• 5 svarīgi jautājumi par sirds veselību

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    14. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kusties, pareizi ēd, sabalansē darbu ar atpūtu – tie ir ieteikumi, ko sirds veselības profilaksei dzirdam visbiežāk. Tomēr paliek jautājums – kāpēc vieni nedara neko un ir veseli, kamēr citi cenšas un slimo.
    • Vai sievietes sirds ir citāda nekā vīrietim? Piemēram, ja ir infarkts, vīrietis sūdzas par ir sāpēm aiz krūškaula. Sievietēm simptomi ir mazāk specifiski: nogurums, elpas trūkums, gremošanas traucējumi, vājums, sirdsklauves, smaguma sajūta rokās u. c.

    Anatomiski ne. Ne asinsvadi, ne pats muskulis, ne fizioloģiskie procesi, kā notiek nervu impulsu pārvade sirdī vai kā regulējas asinsspiediens un pulss, neatšķiras.

    Viss notiek absolūti vienādi gan veselai sievietei, gan veselam vīrietim. Taču sirds un asinsvadu slimību pirmās izpausmes gan atšķiras.

    Vīriešiem vairāk veidojas stenozes – kad sklerotisku pārmaiņu dēļ sabiezinās asinsvada sienas, tas aizsprostojas –, bet sievietēm vairāk cieš mazie asinsvadi. Ne velti, veicot pārbaudes, lielajos sirds asinsvados viņām problēmas bieži vien neatrod, aterosklerozes it kā nav, un tomēr asinsvadi funkcionāli cieš, jo ateroskleroze ir sīkajos asinsvados. Tas arī izskaidro netipiskās sūdzības.

    Lielie ir redzamie asinsvadi, un tie sadalās sīkākos kapilāros, kas ieiet audos, arī sirds muskulī.

    • Vai sirds veselību nosaka gēni?

    Viens no nemaināmiem riska faktoriem agrīnai saslimstībai ar sirds un asinsvadu slimībām ir iedzimtība. Tātad – kāda cilvēkam ir vielmaiņa, kā aknas ražo holesterīnu, vai tas būs zema blīvuma holesterīns, kas nosēdīsies asinsvadu sieniņās, vai būs paaugstināta trombu veidošanās… Tas viss ir ārkārtīgi svarīgi.

    Piemēram, ja mammai piecdesmit piecu gadu vecumā bijis infarkts, diemžēl meitai tas varētu būt agrākā vecumā. Bet ar vienu piebildi – ja viņa neko nedarīs savas veselības labā. Ja cilvēks rūpējas par savu veselību un ar pareizu dzīvesveidu apzināti novērš sirds un asinsvadu slimību riskus, tad, par spīti gēniem, viņam izdodas infarktu attālināt.

    • Ko nozīmē – trenēta sirds?

    Visdrīzāk šādu komentāru var dzirdēt, veicot slodzes testu un redzot, cik pakāpeniski un varbūt pat lēnām pieaug pulss un ka ir pietiekami daudz spēka, lai tiktu līdz submaksimālajam pulsam. Vai arī tā ir situācija, kas vairs nav tik laba, – pie normāla asinsspiediena ir diezgan bieza sirds muskuļa kreisā kambara mugurējā siena.

    Proti, ja sirds muskulim ir biežas pārslodzes, ja tam nedod iespēju atjaunoties, seko nākamais solis, kas visai raksturīgs maratonistiem un garo distanču slēpotājiem, – lielas pārslodzes laikā mainās gan kreisā, gan laba kambara konfigurācija, dobumi kļūst izteikti lielāki, tiek pārstieptas arī sirds muskuļa šūnas, veidojas saistaudi. Bet tas ir pārsvarā vidēja vecuma vīriešiem, kas ir par daudz sportiski. 

    Parūpējies par savu sirdi!

    • Kādai jābūt fiziskai aktivitātei, lai tā nāktu par labu sirdij?

    Ļoti svarīgi ir dabūt pulsu pāri simtam, nepārsniedzot 120 sitienu minūtē, jaunākiem cilvēkiem –130 reižu minūtē, un šo augsto pulsu no visas treniņa kopējās slodzes vajadzētu censties noturēt kādas 30 minūtes. Iešanai jābūt pietiekami enerģiskai, jo tieši pulsa saprātīgās svārstības ir tās, kas trenē asinsvadus.

    • Kuri produkti sirdij patīk, lai tā būtu vesela?

    Te ir tikai viena gudrība – galdā celt dabiskus produktus. Kā teica kāds pasaulslavens uztura zinātnieks: «Neēd to, ko nepazītu tava vecmāmiņa!» Tas nozīmē – naturāli produkti. Daudziem patīk par zālēm sacīt: «Es ķīmiju neēdīšu!» Tad arī ikdienā nevajag ēst ķīmiju, pārtaisītus, bioloģiski sabojātus produktus. Piens vairs nav piens, ja tas gatavots no piena pulvera. Un vai no piena pulvera jātaisa jogurts? Tāds nav jāēd.

    Aizbildināties, ka veselīga pārtika ir dārga? Zirņi, pupas? Auzas – nevis pārstrādātās, ātri vārāmās, bet parastās? Griķi? Tagad pilni dārzi ar dārzeņiem… Vai kabači ir dārgi? Nu, nē taču

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē