• 4 terapijas, ko vērts izbaudīt jūrmalā

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    23. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jūras nozīme organisma norūdīšanā un atveseļošanā nav pārvērtējama. Pareizi izmantojot piejūras labumus, iespējams paaugstināt dažādu slimību ārstēšanas efektivitāti, normalizēt daudzos fizioloģiskos procesus un kopumā uzlabot cilvēka psihoemocionālo veselību.

    Lūk, četras terapijas, ko vajadzētu izbaudīt katrreiz, kad esat pie jūras:

    1. Ūdens
      Peldes jūrā trenē termoregulācijas, vielmaiņas un elpošanas funkcijas, neirohumorālos, hormonālos un citus mehānismus, kas paaugstina tonusu un norūda organismu. Jūras ūdenim piemīt minerālūdens īpašības – pēc peldes minerālās vielas paliek uz ķermeņa un, tam nožūstot, turpina iedarboties vēl vairākas stundas. Mūsu Baltijas jūras ūdens ir viegli mineralizēts, tādēļ iet dušā pēc peldes nav nepieciešams.

      Jāatceras gan, ka peldēšanās jūrā var radīt organismam aukstuma slodzi, tādēļ vēsākā ūdenī jāpeld īsāks laiks vai jāveic tikai iegremdēšanās vai norīvēšanās ar jūras ūdeni. Pēc peldes jābūt iekšējai siltuma sajūtai! Vēl svarīgs noteikums ir peldvietas tīrība – jāiet peldēt tikai pārbaudītās vietās.
    2. Gaiss
      Aeroterpija ir uzturēšanās svaigā gaisā gadalaikam atbilstošā apģērbā un – jo labāk, ja tas notiek jūras tuvumā. Var pastaigāties, sportot, var vienkārši atpūsties. Jūras gaiss ir uzskatāms par veselībai labvēlīgu – piejūras gaisā un apkārtējos priežu mežos ir gan fitoncīdi, gan vieglo, negatīvo jonu pārsvars un attiecīgi maz piesārņojuma. Ja jūra turklāt vēl viļņojas, no ūdens gaisā izdalās palielināts daudzums labvēlīgu minerālsāļu un mikroelementu, tādēļ ir viegli elpot, uzlabojas elpošanas un sirds asinsvadu funkcija.
    3. Saule
      Helioterapija ir saules enerģijas labvēlīgā terapeitiskā ietekme uz cilvēka organismu. Saules stari, īpaši pie jūras, veicina ādas pigmentāciju un D vitamīna veidošanos, taču, lai saules enerģiju izmantotu pareizi, nepieciešams ievērot mediķu brīdinājumus par saules radiācijas režīmu un dozēšanu noteiktā laikā (labāk no rītiem un pēcpusdienā, pusdienlaiku pavadot ēnā) un ilgumā. Der zināt, ka ūdens tuvumā saules radiācija ir spēcīgāka, jo saules stari atstarojas arī no ūdens virsmas!
    4. Smiltis
      Psammoterapija. Nedzirdēts vārds, vai ne? Tas nozīmē iegulšanos smiltīs pie jūras – psammoterapija ir veiksmīgi apvienojama ar peldēm jūrā. Sausās smiltīs var ierakties pilnībā vai ierakt tikai kādu ķermeņa daļu, un šāda smilšu terapeitiskā procedūra var ilgt 15–40 minūtes, atkarībā no laikapstākļiem. Smiltīm piemīt higroskopiskas (uzsūcošas) īpašības, tādēļ cilvēks, atrodoties siltās smiltīs un svīstot, viegli panes šo procedūru, jo izdalītie sviedri ātri absorbējas. Sirds un asinsvadu sistēmai tādējādi ir mazāka slodze. Iepriekš gan ieteicams konsultēties ar ārstu, lai noskaidrotu nianses.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē