• Noderīgi padomi veselīgiem un skaistiem matiem

    Skaistumkopšana
    Santa.lv
    Santa.lv
    11. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Cepures, kapuces un apkures izkaltētais gaiss nenāk par labu taviem matiem. Kā tos kopt un atveseļot?

    Kad ir vajadzīga matu stiprināšana?

    Pēc slimības, diētas un ja tavs dzīvesveids nav ideāls.

    Ja sievietei nav veselības problēmu, viņa ēd sabalansētu uzturu, dzīvo daudzmaz veselīgi – matiem nekādas īpašas kūres nav nepieciešamas.

    Bet cik daudzām no mums tas izdodas? Vides piesārņojums, stress, ne vienmēr pareizs uzturs un dienas ritms. Mata folikuls ir ļoti jutīga struktūra, tas ātri reaģē uz izmaiņām organismā. Ne velti gadās, ka sievietes konstatē – mati kļuvuši citādi, kā plānāki, šķiet, vairāk krīt laukā un neaug tik strauji kā parasti.» Tas ir nopietns signāls pārliecināties par vispārējo veselības stāvokli.

    Mati ir fantastisks veselības stāvokļa indikators tā paradoksālā iemesla dēļ, ka… no dabas viedokļa tie ir samērā nesvarīgi.

    Ja kaut kā pietrūkst, organisms ietaupa resursus tieši uz matiem. Un, tā kā mata sīpoliņā esošais folikuls ir ļoti reaktīvs, ātri dalās, turklāt 85–90 procenti matu ir augšanas fāzē, izmaiņas ir jūtamas ātri. Jo tā tikai šķiet, ka mati aug lēnām, – ja visus dienā izaugušos matu gabaliņus saliktu citu aiz cita, sanāktu 3,5–5 metrus gara šķiedra. Lai tie izaugtu, vajadzīga gan laba vide – vesela galvas āda, gan būvmateriāli – pareizs uzturs (tieši tāpēc bieži pēc diētām ir jūtams, ka matu stāvoklis ir pasliktinājies).

    Ņemot vērā, ka mūsu ikdiena un dzīves vide nav ideāla un pašas mēdzam grēkot gan ar pārmērībām, gan diētām, ik pa laikam profilakse matiem ir pat ļoti ieteicama.

    Ja mati kļūst plānāki

    Mata sīpoliņš atrodas galvas ādā 2–4 milimetru dziļumā. Ar gadiem āda kļūst trauslāka, tās struktūra mainās, tāpēc mata ieenkurošanās notiek sliktāk, tā ir mazāk apasiņota, iespējams, mata folikuls nesaņem tik daudz barības vielu kā agrāk.

    Mums katram ir noteikts matu folikulu skaits – ar cik piedzimstam, ar tik mūžs ir jānodzīvo. (Zinātnieki gan strādā pie tā, lai spētu ādā izaudzēt pilnīgi jaunus matus, bet nez vai tas notiks tuvāko gadu laikā.) Katram ir arī neliels snaudošu matu folikulu procentiņš – tie atrodas galvas ādā, bet matu stiebrus neveido. Šī rezerve nav liela (uz 100 tūkstošiem folikulu varētu būt tūkstotis), bet ir situācijas, kad arī tā lieti noder un ir vērts šo folikulus iedarbināt.

    Tomēr galvenais – pēc iespējas ilgāk saudzēt to, kas ir, jo arī mata folikulam ir savs mūžs. Katrs folikuls iziet vairākas fāzes – augšanas, pārejas, atpūtas –, līdz iestājas galējā fāze, kad folikuls vairs nedalās, mata stiebrs vairs neaug garāks, bet kompaktizējas, un tad jau sāk augt jauns matiņš un stumj veco laukā.

    Ja šis cikls nav traucēts, katrs mats dzīvo no diviem līdz pieciem, reizēm pat desmit un vairāk gadu.

    Uzskata, ka vidēji ir 25–30 cikli, ko katrs folikuls var iziet. Tas, cik garš ir viena mata mūžs un cik pilnus ciklus folikuls spēs iziet, ir noteikts ģenētiski, tomēr slimību, hormonālu izmaiņu, milzīga vai hroniska stresa dēļ mata mūžs var krietni sarukt. Ja sieviete zina, ka mammai un vecmāmiņai ar gadiem matu rota kļuva plānāka, noteikti jau laikus ir vērts pievērsties profilaksei. Mēs nevar izmainīt gēnus, bet varam pagarināt laiku, kad jūtamies un izskatāmies labi.

    Ko tieši darīt?

    Visiedarbīgākā ir plazmas jeb PRP terapija

    PRP (platelet rich plasma jeb ar trombocītiem bagāta plazma) terapiju jau gadiem izmanto ķirurģijā nedzīstošu brūču dziedēšanai, ortopēdijā – saišu un locītavu atjaunošanai, zobārstniecībā – implantu sekmīgai ieaudzēšanai, dermatoloģijā – ādas struktūru atjaunošanai. Pēdējos gados to ļoti intensīvi lieto arī matu veselības problēmu risināšanai un profilaksei.

    Tas notiek tā: no pacienta paņem asinis, centrifugē, lai iegūtu ar trombocītiem bagātu plazmu, un ar mazu, smalku adatiņu injicē galvas ādā vismaz simts vietās. Galvas ādā trombocīti kairinot un stimulējot uzlabo ādas vidi un veicina matu atjaunošanos, arī atmodina snaudošos folikulus.

    Pirms PRP terapijas vienmēr iesaka noteikt pilnu asinsainu, jo, ja analīzēs uzrādās maz trombocītu, daudz holesterīna, zems D vitamīna līmenis, nekas ļauns jau nenotiks, bet procedūras efekts nebūs tik labs. Ar trombocītiem bagāta plazma ir drošs materiāls, jo ņemts no paša cilvēka, tāpēc nevar izraisīt atgrūšanu vai alerģiju. Tikai jāņem vērā – lai gan injekcijas tiek veiktas nedziļi un strauji, procedūra ir samērā sāpīga, jo galvas ādā ir daudz nervu receptoru.

    Standartkurss ir trīs procedūras, ko veic reizi mēnesī, pēc tam tādu pašu sēriju atkārto pēc gada vai arī atsevišķas procedūras reizi pusgadā.

    PRP terapiju var izmantot arī vienu reizi – profilaksei kā stimulējošu pātadziņu.

    Iekšķīgi lietojamie preparāti

    Pirms ķeras pie kapsulām un tabletēm, jāsaprot, vai to maz vajag, jo hipervitaminoze, kad vitamīnu uzņemts pārāk daudz, ir tikpat slikta kā avitaminoze, kad to trūkst. Tāpēc ir labi vispirms veikt asinsanalīzi – pārbaudīt B12 vitamīna, folijskābes, E vitamīna, feritīna, cinka un vara līmeni. Pēc šo analīžu rezultātiem nereti ir skaidrs, ka sievietei ir nevis vajadzīgs īpašs matu vitamīnu komplekss, bet, piemēram, jāpalieto dzelzs un B grupas vitamīnu komplekss, un tas dos vēlamo rezultātu arī matiem.

    Pamatā mats veidojas no sēru saturošām aminoskābēm, tāpēc, ja izvēlamies vitamīnu kompleksu ar mērķi stiprināt matus, tad izvēlamies nevis B grupu visā plašumā, bet tieši to, kur ir šīs aminoskābes un nepieciešamie mikroelementi.

    Iekšķīgie preparāti matu stiprināšanai jālieto vismaz trīs mēnešus pēc kārtas, kas vidēji ir viens mata augšanas cikls. Ar mēnesi būs par maz. Vai – pusgadu lietojam un tad taisām garāku pauzi. Bet nevajag tos dzert arī gadiem no vietas, jo tā ir pārmērīga slodze aknām.

    Galvas ādā klājamie līdzekļi

    Ar šiem līdzekļiem visbiežāk rodas problēmas tieši lietošanā. Tie jāuzklāj uz tīras galvas ādas – izmazgātiem, sausiem matiem – un pēc tam nav jāizskalo. Taču nereti sievietēm nepatīk preparāta aromāts, tāpēc viņas ieklāj līdzekli pirms matu mazgāšanas, patur un tad skalo laukā. Kaut kas no aktīvajām vielām tiek cauri netīrumu kārtiņai, taču efekts noteikti nebūs pilnīgs.

    Bieži tajos ir vielas asinsrites uzlabošanai, tāpēc nevajag nobīties, ja pēc ieklāšanas ir apsārtusi galvas āda, mazliet kņudina un pat kādu brīdi kož.

    Preparāts ir jāklāj tikai galvas ādā, nav nekādas nozīmes to ieziest matu stiebros – aminoskābju kompleksam vai aminoskābju atsevišķām molekulām ir jāpiekļūst mata saknītei. Tie līdzekļi, kas ir pūšami uz mata stiebra, neietekmē matu augšanu.

    Nereti uz iesaiņojuma norāda, ka vienā reizē jāizlieto viena pudele vai ampula. Taču vienai reizei pilnīgi pietiek ar 2–3 ml, maksimums, 5 ml. Ja ampulā ir 10 ml, vēlams dalīt trim reizēm. Ampulu pēc atvēršanas var glabāt, ilgākais, nedēļu (tas rakstīts uz iepakojuma). Mūsdienās gandrīz visas ampulas ražo ar skrūvējamiem uzgalīšiem.

    Galvas ādā klājamos līdzekļus profilaksei drīkst lietot ilgstoši, piemēram, tos lietojot reizi nedēļā, var turpināt pat gadu bez pauzēm. Ja rīko intensīvāku profilakses kursu, tad 3–6 mēnešus lieto pa ampulai katru dienu vai ik pārdienas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē