• Olvadu pārgriešana kā kontracepcija? Labāk septiņreiz nomēri un tad griez!

    Slimības
    Anda Hailova
    27. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Jā, ir situācijas, kad olvadu pārgriešana ir viena no labākajām izvēlēm, lai vairs nepaliec stāvoklī. Tomēr šis solis ir ļoti rūpīgi jāapsver, nedrīkst strebt karstu! Par šo procedūru stāsta ginekoloģe Agnese Stūrmane, specializējusies dzemdību vadīšanā un ķeizargrieziena operācijās.

    Olvadu pārgriešana ir izplatīts izsargāšanās veids gan pasaulē, gan Eiropā, tomēr Latvijā sievietes to izmanto daudz retāk. Galvenokārt tāpēc, ka viņas nav pietiekami informētas.

    Sterilizācija uzskatāma par vienu no efektīvākajām un veselībai nekaitīgākajām kontracepcijas metodēm, bet – vienmēr jāpatur prātā, ka sievietei tā ir arī neatgriezeniska neatkarīgi no tā, vai ķirurgs veicis olvadu nosiešanu, koagulāciju (piededzināšanu) vai pārgriešanu vai arī kombinējis abas metodes.

    Tāpēc šī nu ir reize, kad labāk septiņreiz nomērīt un tad griezt.

    Iedomājies situāciju – bērni jau izauguši lieli, bet abi ar vīru pēkšņi sadomājat, ka gribat vēl kādu bērniņu, dzīves pavasari… Vai arī – esi apprecējusies vēlreiz un, neraugoties uz saviem četrdesmit gadiem, vēlies mazulīti no jaunā vīra. Izlemjot par labu verdiktam – bērniem nebūs būt! –, šie jautājumi ir rūpīgi jāapsmadzeņo, lai pēc tam nesanāk nožēlot. Bet ir gadījumi, kad ķirurģiskā sterilizācija ir labs risinājums, piemēram, situācijās, kad medicīnisku iemeslu dēļ sieviete vairs nedrīkst laist pasaulē vēl kādu bērniņu.

    Ginekologiem galvenais priekšnosacījums šai operācijai ir sievietes pašas vēlme. Esi pārliecināta? Tad darām!

    Dažādas metodes

    Galvenais sterilizācijas mērķis ir nedot iespēju gatavajai olšūnai, kas menstruālā cikla vidū izdalās no olnīcas, olvadā satikties  ar spermatozoīdu. Gluži kā teicienā – Anglija ir aizslēgta, atslēga ir nolauzta! Veidi, kā to panākt, ir dažādi.

    Piemēram, ķirurgs olvadu var tikai nosiet vai nosiet un tad vēl arī pārgriezt.

    Var izgriezt ārā gabaliņu no olvada, jo tad ir vēl lielāka drošība, ka grūtniecība tiešām neiestāsies. Tomēr arī tikai olvadu nosiešana ar ķirurģiskajiem diegiem, kas tiek ļoti stingri sasieti un neuzsūcas, dod garantiju, ka grūtniecība vairs neiestāsies. Mūsdienās olvadu slēgšanu neatkarīgi no izmantotās metodes iespējams veikt ginekoloģijas klīniku dienas stacionāros un jau nākamajā dienā doties mājās.

    • Ķeizargrieziena laikā. Sterilizāciju iespējams veikt plānveida ķeizargrieziena operācijas laikā. Ja sieviete ir vecāka par 35 gadiem, viņa ir trešā vai ceturtā bērniņa gaidībās un nāk pierakstīties uz atkārtotu plānveida ķeizargriezienu, vienmēr izstāstu par šādu iespēju, jo katra nākamā ķeizargrieziena operācija palielina komplikāciju risku – var būt asiņošana, veidoties trombi, slikti dzīt rēta…

    Tādā gadījumā olvadu slēgšana ir saprātīgs risinājums iespējamu komplikāciju novēršanai.

    Turklāt ķeizargrieziena laikā olvadu nosiešanu izdarīt daudz vieglāk, jo vēdera dobums jau ir atvērts un ķirurgs var viegli piekļūt abiem olvadiem. Šāda manipulācija ķeizargrieziena operācijas laiku pagarina ne vairāk kā par trim minūtēm un nekādi neietekmē atlabšanu pēc ķeizargrieziena.

    • Pēc dabiskām dzemdībām. Olvadu nosiešanas operāciju iespējams veikt arī nākamajā dienā pēc dabiskām dzemdībām. Tiesa, šo procedūru var izdarīt tikai slaidām sievietēm, jo, lai piekļūtu olvadiem, jāveic neliels grieziens zem nabas, bet apaļīgajām to izdarīt ir tehniski grūti.
    • Laparoskopiskas operācijas laikā. Sievietēm, kuras pieņēmušas lēmumu par šādu izsargāšanās metodi, to iespējams veikt kā atsevišķu operāciju, kas mūsdienās parasti ir laparoskopiska, tātad caur trim nelieliem griezumiņiem vēderā. Šādas operācijas izdara slimnīcu ginekoloģijas nodaļās, un par tām jāmaksā pašai.

    Dzīve pēc tam

    Lai kāda arī būtu bijusi sterilizācijas metode, operācijai nav raksturīgi sarežģījumi vai citas sliktas sekas, izņemot to, ka vairs nevarēs iestāties grūtniecība. Bet tas jau arī ir šīs operācijas mērķis!

    Kā operācija ietekmēs tavu dzīvi pēc tam? Sterilizācija netraucē tavam organismam turpināt ražot olšūnas un sievišķos hormonus – tas notiek tāpat kā pirms tam, it kā olvadi nemaz nebūtu aiztikti. 

    Olvadu slēgšana nemaina arī asinsriti dzemdes un olnīcu artērijās.

    Reizēm sievietes bīstas, ka viņas pēc šīs manipulācijas kļūs resnākas, ka balss kļūs zemāka, bet tā patiešām nenotiek, jo sterilizācija nekādi neietekmē hormonālo sistēmu. Necieš arī seksualitāte – mīlēšanās ir tāda pati kā pirms olvadu nosiešanas vai pārgriešanas operācijas, un arī vīrs nekādas izmaiņas nejutīs. Vienkārši gatavā olšūna katru mēnesi uzsūksies vēdera dobumā, bet spermatozoīdi, kas mīlēšanās laikā nonāks tevī, paliks makstī un dzemdē.

    Pēc sterilizācijas nav nepieciešamas dzīves stila izmaiņas, un, godīgi sakot, tu pati nemaz nejutīsi, ka ar olvadiem kas darīts.

    Jāteic, ka manā ārstes praksē tās pacientes, kuras izvēlējušās šo operāciju, ir apmierinātas, jo turpmāk galvassāpes, kas saistītas ar bailēm palikt stāvoklī, atkrīt. Protams, ja tik radikālu pavērsienu gribēs veikt tikai divdesmit piecus gadus jauna sieviete, noteikti centīšos viņu no tās atrunāt, piedāvājot citas, arī efektīvas kontracepcijas metodes.

    Ņem vērā!

    • Pēc ķirurģiskās sterilizācijas, ko uzskata par 100 % drošu kontracepciju, vienai sievietei no 1000 ir reģistrēta grūtniecība.
    • Olvadu nosiešana vai pārgriešana nepasargā no seksuāli transmisīvām slimībām un iespējamiem olvadu iekaisumiem.
    • Ja gadās tā, ka pēc sterilizācijas tu tomēr vēlies bērniņu, var veikt mākslīgo apaugļošanu. Grūtniecība tādā gadījumā noritēs dabiski, un tu pati varēsi bērniņu dzemdēt.
    • Sterilizāciju neveic, ja vēdera dobumā ir lieli saaugumi, kas radušies pēc operācijas vai pārslimotas ginekoloģiskas infekcijas vai seksuāli transmisīvas slimības, jo tādā gadījumā nevar piekļūt olvadiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē