• 9 soļi, kā pārbaudīt krūtis, lai pārliecinātos, ka esi vesela

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    7. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vienalga, cik veca un vesela esi, mīli un rūpējies ne tikai par saviem matiem, nagiem vai sirdi, bet arī par krūtīm. Atrodi piecas līdz desmit minūtes laika, lai reizi mēnesī rūpīgi iztaustītu savas krūtis un tad atviegloti uzelpotu – viss kārtībā, tās ir lieliskas, veselas un skaistas!

     

    1. Nostājies pie spoguļa, nolaid rokas gar sāniem un apskati sevi – abām krūtīm jābūt vienādām, apaļām (apakšā jāveido loks) un krūtsgaliem jābūt izspīlētiem uz priekšu. Jāpiebilst gan, ka vairumam no mums parasti viena krūts ir nedaudz lielāka par otru, taču tas ir normāli. Jāsatraucas tad, ja pēkšņi viena krūts palielinājusies vai kāds no krūtsgaliem ir ievilkts vai skatās uz sāniem, nevis taisni. 
    2. Tagad abas rokas aizliec aiz galvas un atkal apskati savas krūtis spogulī. Ja tās abas saglabā savu formu un neviens no krūtsgaliem neieraujas, viss kārtībā.
    3. Nu laiks pārbaudīt pašu krūtsgalu. Paņem to divos pirkstos un uzmanīgi saspied, lai abi pirksti tā kā saiet kopā. Ja krūtsgals vesels, starp taviem pirkstiem būs tikai āda un plāni piena vadiņi, turklāt nebūs nekādu izdalījumu. Blīvs, tāds kā iestīvināts krūtsgals liecina, ka kaut kas tomēr īsti labi nav, bet ar steigu jādodas pie ārsta, ja parādās asinslāsīte. 
    4. Vēlreiz abus krūtsgalus pārbaudi, satverot un paspiežot tos kādu centimetru tālāk. Lūko, vai joprojām neparādās kādi izdalījumi. 
    5. Tagad vienu roku aizliec aiz galvas, bet ar otru iztausti pretējo krūti (labā roka – kreisā krūts, un otrādi). Dari to ar četriem pirkstiem (īkšķim dod atpūtu), tā kā izspaidot krūti. Lai vieglāk, domās sadali to kā torti gabaliņos un rūpīgi iztausti katru laukumu.
    6. Pēc tam to pašu dari ar apļveida kustībām. Tikai atceries turēt vienu roku aiz galvas, lai iztaustāmā krūts ir brīvāka.
    7. Noteikti pārbaudi arī paduses jeb rajonu no krūts līdz paduses vidusdaļai. Tur iestiepjas piena dziedzera daiviņa, kurai nav sava izvadījuma uz ārpusi, un, ja esi barojusi vai baro bērnu, arī tā var izspīlēties. Otra svarīgā lieta, kas tur atrodas, ir limfmezgli, kur ļaundabīgais audzējs var veidot metastāzes. Ja paduse ir tukša, ar bedrīti, viss kārtībā.
    8. Ir ārkārtīgi rets krūts vēža veids, kas aug tieši zem krūts, nevis pašā dziedzerī. Parasti šo vietu nekad neiztausta, arī dakteri ne, tāpēc uzņemies atbildību par to pati. Vienkārši ar vienu roku pacel krūti un ar otru – pretējo pārbaudāmajai krūtij – iztausti visu līniju zem tās. 
    9. Pēdējais solis – visu iepriekš aprakstīto, izņemot apskati pie spoguļa, veic guļus. Kā teic daktere, nav zināms, kura no pozām labāka krūšu apskatei – guļus vai stāvus –, taču dubults neplīst, vai ne? Ja satausti kādu veidojumu, bumbulīti vai mezgliņu krūtī vai padusē, pieraksties pie ārsta. Sākumā pie sava ģimenes daktera, kurš uzrakstīs nosūtījumu onkologa apmeklējumam.

    Kad vislabāk?

    • Ideālā variantā jaunām sievietēm un meitenēm krūtis jāizmeklē iztaustot reizi mēnesī piecas sešas dienas pēc menstruāciju beigšanās. Tad sastrēgums krūtīs ir noplacis un tās pēc savas struktūras ir vismīkstākās cikla laikā.
    • Ja esi sasniegusi menopauzi, izvēlies vienu dienu mēnesī, kad veikt savu krūšu apskati, un strikti pieturies pie šā grafika.
    • Ja lieto hormonālo kontracepciju vai hormonaizstājējterapiju, noteikti atceries pārbaudīt krūtis pirms katras tabletes ieņemšanas no jaunā iepakojuma.

    Zināšanai! Krūtis veido taukaudi, dziedzeraudi, saistaudi, pienvadi, kuriem visiem ir atšķirīga, sataustāma struktūra. To var iepazīt, tikai regulāri iztaustot savas krūtis.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē