• Jautājums par kalcija preparātiem

    Veselība
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    26. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Slimoju ar osteopēniju, pārbaudos Gaiļezerā. Pēc farmaceites ieteikuma dzeru Olimp Labs Chela–Calcium D3 pirmajā dienā, bet otrā – Osteonorm. Vai rīkojos pareizi? Jautā 73 gadus vecā lasītāja Aina. SKAIDRO vielmaiņas ārsts AIVARS LEJNIEKS, endokrinologs Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas Stradiņa universitātes profesors.

    Šobrīd aptiekās nopērkami daudzi un dažādi kalciju saturoši preparāti, un es nevaru pateikt, ka kāds ir ļoti labāks vai ļoti sliktāks par pārējiem. Tomēr ir daži pieturpunkti, kas, izvēloties kalcija līdzekli, būtu jāņem vērā.

    Pirmkārt, neuzķerties uz reklāmas trikiem.

    Protams, reklāmās mēs varam izlasīt jebko – piemēram, ka šis ir biokalcijs, dabīgs kalcijs… Bet – ko nozīmē dabīgs? Kurš tad ir nedabīgs?! Kalciju mākslīgi nesintezē, tas jebkurā gadījumā tiek ņems no dabas kā minerālviela. Un dabā kalcijs vienmēr ir kādā savienojumā – sastopami kalcija citrāti, karbonāti, glikonāti… Piemēram, gan olu čaumalu dabīgais kalcijs, gan austeru kalcijs, gan koraļļu kalcijs ir tas pats kalcija karbonāts. Protams, šo austeru kaļķi, koraļļu kaļķi, olu čaumalu kaļķi drīkst lietot.

    Ja tablete ir pareizi fasēta un katrā ir precīzi vienāds kalcija daudzums, tad nekāds sliktums no šī uztura bagātinātāja nebūs, taču es arī neteiktu, ka šie līdzekļi ir kaut kas īpašs. Vienkārši kalcija karbonāta sāls šai gadījumā iegūts no koraļļa vai austeres, vai vistas olas čaumalas. Cita lieta – kā mēs varam zināt, ar ko tās vistas barotas, vai tām ir doti anaboliskie preparāti un antibiotikas? Tā ka sauklis par kalcija dabīgumu ir, kā saka, baltiem diegiem šūts.

    Reizēm reklāmās raksta, ka, lūk, šis kalcija preparāts uzsūcas trīs reizes labāk… Patiesībā neviens kalcijs nevar uzsūkties trīs reizes labāk par citiem!

    Jo kalcija preparāti principā diezgan grūti no zarnu trakta asimilējas. Būtiskākais ir nevis preparāta nosaukums, bet gan kalcija daudzums tabletē, turklāt šis ir tas gadījums, kad ne vienmēr vairāk nozīmē labāk. Kāpēc? Pieņemsim, cilvēks ar tableti apēd veselu gramu kalcija, bet – šis daudzums nekad neuzsūksies, jo ir griesti, cik daudz kalcija organisms vispār spēj vienā reize uzņemt. Robeža ir 300–500 miligrami. Līdz ar to gudrāk ir lietot kalcija preparātus mazākās devās, bet – biežāk.

    Cilvēkam tas nav ērti, un tāpēc firmas saražo kalcija preparātus, kur vienā tabletē ir grams vai pat divi grami kalcija. Lietojot šādu preparātu, nekas slikts nenotiks, vienīgi rodas jautājums – kāpēc velti tērēt naudu, jo lielākā daļa šī kalcija tik un tā ar izkārnījumiem tiks izvadīta ārā? Kāpēc par to lieki maksāt?! Apēdot vairākus gramus kalcija vai pusgramu, kalcija uzsūkšanās daudzums nemainīsies. Līdz ar to nav pamatoti ražot šādas lielas gramīgas vai divgramīgas tabletes, pat ja doma ir cēla – organismu labāk apgādāt ar kalciju.

    Vēl, kāda nianse… Kalcija citrāts ir kalcija forma, kas kuņģa un zarnu traktā uzsūcas vislabāk.

    Proti, tā uzsūkšanās efektivitāte ir apmēram par 10–15 procentiem augstāka. Parasti preparātos kalcija citrāta sāļus kombinē kopā ar kalcija karbonātsāļiem, kas no uzsūkšanās viedokļa ir nākamie labākie. Vissliktāk uzsūcās kalcija glikonāts. Ja kuņģī pietiekamā daudzumā neveidojas sālsskābe un tāpēc organismā kalcijs uzsūcas vēl sliktāk, tad šie 10–15 procenti var spēlēt būtisku lomu. Taču citādi tam nav izšķirošas, principiālas nozīmes, jo, kā jau teicu, kalcijs uzsūcas ar grūtībām un tikai noteiktā daudzumā no tā, ko mēs apēdam preparāta veidā.

    Otrkārt, cena nosaka kalcija līdzekļa kvalitāti. Cena nenosaka to, vai kalcijs uzsūksies labāk vai sliktāk. Tagad tiek piedāvāti visvisādi kalcija preparāti, ir šķīstošās kalcija tabletes ar magniju – iemet tableti ūdenī un izdzer, ir pilināmais kalcijs, ir kalcija sīrupi, ir tā dēvētais kalnu kalcijs, kam pievienots mūmijs… Bet šie uztura bagātinātāji bieži vien ir neadekvāti dārgi un nav tās cenas vērti, jo kvalitāte tiem ir tāda pati kā jebkuram citam kalcija karbonātam. Proti, šajos uztura bagātinātājos kalcija sakarībā nav nekā īpaši labāka par citiem uztura bagātinātājiem.

    Treškārt, lai kalcijs varētu uzsūkties, daudz svarīgāk ir nodrošināt, lai organismam pietiktu D vitamīna.

    Ja tā trūkst, kalcijs uzsūksies vēl sliktāk un līdz ar to nenonāks kaulos, kur tam ir īstā vieta. Ne tas, ko apēd ar tableti, ne ar uzturu uzņemtais. Kā rīkoties? Jāuztaisa analīzes, kas nosaka D vitamīna koncentrāciju asinīs. Tai jābūt vismaz virs 30 nanogramiem mililitrā, tad var sacīt, ka notiks pieklājīga kalcija uzsūkšanās organismā. Ja D vitamīna koncentrācija asinīs ir zemāka par 30 nanogramiem mililitrā, tas jāuzņem papildus – nevar paļauties uz kalcija preparātam jau pievienoto D vitamīnu. Nekādā gadījumā! Ar šo D vitamīna devu, kas pievienota kalcija preparātam, pietiek vienīgi tajos gadījumos, ja asinīs ir daudzmaz normāla D vitamīna koncentrācija, tātad virs 30.

    Ceturtkārt, lai kalcijs no tabletes uzsūktos pēc iespējas vairāk, tablete jāieņem labu brīdi pirms ēšanas tukšā dūšā, nevis kopā ar uzturu un it sevišķi ar piena produktiem, jo tādā gadījumā piena produktos esošais kalcijs izkonkurē to kalciju, kas tiek apēsts tabletes veidā.

    Nav jēgas kalcija tableti lietot arī pēc tikko izēstas biezpiena bļodiņas vai piena zupas šķīvja – cerētā efekta nebūs, jo organisma spēja uzņemt kalciju ir ierobežota.

    Vēl jāņem vērā, ka kafija, melnā un zaļā tēja, citi kofeīnu saturoši dzērieni kalciju izskalo no organisma, veicina tā pastiprinātu izvadīšanu.

    Kā izvēlēties kalcija preparātu? Jāskatās, cik tablešu ir iepakojumā un cik daudz kalcija sāls vai kalcija satur viena tablete. Piemēram, ja tabletē ir 0,5 g kalcija karbonāta, tad tīrā kalcija saturs būs aptuveni 300 miligrami. Tas arī ir optimālais daudzums, kas spēj no zarnu trakta uzsūkties. Optimālā kalcija deva, kas ik dienu būtu jāuzņem vidējai latviešu kundzei septiņdesmit gadu vecumā, ir 1000 miligrami. Bet te jāpieskaita klāt arī kalcijs, kas tiek uzņemts ar pienu, biezpienu, sieru. Sierā ir visvairāk kalcija.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē