• Ko darīt, ja pūžņo actiņas?

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    12. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Konjunktivīts ir acu gļotādas iekaisums, kuru visbiežāk izraisa baktērijas un vīrusi. Tas ir ļoti lipīgs – inficēties var gan gaisa pilienu, gan tiešo kontaktu ceļā, kā arī no slimnieka rotaļlietām un higiēnas priekšmetiem. Ar konjunktivītu var saslimt atkārtoti.

    Konjunktivīts var attīstīties arī tad, ja ir pavājināta acs imūnsistēma, piemēram, un mazulis ar netīrām rociņām saberzējis actiņas, acī iekļuvis svešķermenis vai bijusi trauma. Acu gļotādas iekaisums var būt arī alerģijas izpausme. Ar konjunktivītu var saslimt jebkurā vecumā, taču biežāk slimo jaundzimušie līdz četru mēnešu vecumam un bērnudārza vecuma mazuļi.

    Acu gļotādas iekaisums nav bīstams. Vieglas formas konjunktivīts var pāriet pat bez zāļu lietošanas, ja vien rūpīgi tiek koptas actiņas un ievērota personīgā higiēna.

    Acu gļotādas iekaisums nav bīstams. Vieglas formas konjunktivīts var pāriet pat bez zāļu lietošanas, ja vien rūpīgi tiek koptas actiņas un ievērota personīgā higiēna. Taču nereti slimība mēdz izvērsties arī smagākā formā, kad bez antibakteriāliem acu pilieniem neiztikt. Mazuli vajadzētu aizvest pie ģimenes vai acu ārsta, jo tikai speciālists var noteikt, cik nopietna ir slimība un izvēlēties vispareizāko ārstēšanu.

    Parasti konjunktivīts komplikācijas nerada, taču neārstēts var izraisīt daudz bīstamāku slimību – radzenes iekaisumu. Radzenei dzīstot, veidojas rētas, kas var izraisīt redzes pasliktināšanos

    Kā ārstēt acu gļotādas iekaisumu:

    • Bieži jātīra un jāskalo acis. Strutainie izdalījumi jānotīra – vates pikucīti samitrina fizioloģiskajā šķīdumā, novārītā ūdenī vai kumelīšu vai melnajā tējā un tīra virzienā no acs ārējā kaktiņa uz iekšējo. Katrai acij izmanto jaunu vates pikucīti.
    • Pēc ārsta norādījumiem lieto acu pilienus, tie gandrīz visi ir recepšu medikamenti (aptiekā bez receptes var nopirkt homeopātiskus acu pilienus «Oculoheel») Parasti pirmās 3–4 dienas zālītes acīs pilina 6–8 reizes, pēc tam– 2–3 reizes dienā. Ārstēšanas ilgumu un zāļu lietošanas biežumu noteiks ārsts.
    • Antibakteriālie pilieni jālieto tik dienu, cik noteicis ārsts. Ja pilināšanu pārtrauc priekšlaikus, konjunktivīts vēl nav izārstēts, bet baktērijas pret zālēm kļūst imūnas. Atsākot ārstēšanu, zāles vairs var nepalīdzēt.
    • Lai izvairītos no tuvinieku inficēšanas, ieteicams izmazgāt un nolikt prom mīkstās rotaļlietas, kā arī slimniekam lietot tikai savus higiēnas priekšmetus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē