• Augi, kas palīdzēs sadziedēt nelielas brūces

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    30. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vasarā lielākas un mazākas brūces var gadīties katram, kurš čakli rosās dārzā, gatavo ēdienu piknikam vai sporto. Kādus augus var izmantot kā pirmo palīdzību? Konsultē bioloģijas zinātņu doktors Dailonis Pakalns.

    Čūlas, brūces un audu bojājumus, ko pavada iekaisums un infekcija, ārstē un kopj ar augu valsts līdzekļiem, kam piemīt pretiekaisuma un/vai pretmikrobu iedarbība. Ilgstoši nedzīstošas čūlas skar ne tikai ādu, bet nereti arī dziļākus audus; tādas var izveidoties arī pēc termiskiem un ķīmiskiem apdegumiem. Augu pagatavojumus brūču un nedzīstošu čūlu apkopei un ārstēšanai lieto gan iekšķīgi, gan lokāli.

    1. Drogas ar pretiekaisuma iedarbību
      Šāda iedarbība piemīt bērza pumpuriem un lapām, ortosifona, piparmētras lapām, pienenes, altejas, ālantes saknēm, asinszāles, timiāna un mārsila, raudenes, trejkrāsu vijolītes, tīruma kosas lakstiem, kliņģerītes ziediem.
    2. Drogas ar pretmikrobu iedarbību
      Pirtniecības augiem, kas spēj iznīcināt brūces inficējošas baktērijas vai mazināt to augšanu, pieder anīsa, fenheļa, koriandra un ķimenes augļi un to ēteriskā eļļa, ehinācijas, pētersīļa, lupstāja saknes, eikalipta un lavandas lapas, paegļa čiekurogas.
    3. Brūču dzīšanu veicinošas drogas
      Tādi ir liepziedi, ceļtekas, rozmarīna un salvijas lapas, diždadža un lakricas saknes, kumelītes un vīgriezes ziedi, priedes pumpuri. Šai dabisko ārstniecības līdzekļu grupai pieskaitāms arī bišu produkts propoliss.
    4. Drogas ar pretsāpju iedarbību
      Lai remdētu vidēja stipruma sāpes, iekšķīgi lieto līdzekļus ar pretsāpju iedarbību, kam vienlaikus ir pretiekaisuma darbība. Iesaka vītola mizu, asinszāles lakstu, kumelītes ziedu, baldriāna sakņu zāļu tējas.

      Ārīgi ierīvēšanai – krēmu vai ziedi, kura sastāvā ir kampars, terpentīneļļa, mentols, eikalipta un krustnagliņu eļļa. Izmanto linimentus un ziedes, kas uz ādas vai gļotādas veido viendabīgu, noturīgu plēvīti. Sāpošo vietu apstrādei iesaka linimentu, kas gatavots ar asinszāles lakstu eļļas izvilkumu.
    5. Drogas varikozām vēnām
      Apakšstilbu varikozi paplašinātu vēnu un saistīto asinsrites traucējumu ārstēšanai lieto zirgkastaņas sēklu, lapu vai ziedu preparātus. Tiem piemīt ne tikai pretiekaisuma un pretsāpju, bet arī asinsreci, kapilāru caurlaidību un tūsku mazinoša darbība. Līdzīgas pretsāpju, antikoagulantas un fibrinolītiskas īpašības piemīt ārstniecības amoliņa lakstiem, kliņģerītes ziediem un to preparātiem.

      Arī trofisko čūlu pamatterapiju vienmēr vēlams papildināt ar augu preparātu lietošanu.
    6. Drogas ādas un gļotādas bojājumu apmazgāšanai, peldēm, kakla un mutes skalošanai.
      Šim mērķim lietojamos šķidrumos izmanto novārījumu vai uzlējumu; tos parasti  gatavo no drogām ar miecējošu, pretiekaisuma, antibakteriālu un reģenerāciju veicinošu darbību.

      Ieteicams maisījums, kas sastāv no vienādās daļās ņemtām drogām: ozola mizas, tīruma kosas lakstiem, kumelītes un kliņģerītes ziediem, salvijas lapām. Divas ēdamkarotes maisījuma aplej ar litru verdoša ūdens un 20 minūtes nostādina.  Apmazgāšanai lieto siltu.
    7. Drogas kompleksai ārstēšanai
      Gan iekšķīgi kā zāļu tēja, gan lokālai lietošanai noder drogu maisījums, kurā vienādās daļās ir asinszāles un tīruma kosas laksti un kumelītes ziedi. Divas tējkarotes maisījuma aplej ar glāzi verdoša ūdens, 15 minūtes ļauj ievilkties. Dzer pa ⅓ glāzes 3 reizes dienā, izmanto arī kompresēm un bojāto vietu apmazgāšanai.

      Uzlējuma vai novārījuma vietā var lietot no drogām rūpnieciski ražotos galēniskos preparātus.

    Nozīmīgākās drogas brūču un nedzīstošu čūlu kopšanai

    • Kliņģerītes ziedus lieto lokāli apmazgāšanai, mitros apliekamos – skalojumiem, apdegumu, izgulējumu, saules apdegumu kopšanai un ārstēšanai, brūcēm, tostarp slikti dzīstošas apakšstilbu čūlas, niezošu insektu kodumu apstrādei, kā antiseptisku sāpes remdinošu līdzekli nobrāzumu un virspusēju brūču gadījumos. Dziedniecisko efektu panāk, pateicoties tajos esošajiem polisaharīdiem, flavonoīdiem, saponīniem, A provitamīnam. Strutainas brūces iesaka mazgāt ar ziedu novārījumu; ar to var samitrināt pielipušu pārsēju. Strutainu čūlas malu apstrādei lieto kliņģerītes ziedi.
    • Ozola mizas dezinficējošas īpašības kavē iekaisuma rašanos, aptur asiņošanu; lieto iekšķīgi/lokāli gļotādas iekaisuma akūtā fāzē, brūču un nedzīstošu čūlu lokālai kopšanai, skalojamos šķīdumos kakla un mutes gļotādas, kā arī smaganu iekaisuma gadījumā.
    • Kumelītes ziediem piemīt sāpes atvieglojoša un dezinficējoša darbība; lietojot kompresēm brūču, iekaisumu gadījumā, paaugstina organisma aizsargspējas. Tinktūra noder ārīgi apdegumu un inficētu brūču ārstēšanai. Piemīt antioksidanta īpašības.
    • Asinszāles lakstu uzlējums, ar kuru samitrina apsēju, palīdz uzlabot ādas veselību un izskatu. To izmanto akūtu sasitumu un ievainojumu kopšanai, dzer arī iekšķīgi, bet eļļu kā antiseptisko līdzekli izmanto ārīgi apdegumu, asu un trulu ievainojumu ārstēšanai.
    • Arnikas ziedu tinktūru izmanto traumu, sasitumu, sastiepumu terapijā, ziedes, krēma un linimenta sastāvā.
    • Svaiga ehinācijas sula noderēs brūču dezinficēšanai.
    • Liepu un vīgriezes ziedi, rožu augļi, pelašķa, nātres laksti, smiltsērkšķa augļi un eļļa, diždadža un lakricas saknes veicina brūču dzīšanu.
    • Mārsila lakstu un ceļteku lapu ekstraktu iestrādā ziedes un krēma sastāvā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē