• Relaksācija pēc garas darba dienas — pelde gongu vibrācijās

    Netradicionālā medicīna
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    12. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Foto – Oskars Kupics un Shutterstock
    Jau gadu tūkstošiem cilvēks ar gongu skaņām centies pielabināt dievus un dabas stihijas, sazināties ar citām realitātēm, aizbaidīt ienaidniekus, arī dziedināt savu prātu un ķermeni.

    Konsultē Marija Mežecka

    • Gongu terapijas meistare 7 gadus.
    • Praktizē reiki 17 gadus.
    • Pabeigusi medicīnas kursus – pamatzināšanas anatomijā, fizioloģijā un patoloģijā.

    Mans eksperiments

    Pēc stresa un skriešanas pilnas dienas dodos uz skaņu terapijas seansu cerībā uz iespēju atslābt, nomierināt prātu un iegrimt gongu skaņās. Nenoliedzami arī ziņkārībai ir sava loma, jo, šķiet, ka šajā procesā ir klātesošs kāds mistikas elements.

    Gaidot sākumu, telpā uz grīdas savos guļammaisos jau sagūluši vairāki cilvēki – pārsteidzošā kārtā diezgan daudz vīriešu. Kungam netālu no manis acis jau ir ciet, un sejas izteiksme liecina, ka viņš jau ir kādā citā, jaudīgākā, realitātē. Viss apklust, un gongu meistare Marija saka: «Neesam nākuši šeit, lai labi pavadītu laiku vai klausītos mūziku kā koncertzālē. Šis būs nopietns darbs ar sevi, jo ķermenī notiks izmaiņas. Mēs dosim tam iespēju tīrīties – paremontēsim paši sevi!»

    Pēc brīža iesāk skanēt kāds no skaņu traukiem vai instrumentiem, kuru pavisam ir ap desmit. Iesākumā lēni, klusi, maigi. Šķiet, ka brīžiem pūš vējš, tad skaidri dzirdu lietus lāšu šalkoņu. Pievienojas varenie gongi, un man sāk likties, ka meistarei noteikti ir vairāk roku, nekā tas normāli paredzēts, lai liktu skanēt visam, ko es dzirdu. Šķiet, ka mana domu fabrika (galva), kas radusi strādāt uz pilnu jaudu, īsti vēl nesaprot, ka tai tagad atslēgta strāva un ir laiks atpūtai.

    Vibrācijas pārņem ķermeni, tas pamazām atslābst, plecus atlaiž, un fiziski jūtu, ka manī notiek kāds dziļš, analizēt gribošajam prātam ne tik viegli saprotams process.

    Sāk jūtami vibrēt galvas skalps, pievienojas tādas kā galvassāpes, tomēr ķermenis ir atslābis, stress atkāpjas. Stunda paiet, peldot skaņu viļņos. Brīžiem tās ir tik varenas, it kā mēs atrastos Lielās ģildes zālē – skaņas spēks teju apstulbina, bet vairs neko neanalizēju, vienkārši ļaujos.

    Marija brīžiem iedziedas, dziesmai nav konkrētas valodas un vārdu. Tad skaņas pamazām aprimst un iestājas klusums. Negribas atvērt acis, negribas kustēties, tomēr realitātē ir jāatgriežas.

    Marija katram lūdz nosaukt savas sajūtas vienā vārdā. Cik dažādi ir cilvēki, tik dažāds ir bijis viņu šīs dienas pārdzīvojums. Kāds ir Jūra, kāds cits ir Miers, Upe, Laime, arī Haoss. Mans vārds ir Atslābums. Mans ķermenis ir man pateicīgs. Vēlāk naktī guļu dziļā miegā, un turpmākajās dienās pieķeru sevi, ka lietas un procesus uztvert ir vieglāk un mierīgāk.»

    Kā TAS darbojas?

    Cilvēka ķermenis atrodas nepārtrauktā vibrācijā – atomiem, molekulām, šūnām, audiem, orgāniem piemīt tiem raksturīgas vibrāciju frekvences, kas absorbē un emitē skaņu. Veselā ķermenī sadarbība starp visa līmeņa sistēmām (no šūnu līdz orgānu) atrodas līdzsvarā, tā ir harmoniska, toties stresa, vīrusu, baktēriju, pārslodžu un citu kaitīgo ārējo faktoru rezultātā organisma enerģijas bioloģiskās rezonanses sistēmas līdzsvars tiek izjaukts, izraisot imunitātes pazemināšanos un saslimšanu. Organisma sistēmu sadarbība kļūst disharmoniska. Pētījumi radioelektronikā pierāda, ka cilvēki skaņu ne tikai uztver ar dzirdi, bet sajūt ar visu ķermeni, un tā var darboties kā ķermenī vibrējošo frekvenču pārslēdzēja.

    Ārstnieciskos nolūkos mūzikas skaņas izmantotas jau kopš seniem laikiem, jo skaņas un vibrācijas ne tikai izraisa patīkamas emocijas, bet arī paaugstina galvas smadzeņu garozas aktivitāti, uzlabo vielmaiņu, stimulē elpošanu un asinsriti.

    Gongi un skaņu trauki pasaulē izplatījušies no Ķīnas, Tibetas, Indijas, Indonēzijas, Malaizijas un Taizemes, kur tie izmantoti meditācijā, dziedniecībā un dažādos rituālos. To vēsture ir vairākus tūkstošus gadu sena. Šim instrumentam piemīt spēja pēc trieciena ilgi vibrēt, veidojot daudzkārtīgus mainīgas skaņas viļņus, un šajā skaņas laukā notiek dažādi dziednieciski procesi un atjaunojas cilvēka veselība.

    Mūsdienu pasaulē, kur visam jārod oficiāls izskaidrojums, izpētīts, ka ilgās un garās dziedošo trauku un gongu skaņas rada apstākļus, kad smadzenes pāriet uz alfa ritmu – 9–14 herciem. Šajā brīdī cilvēks atrodas stāvoklī starp miegu un nomodu. Organisms izmanto šo režīmu, lai sevi dziedinātu – normalizējas asinsspiediens, stabilizējas pulss, atslābinās saspringtie orgāni, organismā atjaunojas spēki.

    Būtībā nokļūšana alfa ritmā ir tas, kāpēc cilvēki meditē. Šūnas satur šķidrumu, kas labi vada skaņu, tāpēc uz šūnu var iedarboties ar skaņas vibrācijām. Rezonējot skaņā, slimā šūna sāk vibrēt frekvencē, kas nepieciešama normālai dzīvotspējai, un sāk atgriezties dabiskajā līdzsvara stāvoklī. Būtībā tā ir dziedinošo frekvenču skaņu un organisma bioloģisko ritmu sinhronizēšanās, rezonanses sistēmas veidošanās.

    Gongu meistare Marija Mežecka piebilst: «Daba cilvēkā ielikusi spēcīgu harmonizēšanas un izdzīvošanas programmu. Tikko parādās kaut kāds stimuls – enerģija, iespēja –, ķermenis uzreiz to izmanto sevis remontēšanai. Gongu terapijā šis resurss ir garo skaņu radītā enerģija. Vislabāk gongu skaņām ļauties guļus stāvoklī, atslābināties un pieņemt to pieredzi, kas nāk. Tā var būt dziļa meditācija, jo smadzenes noskaņojas uz alfa viļņiem.

    Tā var būt vienkārši laba atpūta, bet terapija var arī izcelt gaismā kādus dziļākus, ne tik patīkamus procesus. Terapija var notikt gan individuāli, gan grupā. Individuālajā skaņu terapijā notiek dziļāki procesi, jo tad iespējams likt traukus uz ķermeņa un strādāt ar vēl spēcīgākām vibrācijām. Tās iet līdz pat kaulu dziļumiem, noņem spriedzi – piemēram, asinsvadiem, jo spriedze var rasties jebkurā ķermeņa vietā.»

    Līdzīga dziedniecības metode ir vibroterapija, kurā izmanto ierīces – aparātus, ar kuriem ievibrē konkrētus ķermeņa punktus vai plašākas zonas, tikai tas notiek bez skaņas. Ir arī vibroakustiskā mūzikas terapija. zināms, cilvēka auss spēj uztvert skaņu frekvenci diapazonā no 16 līdz 25 000 hercu. Vibroakustiskajā terapijā izmanto zemās skaņas 30–120 hercu robežās.

    Aizskalot lieko

    Gongu terapijas laikā katrs jūt ko citu. Viens sajūt stresa nomocīto galvu vai citu ķermeņa daļu, cits peldas priekā un laimē, bet kādu var arī pārņemt dziļa vientulības sajūta.

    Tāpēc pirms seansa Marija uzsver, ka neesam te atnākuši, lai tikai darītu sev patīkami un labi pavadītu laiku. Tā nav mūzika, kurai var pierakstīt notis un pēc tam atkārtot.

    Klasiskā mūzika ir ļoti intelektuāla, tur ieslēdzas prāts, bet skaņu terapijā notiek otrādi – cilvēks atrodas sevī, ar savu iekšējo pasauli – tādu, kāda tā ir.

    Skaņas palīdz šo realitāti sajust. Ikdienas rutīnā mēs bieži neapzināmies kādus savus stāvokļus, kuri patiesībā var ļoti negatīvi ietekmēt dzīves kvalitāti. Seansa laikā, iespējams, nāk apskaidrība, piemēram, cik ļoti patiesībā tu esi vientuļa. Tu apzinies šo stāvokli un vari izlemt, ka laiks dzīvot citādi. Tikmēr skaņas turpina mierināt, skalot nost, nopūst bailes, un tu atslābinies.

    Atslābums te ir milzīgā vērtē, jo īstenībā tas ir galvenais, kas ir jāpanāk. Marija stāsta: «Ir cilvēki, kuri šajā procesā un skaņās piedzīvo to pirmo reizi – beidzot saprot, ka ir spējīgi atslābināties daudz dziļāk. Kādam pietiek ar vienu seansu, citam vajag vairākus. Neviens gongu meistars nesaka – jums vajag desmit, jums pietiks ar piecām reizēm! Cilvēki to jūt un izlemj paši.»

    Kas nāk uz terapiju?

    Spilgti izdalāmas divas grupas.

    Pirmie ir izteikti racionāli cilvēki, kuriem nav nekādas saistības ar ezoteriku. Klasisks piemērs – grāmatveži, kuriem ir atbildīgs, stresa pilns darbs, pilna galva ciparu un ir ļoti grūti pārslēgties uz sevi. Tāds cilvēks atnāk, un šī stunda beidzot ir tikai viņam – beidzot var sākt atslābināties, sakārtoties, nomierināties.

    Otri ir meditētāji. Vai nu cilvēki, kas vēlas sākt mācīties meditēt, jo skaņas palīdz smadzenēm nonākt alfa ritmā, kas ir meditatīvs stāvoklis, vai arī cilvēki, kuri jau meditē un iet garīgas izaugsmes ceļu, un atzinuši gongu peldes par sev noderīgām.

    Interesanti, ka uz skaņu terapiju nāk arī kurli cilvēki. Viņi visi kā viens ņem ārā savus dzirdes aparātus, jo citādi dzird traucējošus klikšķus. Šie cilvēki saņem enerģiju caur tīrām vibrācijām.

    Kad der gongu terapija

    1. Pret stresu un kaitīgiem ieradumiem. Skaņu terapijas laikā ķermenī notiek ķīmiskas izmaiņas – samazinās stresa hormonu līmenis, izstrādājas vairāk labsajūtas hormonu endorfīnu. Dziedošo trauku skaņas ir garas, tāpēc tās iedarbojas uz prātu, nomierinot to. Konkrēts gadījums – kādam cilvēkam ļoti augstā amatā no stresa parādījās problēmas ar rīšanas refleksu, ko pēc vairākiem seansiem izdevās novērst. Gongi var līdzēt atmest smēķēšanu, jo organismam vairs nav vajadzīgie tik rupji relaksanti – skaņas palīdz ražot endorfīnus, un cilvēks apmierinājumu gūst šādā veidā, nevis kūpinot cigareti vai iedzerot.
    2. Pret bailēm un depresiju. Metodei piemīt psihoterapeitisks efekts – bailes un citi negatīvie stāvokļi skaņu laukā samazinās vai zaudē spēku. Harmoniskās skaņas palīdz, ja ir depresija un neiroze. Atjaunojas koncentrēšanās un darba spējas.
    3. Pret sāpēm un pēc smagām slimībām. Efekts Marijas praksē pierādījies. Piemēram, sieviete pēc smagas autoavārijas un vairākām operācijām mocījās ar bezmiegu no sāpēm. Jau pēc pirmā gongu terapijas seansa viņa varēja nogulēt vairākas stundas pēc kārtas, uzlabojās asinsrite orgānos, kur tā bija nepietiekama. Ļoti labi rezultāti novēroti gados vecākiem cilvēkiem pēc insulta: ātrāk atjaunojas kustības, citiem – runas spējas.

     

    Kā skaņu vibrācijas izmanot mājās?

    1. Senatnē cilvēki spēlēja dažādus primitīvus instrumentus, neko nezinot par notīm un citiem smalkumiem. Arī mums nekas netraucē rīkoties līdzīgi. Vari pati sev piemeklēt instrumentu, uz kura būs viegli spēlēt intuitīvi – nelielu dziedošo jeb skaņu trauku vai zvaniņus. Vienkārši baudi skaņu sevī un sevi skaņā, un gan tu pamanīsi, ka smagās domas atkāpjas, noskaņojums kļūst gaišāks un vieglāks.

    2. Ja vēlies spēlēt mājās dziedošos traukus, noteikti ir vērts kaut nedaudz, bet – pamācīties. Tie ir kā sanākšanas un sadziedāšanās vakari, kuros apgūst pamatiemaņas. Informāciju meklē:

    • www.zikurats.lv
    • Facebook lapā: Govinda Tiwari (Latvijā dzīvojošs nepāliešu mūziķis);
    • Lietuvā gongu meistari Alīcija un Ričards Eiliaki, Facebook lapā Menas Būti.

    3. Mājās klausies gongu skaņu ierakstus, arī dažādās interneta vietnēs, piemēram, YouTube. Protams, ierakstītai skaņai nebūs liela dziednieciskā efekta, jo izpaliek vibrācija. Taču tik un tā – noskaņa būs. Lai neapmaldītos lielajā ierakstu piedāvājumā, gongu meistare Marija iesaka sākt meklējumus ar šādiem vārdiem: Tom Soltron, Alicija Eiliakas, Richard Eiliakas un Don Conreaux.

    Kur iegādāties skaņu traukus?

    Gongi ir nopietna investīcija – tie būs vismaz vairāki simti eiro līdz pusotram tūkstotim un pat vairāk. Taču nelielu dziedošo trauku saviem eksperimentiem gan tu vari nopirkt.

    • Veikalā Ekoprodukti Rīgā, Ģertrūdes ielā 5. Cena – no 20 līdz 200 eiro, vidējs skaņu trauks – ap 70 eiro.
    • Veikalā LAREC Rīgā, Ģertrūdes ielā 19/21. Cena – no 30 līdz 300 eiro.
    • Internetā – www.magicalsingingbowls.com

    Re, kā!

    Pasaulē ir valstis, kur klasiskajai medicīnai ir visai pozitīva attieksme pret skaņu terapija. Piemēram, Kanādā un ASV reiki terapijas vai skaņu terapijas kabinetus var atrast pat slimnīcās un poliklīnikās.

    Mana pieredze

    Mēs visi tiecamies tapt dziedināti

    IEVA TRĒZIŅA, acu ārste un ķirurģe Acu veselības centrā:

    – Mariju man ieteica kā izcilu speciālisti. Skaņa rada elektromagnētiskos viļņus un iedarbojas uz šūnām. Iekšējā ausī atrodas dzirdes receptori – matainās šūnas. Tās sasniedzot, skaņas elektromagnētiskie viļņi rada ķermenī bioķīmiskas pārmaiņas. Zinu, ka pasaulē tiek pētīta skaņas ietekme uz jebkurām šūnām organismā – uz vielmaiņas procesiem, proteīnu sintēzi, šūnu aktivitātes izmaiņām. Skaņa labi izplatās šķidrumos, ūdenī pat 4–5 reizes ātrāk nekā gaisā, bet visas mūsu šūnas un organisma šķidrumi satur ūdeni.

    Manā gadījumā skaņu terapijas atslēgas vārds ir – harmonija.  Gongu peldes, arī citu enerģijas veidu, tai skaitā mūzikas instrumentu, iedarbības rezultātā radušies elektromagnētiskie viļņi sakārto procesus šūnās, palīdz ražot dažādus hormonus, arī endorfīnus. Meditējot attīrās un saglabājas mūsu enerģija. Kā ārste piekrītu holistikas principam – visaptverošai ārstēšanas koncepcijai, saskaņā ar kuru, slims ir viss organisms, nevis tikai atsevišķi orgāni. Tāpēc ārstēšanā jākoncentrējas uz visu kopumu – organismu, psihi un vidi, kurā dzīvo slimais cilvēks. Būtībā mēs visi tiecamies tapt dziedināti, kas nozīmē ko daudz dziļāku, nekā tikai ārstēšanu!

    Redzēju vīzijas

    EVIJA, nodarbojas ar personāla vadību:

    – Esmu bijusi dažādās skaņu meditācijās, ne tikai pie Marijas. Katra reize ir citāda. Lielākoties prāts atslēdzas, ķermenis atslābst. Ir bijušas dažādas pieredzes – gan lidojuma sajūta, gan ķermenis kā ar betonu pieliets. Ļoti neparasta bija reize, kad redzēju vīzijas – varbūt tās bija kādas iepriekšējās dzīves, bet biju Ēģiptē. Tur bija daudz čūsku. Kā vēlāk uzzināju, čūskas apzīmē slimības. Pēc tās meditācijas es saslimu – man bija tādas iesnas kā nekad mūžā, burtiski gāzās kādu nedēļu. Ķermenī enerģijas bija iekustinātas, un tas sāka tīrīties. Tiklīdz jūtu smagumu, kas sakrājies, tā eju uz gongu terapiju. Man tas palīdz.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē