• Nejūtu labās rokas pirkstus!

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    2. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Uz satrauktas lasītājas vēstuli par labās rokas pirkstu nejutību un trīci atbild plastikas ķirurgs, mikroķirurgs un rokas ķirurgs Aivars Tihonovs.

    Lasītājas vēstule: Man ir 81 gads un jau vairāk nekā trīs gadus ir problēma ar labās rokas vidusnervu. Abas rokas stipri raustās, nesot ūdens krūzīti, ūdens izlīst, ir grūti rakstīt, jo nejūtu pildspalvu. Baidos, ka pēc laika nevarēšu parakstīties, saņemot pensiju. Labajai rokai trīs pirksti ir pusnedzīvi, nejūtu, ka turu karotīti.

    Nervu ārstei esmu stāstījusi, un viņa atbildēja – tas tāpēc, ka man jālieto daudz zāļu. Pirms pāris gadiem viņa sacīja, ka vajadzētu roku operēt, bet nesūtīja mani ne uz pārbaudēm, ne pie citiem ārstiem. Nu ir pagājuši divi gadi, un kļuvis sliktāk. Nervu ārste izrakstīja tabletes «Neiromidin», «Milgamma» 90 mg/40 mg/ 25 mg, «Baclosal», vēl špricējamās zāles «Ketonal» 100 mg/2ml 10 iepakojumus. Tagad tas viss ir izlietots, teica, lai pēc diviem mēnešiem parādos.

    Labajā rokā man ir elkoņkūja, bez kuras nemaz nevaru paiet, jo esmu ļoti stipri salīkusi. Man operēt roku būtu traģēdija, jo – kā tad es pārvietošos, ja nevarēšu balstīties uz kūjas? Taču – ja neoperēšos, vai vēl pēc dažiem gadiem rokai nekļūs vēl sliktāk? Lasītāja

    Te būtu jārunā par divām dažādām lietām. Pirmais ir karpālā kanāla sindroms, kas saistīts ar vidusnerva plaukstas daļas saspiedumu.

    Šajā gadījumā notirpuši pirksti un to nejutīgums ir ļoti raksturīgs simptoms.

    To vēl vairāk veicina jūsu cienījamais vecums, kaulu deformācija un staigāšana ar kruķi, roku pastāvīgi nospiežot. Iesaku jums aprunāties ar fizioterapeitu, vai nav iespējams piemeklēt kādu piemērotāku pārvietošanās palīglīdzekli, lai mazinātu karpālā kanāla sindromu.

    Ļoti iespējams, ka jums būtu nepieciešama operācija, bet saprotu arī jūsu neapskaužamo situāciju, jo, operējot karpālo kanālu, tiešām vismaz mēnesi nevarēsiet balstīties uz rokas.

    Taču ir arī cits variants – blokāde. Steroīdu injekcija, kas karpālā kanāla sindroma gadījumā ļoti atvieglo simptomus, it īpaši mazina tirpšanu.

    Reizēm tā palīdz tikai uz laiku, bet daudzreiz ar to arī pietiek. Tas atkarīgs no tā, cik izteikti ir pārējie simptomi – sāpes, īpaši nakts sāpes, dedzināšana, tirpšana, pietūkums no rīta, pirkstu stīvums – un cik daudz roka tiek nodarbināta. Steroīdu injekcijas var veikt rokas ķirurgs, mikroķirurgs, traumatologs ortopēds vai neirologs.        

    Dažkārt vieglākos gadījumos nakts sāpes var mazināt karpālā kanāla ortoze, kas palīdz plaukstas locītavu noturēt fizioloģiskā pozīcijā un mazina nerva saspiedumu. Tādu var iegādāties medicīnas preču veikalos.

    Reizēm karpālā kanāla sāpes palīdz remdēt magnētterapija un ultraskaņas procedūras.

    Bet dziļi ielaistos gadījumos, kad pirksti kļuvuši nejutīgi, iespēja, ka tās sniegs atvieglojumu, nav liela.

    Ja karpālā kanāla sindroms attīstījies tikai gada laikā, aptuveni pusei pacientu tas pāriet pats no sevis, pat neko nedarot. Taču, ja slimība bijusi jau ilgi un nervs visu laiku tiek spiests, pamazām tā progresē – vidusnerva apvalciņš kļūst arvien plānāks un sāk bojāties tā šķiedras.

    Ja pirksti kļuvuši nejutīgi, jārēķinās, ka arī pēc operācijas jušana uzreiz neatjaunosies.

    Tas notiks pakāpeniski, bet pēc tam vairs nebūs nepatīkamo simptomu.

    Kas attiecas uz roku trīci un raustīšanos… Iespējams, ka iemesls ir saistīts ar neiroloģiskām kaitēm, piemēram, Pārkinsona slimību, vai, kā daktere teikusi, ar medikamentu lietošanu. 

    Jebkurā gadījumā jums būtu nepieciešams konsultēties ar rokas ķirurgu, iepriekš ar ģimenes ārsta vai neirologa nosūtījumu veicot neirogrāfiju, lai noskaidrotu, cik izteikti ir vidusnerva bojājumi. Pēc tam atkarībā no izmeklējuma un ārsta apskates rezultātiem varēs izvēlēties piemērotāko ārstēšanas veidu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē