• Padomi: ko darīt, ja plaisā papēži

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    14. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Daudz staigājot basām kājām, putekļi un dārza melnzeme var veicināt ādas sabiezējumu un plaisu veidošanos papēžos, jo tie zaudējuši pārāk daudz ādas raga kārtas un tauku sekrēta. Turklāt siltajā gadalaikā pastiprinās slodze uz kājām, jo parasti mūsu dzīvesveids ir aktīvāks. Ko darīt, ja plaisas jau izveidojušās, iesaka podoloģe Rita Sūna.
    • Ja papēžos jau ir plaisas, pat siltā laikā būtu vēlams valkāt kokvilnas zeķītes, it īpaši strādājot dārzā. Tu tā tomēr nedari? Tad pirms un pēc došanās laukā profilaktiski uzsmērē uz pēdām pretsēnīšu līdzekli.
    • Ja nav izteiktu problēmu, pietiks papēžus reizi nedēļā noberzt ar pašgatavotu skrubi no kafijas biezumiem, medus, citrona sulas, glicerīna vai olīveļļas. Tas iedarbosies dezinficējoši, attīroši, balinoši un mīkstinoši. Protams, vienkāršāk būs nopirkt un izmantot pīlinga krēmu pēdām.
    • Vispiemērotākā sabiezējušas papēžu ādas apstrādei ir smilšpapīra vīlīte, kurai viena puse ir rupjāka, otra – smalkāka. Sākumā vīlē ar rupjāko pusi un pēc tam pielīdzini ar smalkāko, lai aizvērtos sīkās plaisiņas. To vēlams darīt ne biežāk kā reizi nedēļā pirms naktsmiera, pēc tam uzklājot barojošu krēmu.  
    • Sabiezējumus no pēdām novīlē, kad āda sausa, – sajūtot siltumu, apstrāde jāpārtrauc. Lai neievainotu ādas virskārtu, kustības izdari ādas zīmējuma virzienā, nevis krustām šķērsām. Apstrādā tikai pārragotās vietas, nevis visu pēdu, citādi āda var sākt plaisāt arī citviet.
    • Pēdu kopšanai ieteicami līdzekļi, kuru sastāvā ir A, E un F vitamīns, urīnskābe (urea), kumelīšu un kliņģerīšu ekstrakti, tējaskoka eļļa, propoliss, bišu vasks un citas pēdām tīkamas vielas ar atjaunojošām un antibakteriālām īpašībām.
    • Dziļas plaisas palīdzēs dziedēt komprese, ko pagatavo no glicerīna un ābolu etiķa vai citrona sulas vienādās daļās. Uzliec pa nakti kompresi un uzvelc kokvilnas zeķītes. No rīta pēdas noskalo vēsā ūdenī. Dari to 10–12 reizes, pēc tam šo procedūru atkārtojot pēc vajadzības.

    • Pēdas būs pateicīgas par 5–10 minūšu ilgu kontrastdušu vai kontrastvanniņu, kas uzlabo asinsriti un tādējādi arī ādas apgādi ar skābekli un vielmaiņu, kas nepieciešams tās elastības nodrošināšanai. Ūdenim nevajadzētu būt karstākam par 38 grādiem. Tam vari pievienot kumelīšu vai kliņģerīšu drogas, jūras sāli, pilīti ciedra vai lavandas ēteriskās eļļas.
    • Ja tev ir saplaisājuši papēži, uzvelc piemērotus apavus, nevis staigā basām kājām pa dārzu, jo melnzemē ir daudz baktēriju un parazītu, kas var iekļūt plaisās un izraisīt infekciju. 
    • Saplaisājušos papēžus vari ieziest ar zivju eļļu vai rīcineļļu, taču ņem vērā, ka, pārlieku aizraujoties ar treknu līdzekļu lietošanu, āda izsutīs un plaisās vēl vairāk.
    • Ja plaisas iegūtas, valkājot klikatiņas, kas staigājot situšās pret papēžiem, iespējams, pietiks ar vienreizēju dziedējošu procedūru un apavu maiņu.
    • Plaisām ātrāk palīdzēs sadzīt zilo mālu aplikācijas, kuras paturi 15–30 minūtes. Uz papēžiem uzliec marli ar sasildītiem māliem. Aptin ar plēvi, uzvelc kokvilnas vai vilnas zeķītes un dodies atpūsties, lai organisms pilnvērtīgāk uzņemtu vērtīgās vielas. 
    • Ja plaisu veidošanos veicinājušas hroniskas iekšķīgas slimības, konsultējies ar endokrinologu vai dermatologu un par pareizu pēdu kopšanu – ar podologu. Ja tev ir kāda hroniska kaite un papēžos dziļas plaisas, ieteicams podologu apmeklēt katru mēnesi. Taču rēķinies, ka, pēdas nekopjot arī mājās, rezultāts pēc speciālista apmeklējuma saglabāsies ne ilgāk kā divas nedēļas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē