• 9 padomi, lai izgulētos tiešām labi

    Padomi
    Ineta Meimane
    Ineta Meimane
    11. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Izgulēšanās ir kļuvusi par vienu no aktuālākajiem pasaules veselības trendiem. Miegs nu ir pasludināts par pirmo bausli ceļā uz sevis labāku versiju – enerģiskāku, produktīvāku un spējīgāku. Konsultē anesteziologs Āris Graudiņš.

    Lai bioloģiski uzlauztu sava ķermeņa līdzšinējos paradumus un justos pēc iespējas labāk šeit un tagad, ir jāsāk nevis ar TV pults atmešanu par labu hantelēm, bet ar naktsmiera attīrīšanu.

     Ieslēdz sevī tīrā miega režīmu un pirmo efektu jutīsi jau pēc divām nedēļām.

    Domājot biohakinga kategorijās, netraucēts un pietiekams miegs ir gudras dzīvošanas galvenais fizioloģiskais un mentālais rīks. Pati tīrā miega ideja nāk no Silīcija ielejas darbaholiķu aprindām. Tur labsajūtas prioritātēs jēdziens netraucēts miegs ir apsteidzis pareizu uzturu un fiziskās aktivitātes, jo o miegs regulē gan apetīti, gan enerģijas līmeni. Slikts miegs negatīvi iespaido arī vielmaiņu, nepietiekami izstrādājas par tauku dedzināšanu atbildīgo hormonu kopums. Bet vielmaiņas paātrināšana taču ir visu diētu un vingrošanas mērķis:  metabolisma aktivitāte nosaka, cik ātri zaudēsi tauciņus un uzņemsi muskuļu masu.

    Vārdu sakot, kas slikti guļ, tas slikti arī tievē. Neizgulēšanās vairo lieko svaru, jo ir tieši saistīta ar organisma stresa līmeņa pieaugumu: ja neesam izgulējušies, neesam pietiekami atjaunojušies. Nepietiekams miegs veicina vēlmi uzņemt vairāk kaloriju.

    Nav iespējams nodrošināt tīru miegu ik nakti. Centienus pēc tā nepārvērt par jaunu stresa avotu, ka neiekulies bezmiegā!

    Deviņi ieteikumi labam miegam:

    1. Miega ilgumam jābūt līdzsvarā ar tā kvalitāti (nepārtrauktību). Lai to nepāršķeltu ar tualetes apmeklējumu, divas stundas pirms miega padzeries tikai mazliet. Galveno šķidruma uzņemšanu atstāj dienas aktīvajā daļā. Arī vakariņas ēd laikus – ne vēlāk kā trīs stundas pirms miega.
    2. Guli nemainīgi ilgi – ķermenis mīl rutīnu. Vajadzētu vismaz septiņas stundas. Pētījumi rāda, ka, palielinot miega ilgumu par vienu stundu, vairojas fiziskā enerģija, uzlabojas arī garastāvoklis un reakcijas ātrums. Lai to īstenotu, pie miera dodies agrāk – līdz 22.30. Un – katru vakaru vienā laikā.
    3. Izkop savu pirmsmiega pusstundu – dari visu, kas nomierina domas. Klausies mierīgu mūziku, lēni izķemmē matus, pamasē pēdas. Vari ik vakaru nomainīt spilvendrānu (tā darot aktrise Gvineta Paltrova). Izzini jogas nidra elementus. Tā ir dziļa relaksācija starp miegu un nomodu, kad tevi pārņem tīkams miers.
    4. Aizvāc no guļamistabas elektroniku, nelieto tālruni par modinātāju. Izpētīts, ka zilā gaisma, ko izstaro ekrāni, ietekmē mūsu iekšējo pulksteni un laikā, kad vajadzētu iemigt, raida smadzenēm uzmundrinošus signālus. Tas veicina bezmiegu.
    5. Guli pilnīgā tumsā. Atceries par dabisku šķiedru aizsegu acīm.
    6. Lai dzīvo miega sargs melatonīns jeb miega hormons! Tā ir bioloģiski aktīva viela, kas smadzenēs veidojas tumsā un regulē organisma bioritmu – miega un nomoda ciklu. Tāpēc kontrolē, vai uzņem pietiekami magnija. Tas vājina stresa hormona iedarbību un normalizē asinsspiedienu. Nervozitāte, grūtības iemigt var liecināt par magnija trūkumu. Varbūt tev vajag B grupas vitamīnus ar magniju.
    7. Guli vēsumā. Tīram miegam vajadzīga termoneitralitāte: ja guli ar segu un pidžamā, tad tie ir 16–19 grādi. Kājās – kokvilnas zeķītes, jo pēdām jābūt siltām.
    8. Guli uz garena spilvena. Noliec pagalvī audumu ar iepilinātu lāsi lavandas eļļas. Tikai nepārcenties – aromāta vajag ļoti maz.
    9. Ķermenis pats pateiks priekšā, kādā pozā gulēt. Gulēšana uz muguras sargā no grumbām. Toties miegs uz sāniem veicinot labāku atmiņu. Uzskata, ka gulēšana uz kreisā sāna pozitīvi iespaido limfātisko sistēmu un gremošanu. Galvenais – neguli uz vēdera!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē