• Apturiet, es vemšu!

    Padomi
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    15. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vasarā gribas aizbraukt ekskursijā? Bet ko darīt, ja esi starp tiem, kurus braucot piemeklē nelaba dūša? Konsultē gīmenes ārsts, Dr. PAULS PRINCIS.

    Slikta dūša, braucot transportlīdzeklī, ir tā dēvētā jūras slimība jeb smalkākā vārdā – kinetoze –, kas, starp citu, ir visai bieža parādība. Paskaidrošu, kur tai aug kājas!

    Kinetozes iemesli saistīti ar iekšējā ausī esošā līdzsvara aparāta pārmērīgu kairinājumu. Proti, iekšējā ausī mums visiem atrodas šķidrums – endolimfa –, kas cirkulē ap tā dēvēto korti orgānu jeb plēvaino labirintu. Korti orgāna uzdevums ir uztvert mehāniskās svārstības un pārveidot tās par elektriskiem nervu impulsiem, ko smadzenes uztver kā skaņu kopumu. Taču vienlaikus korti orgānā ir arī receptori, kas uztver endolimfas svārstības.

    Ja atbildes reakcija uz braukšanas un šūpošanās izraisīto kairinājumu ir spēcīgāka, rodas slikta dūša, reibst galva, sākas pastiprināta svīšana, bālēšana un var pat uznākt ģībonis. Pēc būtības tā ir organisma normāla atbilde uz notiekošo, tikai vienam šis process ir izteiktāks, citam – mazāk izteikts. Atšķirīgajai reakcijai ir divi iemesli: vai nu receptoru iekšējā ausī ir ļoti daudz, un tie visi ziņo, ka endolimfa ir sākusi kustēties, vai arī – receptoru jutība vienkārši ir ļoti augsta, izteiktāka nekā citiem cilvēkiem tādos pašos apstākļos.

    Katrā ziņā – nav labu vai sliktu receptoru, bet galvenais nelabuma iemesls ir smadzeņu nespēja adaptēties saņemtajam impulsam.

    Novērots, ka biežāk slikta dūša braucot skar bērnus un sievietes. Bērnus ceļotāju nelabums visbiežāk piemeklē vecumā no 3 līdz 12 gadu vecumam, bet visjutīgākie bērni ir vecumā no 8 līdz 10 gadiem. Pēc 12–13 gadu kinetoze var sākt mazināties, bet ap 28–32 gadiem daļai cilvēku kļūst vēl vieglāk vai sliktā dūša braucot pāriet pavisam.

    Tiesa, gadās, ka ceļotāju nelabumu cilvēks sāk izjust tikai pieaugušā vecumā. Tam par iemeslu visbiežāk ir korti orgāna pārkairinājums – piemēram, lidojot lidmašīna vai vētrā peldot ar kuģi sāk dikti šūpoties. Sajūtas, kas tādā brīdī rodas, ir normāli organisma adaptācijas traucējumi, un tādi var rasties arī cilvēkam, kas iepriekš neparko tamlīdzīgu nav sūdzējies.

    Kurš tips esi tu?

    Patiesībā, lai nelabumu visefektīvāk atvairītu, tev jābūt skaidrībai par personības tipu, kuram tu piederi, jo tieši atkarībā no tā smadzeņu reakciju veidi var atšķirties. Tipi ir divi – vagotoniskais un simpatikotoniskais.

    Vagotoniskie cilvēki

    Šie cilvēki ir mierīgi, nosvērti, vairāk vērsti uz savu iekšējo pasauli. Atpazini sevi? Tad tev palīdzēs, lūk kas!

    • Pirms došanās ceļā pastimulē simpātisko nervu sistēmu – pavingro, izkusties tieši pirms brauciena.
    • Stundu vai pusotru pirms brauciena paēsd vieglu ēdienu, nepārslogojot kuņģi.
    • Brauciena sākumā padzeries, lēni sūcot caur salmiņu – sulu vai kokakolu. Pieaugušie var arī kapučīno, kafiju, dažus malkus alkohola. Kofeīns mierīgā tipa cilvēku neuzbudinās, drīzāk nomierinās.
    • Sākoties braucienam, aizver acis un koncentrējies uz sevi, nevis seko ceļam. Tev labāk pašai nevadīt mašīnu, bet sēdēt priekšējā pasažieru krēslā, ļoti uzmanīgi koncentrēt skatu uz priekšu un neskatīties uz malām.
    • Ja sākas nelabums, tev nevajadzētu stādināt busu, kāpt ārā un vemt, vairāk akūtā situācijā palīdzēs koncentrēšanās uz sevi, uz savu iekšējo pasauli. Tā ir tā dēvētā autogēnā treniņa metode – sevi suģestatīvi nomierināt.

    Simpatikotoniskie cilvēki

    Viņo ir emocionāli uzvilktāki, straujāki, asāk rīkojas – viņu nervu sistēma reaģē aktīvāk. Vārdu sekot – nervozais tips!

    • Ja piederi šim tipam, pirms došanās ceļā neveic fiziskās aktivitātes, bet otrādi – mēģina sevi nomierināt.
    • Tev labāk pašai vadīt mašīnu, nevis sēdēt blakus. Ja tomēr sēdi pasažiera krēslā, atrodi sev interesantu nodarbi, kas novērš uzmanību no domām par braucienu. Jo sevišķi bērnam, kurš pieder šim tipam, svarīgi likt kaut ko darīt, novērst uzmanību.
    • Neēd divas stundas pirms brauciena.
    • Brauciena sākumā vari maziem malciņiem padzerties – vislabāk ūdeni.
    • Ja sliktums jau ir klāt, tev uz mirkli varētu palīdzēt vemšana. Ja vēlme vemt tiešām nomoka, stopēt busu, kāp ārā un izdari to. Tas atslogos organismu uz 45–55minūtēm, bet, tiesa, pēc tam, ja brauciens turpināsies, sūdzības var atsākties.
    • Ja ceļo ar kuģi, labāk nevis gulēt kajītē, bet iet staigāt pa kuģa vidusdaļu, kur šūpošanos jūt mazāk.

    Vai zināji?

    Spēju izturēt transporta vai virsmas svārstīšanos var trenēt! Šūpojies, dejo, brauc ar riteni, nodarbojies ar aerobiku, biežāk pārvietojies ar auto, cenšoties nesasniegt vemšanas stadiju.

    Lidojot – nedaudz sarežģītāk

    Lidojot ar lidmašīnu, var piemeklēt ne tikai kinetoze, bet vel citas ligas… Piemēram, svārstības iekšējā ausī spiediena dēļ, gastroezofageālā atviļņa slimība, kad nenoslēdzas kuņģa slēdzējmuskulis un spiediena maiņas rezultātā var sākties diafragmas spazmas. Tad vemšanas reflekss pieslēdzas no apakšas.

    Kā no šīm ķibelēm izvairīties?

    1. Izvēlies sēdvietu lidmašīnas vidū, jo tad ķermenis mazāk izjutīs svārstības. Vēlams sēdēt pie iluminatora, kur iespējams redzēt lidmašīnas spārnu.
    2. Tā kā lidmašīna nav autobuss, kur vari atrast fiksētu objektu, kam piesaistīt skatienu, skaties uz spārnu vai nekustīgo horizontu.
    3. Ceļojuma laikā piecelies, aizstaigā līdz tualetei.
    4. Maziem malciņiem vari iedzert nedaudz kafijas vai dažus gramus kā grādīga.
    5. Ideāli, ja vari aizmigt un pagulēt.

     

    Plāniņš, kas palīdzēs VISIEM

    PRIEKŠĒJAIS KRĒSLS.
    Ja sāk šķebināt dūšu, apsēdies automašīnas vai autobusa priekšējos krēslos un skaties uz priekšu, koncentrē skatienu uz objektiem, kas mazāk kustās. Ideāli, ja izdodas aizmigt.

    ZĀLES.
    Ja tevi piemeklē ceļotāju nelabums, vari lietot kādu no šiem preparātiem!

    • Spazmolītiskie līdzekļi – vislabāk derēs Zeļeņina pilieni, jo tie satur belladonnu, maijpuķīti, mentolu. Lieto 15–30 minūtes pirms brauciena, uzpilinot 12 un līdz pat 28–32 pilienus uz cukurgrauda un nosūkājot. Tā kā pilieni ir uz spirta bāzes, bērniem tos var dot no 5–6 gadu vecuma – tik pilienus, cik bērnam gadu. Atkārtoti pilienus vari lietot ceļojuma laikā un arī akūtā situācijā, ja kļūst nelabi.
    • Ingvera tabletes. Es saviem pacientiem iesaku FUTURA Avia pa 2–3 tabletēm, no kurām pirmo ieņem pirms ceļojuma un pārējās tā laikā.
    • Aeron tabletes pret vemšanu – iedzer tableti pusstundu pirms brauciena.
    • Vari turēt pa rokai validolu un ožamo spirtu un lietot pēc vajadzības.
    • Ja nelabums ir tiešām neizturams, un problēma sena un ieilgusi, var palīdzēt nopietnāki ķīmiskie recepšu preparāti. Piemēram, Betahistīns, tieši vemšanu palīdzēs novērst Cerukāls. Ausu ārsti saviem pacientiem mēdz ieteikt arī Dimenhidrinātu.

    ELPOŠANA UN SMARŽVIELAS.
    Pats galvenais – neelpo braukšanas un šūpošanās ritmā! 20–30 minūtes pirms brauciena vai tā laikā vari pasmērēt pie deguna kādu ziedi ar eikaliptu, piemēram, Zvaigznīti vai Dr. Leopolda Priežu krēmu.

    AKUPRESŪRA.
    Ir punkti, kuriem uzspiežot, pašsajūta var uzlaboties.

    • Viens šāds punkts ir priekšpusē zem ceļgala, sāniski no ceļa malas kādus 5–6 cm uz ārmalu – tur var sajust tādu kā bedrīti. Maigi piespied, 30 sekundes paturi, tad atlaid un atkārto. Vari to darīt gan nelabuma sākumstadijā, gan tad, kad jau riktīgi velk uz vemšanu. Var gadīties, ka vemšanas reflekss pāriet burtiski momentā!
    • Vēl – ja šķebina, uz 30 sekundēm piespied un tad atlaid (atkārto vairākas reizes) punktu virslūpā, tieši bedrītē starp augšlūpu un degunu.

    Kas vēl var radīt nelabumu braucot?

    1. Iepriekš piedzīvotas smadzeņu traumas – galvas sasitumi.
    2. Skābekļa deficīts vai tā pārprodukcija, piemēram, esot augstu kalnos vai, ja atvaļinājuma laikā nolemts izmēģināt niršanu. Tādās situācijās var ieslēgties tādi kā izmisuma refleksi, ķermenis šo stresu ilgstoši atceras un tāpēc brauciens transportā var izsaukt līdzīgas sajūtas.
    3. Karstums, neventilēts gaiss.
    4. Ceļojuma satraukums, bailes, ka nepatīkamās sajūtas var atkārtoties.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē