• 6 svarīgas gudrības par tulznām

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    12. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Dažreiz pat apavi, ko esam valkājuši pagājušajā vasarā, pēkšņi ņem un sāk berzt. Tulznas nav nekas patīkams, turklāt pastāv risks iegūt arī kādu infekciju.
    1. Vislabāk ir līdz tulznām nenonākt – jau tai brīdī, kad jūtama dedzināšana, apavi uzreiz jānomaina pret citiem. Nedrīkst arī pieļaut, ka izveidojusies tulzna pārplīst. Ja citu apavu pie rokas nav, jādara viss iespējamais, lai novērstu berzi. Proti, starp ādu un apavu jāizveido tāds kā polsterītis. Vislabāk šim nolūkam derēs aptiekās nopērkami silikona plāksteri, kas ir gana plāni, lai nepievērstu uzmanību tavām kājām, elpojoši, tāpēc neļaus brūcei iekaist vēl vairāk, un vidusdaļā tik biezi, lai novērstu apavu spiedienu un līdz ar to arī sāpes. Plāksteris turklāt ir ūdensizturīgs, un pēc dažām dienām noberzums jau būs gandrīz sadzijis.
    2. Ja noberzums jau diezgan nopietns un izveidojusies sāpīga, jēla brūce, svarīgi nenoplēst virs pušuma izveidojušos ādiņu, kas atgādina tādu kā vāciņu, jo tas pasargā brūci no infekcijas. Šis vāciņš arī palīdz tulznā esošajam šķidrumam uzsūkties un brūcei ātrāk dzīt.
    3. Ja ādiņa tomēr noplīsusi, savainojums jāsargā no infekcijas – vislabāk uzlīmēt jau pieminēto silikona plāksteri. Vēlams arī nākamajā dienā izvēlēties apavus, kas nerada spiedienu uz iekaisušo vietu. Silikona plāksteris kāju, protams, sargā, taču pušums dzīs daudz labāk, ja uz to nebūs papildu spiediena.
    4. Ja radušās aizdomas par iekaisumu, divas reizes dienā vajadzētu paturēt kājas dezinficējošā vanniņā. Šim nolūkam derēs, piemēram, aptiekā nopērkamais furasola pulveris, ko atšķaida ar ūdeni tieši tā, kā rakstīts uz iesaiņojuma. Kājas šķīdumā jāpatur desmit līdz piecpadsmit minūtes, pēc tam jānosusina. Pēc vanniņas uz brūces var likt antibakteriālo streptocīda pulveri vai kādu citu dezinficējošu ziedi.
    5. Brūcei ātrāk sadzīt palīdzēs arī porains, sterils pārsējs, kas piesūcināts ar sudrabu. Tas aptur baktēriju augšanu, un brūce dzīs ātrāk un labāk. Var nopirkt dažādu izmēru sudraba pārsējus, no kuriem vienkārši jānogriež nepieciešamā izmēra taisnstūris. Labāk to pirkt pēc iespējas mazākā iesaiņojumā, jo, ilgi turot, tas vienkārši izžūst un nav lietojams. Neērti arī tas, ka materiāls ar sudrabu nav pašlīmējošs – tas vispirms jāuzliek uz brūces un tad jāpielīmē ar plāksteri vai jāuzliek pārsējs.
    6. Ja dažu dienu laikā brūce nemazinās, jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta. Ja imūnsistēma ir novājināta, infekcija var izplatīties pa visu organismu un sākties asins saindēšanās.

    12.07.2019 11:25

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē