• Augi sievišķībai un kaislei, ko vari ievākt dārzā un pļavā

    Dārzs
    Agnese Meiere
    Agnese Meiere
    20. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Vienmēr ar nelielu skaudību skatos uz tām sievietēm, kurām acis mirdz un kuru sievišķība laužas laukā pa visām porām. Pat uzvelkot treniņtērpu, viņas ir tik starojošas un skaistas, ka… vienkārši skauž! Izrādās, sievišķību iespējams vairot, turklāt ar pavisam vienkāršiem līdzekļiem – palīdzēs zāļu tējas un atsevišķu produktu izsvītrošana no ēdienkartes.Konsultē Artūrs Tereško, ārsts fitoterapeits.

    «Ja sieviete grib kļūt sievišķīgāka, jāmeklē tējas, ārstniecības augi, kam piemīt sievišķos hormonus estrogēnus vairojoša un līdzsvarojoša iedarbība. Augi un cilvēks veidoti no vieniem un tiem pašiem atomiem un molekulām: ogleklis, slāpeklis, fosfors, kalcijs, nātrijs, kālijs… Kad augi ieiet veģetācijas fāzē – veido ziedus, drīksnas –, tajos veidojas augu hormoni: fitoestrogēni (tulkojot no latīņu valodas phyto nozīmē augs, estrus – fertilitātes jeb auglības periods, gen – izraisīt jeb ražot) vai fitosteroni (hormoni, kas ir vīrišķajos augos). Jo augā vairāk fitoestrogēnu, jo vairāk tas liek mirdzēt sievietes acīm. Jo vairāk fitosteronu, jo seksuālāka sieviete, jo vairāk viņai gribas mīlēties,» skaidro Artūrs Tereško. Regulāri lietojot to augu tējas, kuri satur fitoestrogēnus vai fitosteronus, organisms pārkārtojas un manāmas pārmaiņas. «Nepietiek gan tikai ar fitoestrogēnu vien. Lai sievietei mirdzētu acis, nepieciešams ir arī labi zināmais serotonīns (mediators, kas piedalās impulsu pārvadīšanā pa nervu šķiedrām, vairo enerģiju un labu garastāvokli) un oksitocīns jeb iemīlēšanās hormons, kas jūtu ietekmē liek lidot gluži vai pa mākoņiem. Šīs vielas bagātīgi ir asinszālē,» saka fitoterapeits.

    Sievišķīga un skaista

    Dzerot tējas, kas satur fitoestrogēnus, iepriekšminētās vielas, ne tikai sakārtojas menstruālais cikls, ja tas bijis neregulārs, bet arī uzlabojas fertilitāte jeb auglība, arī mati kļūst veselīgāki un stiprāki, āda – veselīgāka, mirdzošāka. Bet! Ar tējām nedrīkst pārforsēt – tās lietojot par daudz un par ilgu, var panākt pretēju efektu: menstruālā cikla traucējumus un problēmas ar mazuļa ieņemšanu.

    Raudene. Lai pļavā atrastu raudeni, jāpieliek diezgan lielas pūles – tā neaug visur, taču labi derēs arī aptiekā nopērkamās drogas. Ja raudeni gribas audzēt pašas spēkiem, vari nopirkt sēklas un izaudzēt to dārzā vai pat podiņā uz balkona. Atceries, ka augs jāievāc tad, kad tas sāk ziedēt, un tējai izmanto stumbru ar visiem ziediem.

    Artūrs Tereško gan brīdina, ka raudene ir viltīgs augs, kas vienlaikus var iedarboties divējādi, gan raisot sievišķību, gan mazinot libido jeb vēlmi pēc seksa. Tāpēc pietiks, ja raudeni palietosi tikai dažas reizes nedēļā.

     

     

    Sarkanais pļavas āboliņš. Tiklīdz runa ir par fitoestrogēniem, vari būt droša, ka sarkanais āboliņš tiks piesaukts pirmām kārtām, tajā patiešām ir liela augu hormonu koncentrācija. Bet! Arī ar šo augu nedrīkst pārforsēt. Pirmkārt, tāpēc, ka āboliņam piemīt dzemdes muskuli atbrīvojošas īpašības, līdz ar to tas var paātrināt mēnešreižu sākšanos, tādējādi mazliet izjaucot ierasto ciklu. Otrkārt, pierādīts, ka āboliņš, tiesa gan, lietojot milzīgos daudzumos, kā to dara aitas pļavā, kas pārtiek gandrīz vienīgi no šī smaržojošā un labi garšojošā brīnuma, var izraisīt neauglību. Tā teikt – vēl viens augs ar divām dabām: lietojot mazliet, sievišķību pastiprina, lietojot milzīgos daudzumos – nomāc.

    Atrast šo augu gan nav nekādu grūtību – zied gandrīz katrā Latvijas pļavā. Ievāc un lieto gan tikai ziedus.

     

     

    Sējas lucerna. Šis ārēji necilais augs pamatoti tiek uzskatīts par gandrīz vai brīnumlīdzekli, jo palīdz mazināt dažādus iekaisumus, samazina holesterīna līmeni asinīs, paaugstina imunitāti, stiprina zobu emalju, regulē arī hipofīzes jeb endokrīnās sistēmas iekšējās sekrēcijas dziedzeri. Tātad līdzsvaro hormonu darbību organismā. Tieši tas, kas tev vajadzīgs! Ar lucernas iegūšanu gan ir tā pašvaki – vai nu jāsadraudzējas ar kādu zemnieku, kas to audzē lopbarībai, vai pašai jānopērk sēklas un jāiesēj dārzā. Tējai un uzlējumiem lieto lucernu ziedošās galotnītes.

     

     

    Apiņi. Viszināmākā šā auga īpašība – tas dod labu miegu. Bet ne tikai. Apiņa rogas lieto sāpīgu, stipri asiņojošu mēnešreižu mazināšanai, ar klimaksa periodu saistīto nervu sistēmas, sirds un gremošanas orgānu darbības traucējumu novēršanai, kā arī ādas slimību ārstēšanai, jo satur jau pieminēto estrogēnu.

    Apiņi daudzviet aug brīvā dabā, bet var arī iestādīt dārzā. Ja slinkums pašai audzēt vai vākt, iespējams nopirkt arī aptiekās. Ja nu tomēr sadomā augu pati ievākt, tev jāzina, ka apiņu čiekuriņi jāvāc, kamēr tie ir dzeltenīgi zaļi, ar pie­glaustām zvīņām (parasti augustā). Kad zvīņas paveras, viss labums izbirst. Apiņu tēju nevajadzētu dzert, ja baro mazuli ar krūti, jo tā mazina laktāciju.

     

     

    Salvija. Jā, jā, tā pati, ko var lietot kā garšvielu. Tā regulē hormonu darbību organismā, tāpēc gan veicina sievišķību, gan palīdz, ja ir sāpīgas, spēcīgas mēnešreizes.

    Salvijas drogas vari iegādāties aptiekā, bet tikpat labi tirgū vari nopirkt salvijas stādiņus un audzēt to uz palodzes podiņā. Dārzā gan salvija nejūtas īpaši labi, jo tai nepatīk mitrums un aukstums. Tējai izmanto lakstus, kurus ievāc ziedēšanas laikā.

    Ņem vērā, ka salvijas tēja, tāpat kā apiņi, mazina mammas piena rašanos.

     

     

    Kā pareizi gatavot sievišķības tēju?

    Ņem vienu ēdamkaroti drogu, aplej ar 1–2 krūzēm ūdens, ļauj ievilkties 10–15 minūtes un dienas gaitā, sadalot to trijās daļās, dzer pirms ēšanas.

    Viss tavās rokās – vari dzert viena vienīga auga tēju vai pagatavot kokteili no visiem iepriekšminētajiem. Fitoestrogēnus saturošos augus vari kombinēt pa diviem vai trim pēc pašas patikas. Galvenais, kas jāievēro, – šo augu labvēlīgā iedarbība vislabāk parādīsies tad, ja tēju lietosi regulāri vienu mēnesi. Pēc tam dažus mēnešus nepieciešams pārtraukums, un tad atkal vari mēnesi padzert.  

    Augļi un dārzeņi sievišķībai

    Ne tikai augi, bet arī augļi un dārzeņi satur ne nu gluži fitoestrogēnus, bet estrogēnam līdzīgu substanci gan. Pie tā dēvētajiem estrogēniskajiem augļiem un dārzeņiem pieder: ķiploki, pētersīļi, burkāni, kartupeļi, pupas, dateles, ķirši, granātāboli, āboli un to sēklas. Pie šīs grupas pieskaitāma arī kafija.

    Ek, kā gribas mīlēties!

    Ne reizi vien dzirdēts vīriešus sūdzamies: lūk, mīļotajai nemaz negribas mīlēties! Ir jau saprotams – darbs, bērni, pienākumi… Taču, ja tomēr sasparojies un pamīlējies, vienmēr solies – rīt atkal! Lai šis rīt atkal nebūtu tikai solījums, vērts padzert augu tējas, kas palielina libido jeb vēlmi mīlēties. Šīs tējas var dzert gan sievietes, gan vīrieši, kam pieklibo potence. Tās satur jau pieminētos fitosteronus un veicina vīrišķo hormonu jeb androgēnu veidošanos, tādējādi vairojot dzimumtieksmi. 

    Kalme. Jā, tieši tas pats smaržīgais un svētku izjūtu nesošais augs, ko pārnesam no upmalas saulgriežu dienā. Tas pats augs, ar kura palīdzību – ak, cik neromantiski – laukos aizbiedējam blusas!

    Jārēķinās gan, ka kalmju tēja nebūs sevišķi garšīga, jo tās pagatavošanai izmanto kalmes sakni, kurai ir diezgan specifiska garša. Lai to pagatavotu, tā jāievāc pavasarī, bet vislabāk rudenī, kad nodzeltē lapas. Sakni var apliet svaigu, bet var arī sīki sagriezt un izžāvēt.

    Ja sakni gribi lietot svaigu un tūlīt, ņem deserta karoti sasmalcinātu kalmju un aplej ar 1–2 krūzēm verdoša ūdens. Pēc 10–15 minūtēm tēja jau būs gatava un lietojama.

    Ziemā no žāvētām kalmju saknēm gatavo novārījumu – vienu deserta karoti kalmju aplej ar puslitru ūdens un pavāra 5 minūtes, ļauj ievilkties 15 minūtes. Gan svaigas, gan žāvētas dzer pa puskrūzei trīsreiz dienā pirms ēšanas.

     

    Ārstnieciskā verbēna. Šo augu visvienkāršāk būtu izaudzēt pašai – sēklu veikalā iegādājies sēklas un iesēj podiņā. Tāpat tirgū iespējams nopirkt jau palielu augu podiņā. Pļavā to atrast nav tik vienkārši, jo ne visur tas aug, turklāt pazīt arī varēs tikai speciālisti.

    Kad augs sāk ziedēt, ievāc tā lakstus un ziedus. Vienu ēdamkaroti izžāvētu drogu aplej ar glāzi ūdens, ļauj, lai ievelkas, un izdzer dienas laikā pa malciņam.

     

     

    Tīruma neļķe. Šī gan ir viegli atrodama brīvā dabā, sausās, smilšainās pļavās. Ievāc, protams, ziedu laikā un gatavo tāpat kā ārstniecisko verbēnu.

    Ūdens pipars. Aug daudzu Latvijas ūdens tilpju tuvumā. Libido vairošanai der ūdens pipara sakne. To, tāpat kā kalmi, var lietot gan svaigā veidā, gan žāvētu, arī devas līdzīgas.

     

    Smaržīgais miešķis. Parasti aug turpat, kur madaras. Nereti tiek saukts arī par smaržīgo madaru. Īstās madaras ir ar stīgojošiem, pagariem kātiem, bet smaržīgais miešķis aug kūlīšos, ziedi līdzīgi madarām, tikai nedaudz smalkāki un, galvenais, smaržīgāki. Smaržīgā miešķa tēja palīdz novērst arī dažādu mezgliņu augšanu organismā – gan fibromiomas, gan mastopātiju. Tējai der gan stumbrs ar lapām, gan, protams, ziedi. Gatavo tāpat kā verbēnas tēju.

     

    Pētersīļu sēklas. Var iegādāties sēklu veikalos. Libido tējai visieteicamākās ir tieši pētersīļu sēklas, nevis lapas. Pētersīļu sēklas vari pievienot citu augu tēju uzlējumiem, vari gatavot tēju tikai no pētersīļu sēklām. Ja tēju gatavo no pētersīļu sēklām, devas šādas: ņem vienu deserta karoti sēklu, aplej ar divām glāzēm ūdens, vāra 5–6 minūtes. Kad novārījums atdziest, to dzer divas reizes dienā. Var vienkārši samalt attiecīgo daudzumu sēklu un apēst, uzdzerot ūdeni, vai pievienot kā garšvielu ēdienam.

     

     

    Estragons. Garšviela, ko audzē dārzā vai podiņos uz palodzes. Sēklas var iegādāties veikalā. Lieto estragona lapas – no tām var pat negatavot tēju, bet pievienot zupām, gaļas ēdieniem. Estragonu kā garšvielu pārdod arī garšvielu veikalos.

     

    Lupstājs. Šis nu nav pats garšīgākais augs, toties libido tēju sarakstā iederas gaužām labi un pat pastiprina pārējo darbību. Ja nu tiešām tēju, kam pielikts mazs gabaliņš lupstāja, neizdodas pievārēt, tad šo garšaugu var pievienot zupām un citiem ēdieniem – un būs labi. Der gan lupstāja sakne, gan laksti.

     

    Kā gatavo libido tēju

    Vari droši kombinēt dažādus libido rosinošus augus vai dzert pa vienam. Drogu devas tādas pašas kā sievišķības tējām: 1 ēdamkarote (kopā) dažādu augu un 1–2 krūzes ūdens. Ja dzer vairāku augu maisījumu, gluži vienkārši aplej drogas un pagaidi 10–15 minūtes. (Kā gatavo katra auga tēju atsevišķi, aprakstīts iepriekš.)

    Taču tējas ar libido veicinošiem augiem nevajadzētu lietot, ja uz sejas veidojas pinnes. Tas jau vien nozīmē, ka organismā vīrišķo hormonu ir par daudz un libido tējas to līmeni var vēl vairāk paaugstināt.

    Mīlas dzēriens tev un mīļotajam

    Ņem divas ēdamkarotes dažādu drogu – dažus gabaliņus lupstāja, mazliet pētersīļu sēklu, sarkano āboliņu, smaržīgo miešķi, kalmi, gabaliņu selerijas lapas vai saknes, anīsa sēklas. Liek katliņā, pievieno trešdaļu malta muskatrieksta, virsū uzlej puspudeli vīna un pavāra 5 minūtes. Ļauj ievilkties un atdzist, nokāš. Jāmalko divatā – katram pa glāzei.

    Nav svarīgi, kāds vīns izmantots – balts, sarkans, salds vai sauss. Galvenais šajā dzērienā ir alkohola klātbūtne, kas īpaši spēcīgi veicina augos esošo labvēlīgo fermentu, hormonu izdali. Vispieņemamākā to forma veidojas tieši savienojumā ar vīnu. Muskatrieksts savukārt palielina oksitocīna jeb iemīlēšanās hormona līmeni asinīs. Šim mīlas dzērienam var pievienot arī nedaudz rozmarīna lakstu un ālantes saknes.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē