• No ārvalstīm ieceļojušajiem līdz 10 dienām samazina pašizolācijas termiņu

    Sabiedrība
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    Ziņu aģentūra LETA
    15. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    No ārzemēm ieceļojušajiem turpmāk būs jāievēro samazināts pašizolācijas termiņš, vienlaikus gan nosakot dažus izņēmumus, informē Veselības ministrija.

    Ņemot vērā jaunākos starptautisko ekspertu ieteikumus attiecībā uz Covid-19 inkubācijas periodu, ir pārskatīts pašizolācijas perioda ilgums, kas jāievēro pēc iebraukšanas vai atgriešanās no valstīm ar augstu saslimstības ar Covid-19 līmeni.

    Turpmāk pašizolācijas ilgums tiek noteikts 10 dienas pēc izbraukšanas no valsts, kas iekļauta Slimību profilakses un kontroles centra sarakstā kā valsts ar augstu saslimstību ar Covid-19.

    Papildus nosacījumi attiecināti uz personām, kuras ir nodarbinātas ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes institūcijās un izglītības iestādēs un kuras ir tiešā kontaktā ar citiem cilvēkiem, piemēram, ārsti, kuri sniedz palīdzību pacientam, vai skolotāji, kuri strādā ar bērniem. Šiem cilvēkiem 8. dienā pēc attiecīgās valsts pamešanas būs jāveic Covid-19 tests.

    Ja tests būs negatīvs, tad personas 11. dienā pēc attiecīgās valsts pamešanas varēs atgriezties darbā klātienē. Ja persona nevēlēsies testu veikt, tad pašizolācijas ilgums saglabāsies iepriekšējais – 14 dienas.

    Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs valdību informēja par pētījumiem, kas liecina, ka ieceļotājiem no ārvalstīm var piemērot desmit dienu pašizolācijas prasību.

    Viņš skaidroja, ka pēdējie pētījumi liecina, ka simptomi var parādīties arī pēc 14 dienām, tomēr statistiski šāda iespēja ir niecīga, proti, 0,7%. Tikmēr pēc 10 dienām simptomi parādās 4,8% sasirgušo. Vienlaikus, raugoties statistiski, iespēja inficēties tieši pēdējā ceļojuma dienā nav viennozīmīga, lai gan inkubācijas periodu parasti skaita no pēdējās ceļojuma dienas.

    Turklāt diskusijās, pēc Perevoščikova paustā, tika secināts, ka būtu atbalstāma iecere veikt testu astotajā dienā, jo tas var noteikt Covid-19 klātbūtni arī divas dienas pirms simptomu parādīšanās.

    Valdība arī atbalstīja VM piedāvātos grozījumu noteikumos, kas paredz kārtību, kā jārīkojas mācību iestādei gadījumā, ja karantīnā jāsūta visa klase vai plašāks apmācāmo loks.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē