• No Covid-19 Ukrainā miris katoļu bīskaps emeritus Jānis Purvinskis

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia
    No Covid-19 miris Latvijas garīdznieks, Kijevas-Žitomiras katoļu bīskaps emeritus Jānis Purvinskis, kurš lielāko mūža daļu kalpojis Ukrainā, vēsta Rīgas Arhidiacēze.

    Lielajā ceturtdienā, 1. aprīlī, bīskaps smagā stāvoklī tika hospitalizēts sakarā ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, ziņo Credo.pro.

    Jānis Purvinskis ir dzimis 1934. gada 19. novembrī Doļnajas ciemā Ilūkstes novadā poļu ģimenē. Pēc studijām Rīgas Garīgajā seminārā 1961. gada 13. aprīlī viņš tika ordinēts par priesteri un kalpoja Latvijā līdz 1977. gadam. Šajā laikā viņš kā vikārs aprūpēja Daugavpils un īslaicīgi arī Indricas un Krāslavas draudzes ticīgos.

    1977. gada jūlijā Jānis Purvinskis tika pārcelts uz Ukrainu un nozīmēts par Žitomiras Svētās Sofijas draudzes prāvestu un Ukrainas un Moldovas bīskapa vikāru. 1991. gadā pāvests Jānis Pāvils II nominēja Jānis Purvinski par pirmo atjaunotās Žitomiras diecēzes ordināriju. Bīskapa amatā viņu ordinēja arhibīskaps Frančesko Kolasuonno 1991. gada 4. martā, asistējot bīskapiem Tadeušam Kondrusevičam un Vilhelmam Ņukšam. 1998. gadā Žitomiras diecēze tika pārdēvēta par Kijevas-Žitomiras diecēzi.

    2011. gada 15. jūnijā pāvests Benedikts XVI pieņēma Jāņa Purvinska lūgumu atbrīvot viņu no diecēzes vadītāja pienākumiem sakarā ar pensijas vecuma sasniegšanu. 2019. gada decembrī bīskapam tika piešķirts Žitomiras goda pilsoņa nosaukums, kāa rī viņš saņēma citus apbalvojumus par savu kalpošanu vietējās Baznīcas un pilsētas labā, jo, pateicoties viņa iniciatīvai, tika īstenotas vairākas labdarības aktivitātes bērniem no maznodrošinātām ģimenēm, grūtībās nonākušajiem, ģimenēm.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē