• 6 jautājumi un atbildes par sāpēm ceļgalos

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    23. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: shutterstock
    Ce­lis ir ļo­ti sa­rež­ģī­ta ana­to­mis­ka struk­tū­ra, uz ku­ras bal­stās 50 pro­cen­ti cil­vē­ka sva­ra. Tā­pēc ar lai­ku šī sis­tē­ma no­lie­to­jas, skrim­slis, kas sedz kau­lu, no­dilst. Ko da­rīt, lai palīdzētu locītavai?

    6 jautājumi un atbildes par sāpēm ceļgalos:

    1. Kāpēc ceļi mēdz sāpēt no rīta, kamēr ie­stai­gā­jas?
      Ja lo­cī­ta­vu virs­mas no­lie­to­ju­šās un kļuvušas ne­glu­das, pa nak­ti kaut kā­dā po­zā tās vie­na pie ot­ras pie­rod, un, kad sāk stai­gāt, tām ir grū­tī­bas at­āķē­ties un at­kal sākt slī­dēt vie­nai gar ot­ru. Tāpēc skrim­šļa stip­ri­nā­ša­nai ie­sa­ka apļ­vei­da kus­tī­bas sē­dus vai gu­ļus (it kā ar ri­te­ni braukt) – lai uz­la­bo­tu slī­da­mī­bu un arī lai no­glu­di­nā­tu lo­cī­ta­vu virs­mas.
    2. Par ko lie­ci­na krak­šķi ceļgalos?
      Ja krakšķ, bet ne­kas ne­sāp, tad nav jā­sat­rau­cas. Starp vi­siem lo­cī­ta­vas ele­men­tiem at­ro­das šķid­ru­ma plē­vī­te un tā kaut kur at­līp, kaut kur sa­līp – tur rodas ska­ņas.
    3. Kāpēc da­žiem ce­ļi sāp pirms lie­tus?
      Tas ir sais­tīts ar mikro­asin­sva­du to­nu­su. Pirms lie­tus tas re­aģē arī uz at­mo­sfē­ras spie­die­na iz­mai­ņām. Ja tā no­tiek, skaidrs, ka skrim­šļa struk­tū­rā no­tiek iz­mai­ņas. Ja pirms lietus sāp ceļgali – tā ir zīme, ka no­di­lums va­rē­tu ie­stā­ties ātr­āk, tāpēc vērts jau laikus pakonsultēties ar ārstu.
    4.  Kādus sportošanas veidus izvēlēties, lai saudzētu ceļgalus?
      Vis­la­bāk pel­dēt vai braukt ar ve­lo­si­pē­du, īpa­ši ie­tei­cams ar ve­lo­tre­na­žie­ri, jo tam var uz­re­gu­lēt tik ­lie­lu pre­tes­tī­bu, cik nepieciešams. Ja ir re­gu­lā­rs un vien­mē­rī­gs spie­die­ns, skrim­šļa struk­tū­ra kļūst iz­tu­rī­gā­ka.
    5. Vai plaši reklamētie uztura bagātinātāji ar gli­ko­za­mīnu spēj palīdzēt?
      Tikai tad, ja tos sāk lietot jau laikus, kad parādās pirmie simptomi – ce­ļi liek par se­vi ma­nīt pēc slo­dzes vai bū­ša­nas aukstumā. Ja sāksi lietot uztura bagātinātājus, kad ceļi jau sāp tik ļoti, ka grū­ti stai­gāt, jo ir no­di­lu­ši skrim­šļi, būs par vē­lu.
    6. Kad ir īstais brīdis pārtraukt pašārstēšanos un meklēt ārsta palīdzību?
      Jā­re­aģē jau uz ne­lie­lām iz­mai­ņām, jo ne tūs­kai, ne ķer­ša­nās sa­jū­tai, ne sā­pēm ne­va­ja­dzē­tu būt. Ja ir, tā­tad kaut kā­das iz­mai­ņas jau no­ti­ku­šas, un tas ir ti­kai lai­ka jau­tā­jums, kad skrim­slis no­dils līdz pli­kam kau­lam. Tad sāpes būs lielas, turklāt tās var sākties pēkšņi. Tātad vizīti pie ārsta nevajag atlikt – jāveic iz­mek­lē­ju­mi, jākon­sul­tējas, lai sa­pras­tu, kā­dā sta­di­jā ir skrim­šļi, un jāsāk atbilstoša ārstēšana.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē