukoma, pie acu ārsta vajadzētu katru reizi iet dažādos diennakts laikos, lai var novērtēt acu spiediena dinamiku.
    • Cilvēkam, kam nav glaukomas, acu spiedienam jābūt ne augstākam par 20 milimetriem.
    • Ja ir glaukoma, spiediena normu vērtē kontekstā ar citiem rādītājiem. Jo izteiktākas ir glaukomas pazīmes un sliktāks redzes nerva stāvoklis – jo spiedienam jābūt zemākam. Mērķis, uz ko tiekties, – 10–12 mmHg.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē