• Kāpēc man uz nagiem baltas svītriņas?!

    Veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ja vien ieklausāmies un ieskatāmies savā organismā, ātri vien saprotam, ja kaut kas nav lāgā. Tā, piemēram, arī nagi var mums visai daudz pastāstīt. Atbildam uz lasītājas jautājumu!

    Lasītājas jautājums: Man jau gadiem uz roku nagiem ir baltas horizontālas šķērssvītras, neregulāras formas plankumi. Lietoju vitamīnus, kalciju. Kāpēc šādi plankumi rodas un nepazūd?

    Ērika, 67 gadi

    Atbild dermatoloģe Ilona Hartmane.

    «Horizontālas baltas svītriņas uz nagiem ādas ārsti sauc par leikonīhijām. Viens no iemesliem, kāpēc tādas rodas, – ģenētika, iedzimtība. Tiesa, tādā gadījumā šādi plankumiņi uz nagiem būtu visu dzīvi. Varbūt esi novērojusi, ka tādi bijuši arī taviem vecākiem vai ir taviem bērniem. Ja tā, tad nekas speciāli jāmeklē un jāārstē nav.

    Bet – leikonīhijas noteikti nevar saukt par vecuma īpatnību. Ja tādas parādījušās tikai tagad, pēdējos gados, iemesli galvenokārt var būt saistīti ar kādām iekšējo orgānu vainām. Uzreiz gan nesatraucies, jo ar gadiem iekšējos orgānos izmaiņas rodas mums visām, un ne vienmēr tas ir kas ļoti slikts.

    Pirmais, kas būtu jāizslēdz, ir ādas slimības, kuras var veicināt pārmaiņas arī nagos, piemēram, psoriāze. Tātad jādodas pie dermatologa, un būtu labi, ja ārsts vizītes laikā apskatītu visa ķermeņa ādu, nagus, pārbaudītu arī galvas mataino daļu. Ja tiks pamanītas kādas izmaiņas, tad, izrietot no tām, ārsts nosūtīs uz tālākiem izmeklējumiem. Reti, bet tomēr – pie leikonīhijām vainīgas var būt sēnītes. Ja radīsies pamats šādām aizdomām, ārsts uzreiz paņems analīzes izmeklēšanai.

    Viens no iemesliem, kāpēc leikonīhijas var attīstīties vai pastiprināties, ir vitamīnu trūkums, kas nereti mēdz būt saistīts ar uzsūkšanās traucējumiem.

    Otrs – ja ādas slimības neapstiprinās kā leikonīhiju īstās vaininieces, jāpārbauda kuņģa un zarnu trakts un žultsceļi. Ērika min, ka lieto vitamīnus un kalciju… Šo niansi man ir grūti komentēt, jo nav minēts, vai iepriekš veiktas kādas analīzes, kas apliecinātu, ka organismā ir kādu vitamīnu vai minerālvielu trūkums. Kāpēc es to saku? Jo viens no iemesliem, kāpēc leikonīhijas var attīstīties vai pastiprināties, ir tieši vitamīnu trūkums, kas nereti saistīts ar uzsūkšanās traucējumiem. Tātad – tādā gadījumā atkal vaina var būt meklējama kuņģa un zarnu traktā, ko vēlams pārbaudīt, konsultējoties ar gastroenterologu.

    Trešais – leikonīhijas var būt saistītas ar kādu autoimūnu kaiti, tāpēc būtu vēlams izmeklēt vairogdziedzeri. Es ieteiktu nodot asins analīzes uz pilnu asinsainu, bioķīmiskajiem rādītājiem, pārbaudīt vairogdziedzera hormonus, dzelzs rezerves jeb feritīnu, arī D vitamīna līmeni asinīs.

    Kamēr gaidi rindā uz vizītēm pie ārsta vai izmeklējumiem, vari pasmērēt uz nagiem citrona sulu, kurai piejaukts mazliet olīveļļas. Tā mīkstinās naga virsmu, un leikonīhijas var mazināties, kļūt mazāk redzamas. Tiesa, tas neatrisinās tavu problēmu, jo, lai leikonīhijas pazustu uz visiem laikiem, jāatrod to iemesls un tas arī jāārstē.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē