• Matiņš dzimumzīmē – vai drīkst izraut?

    Veselība
    Ilvija Melne
    Ilvija Melne
    23. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Internetā atrodamajos rakstos lasāms, ka dzimumzīmē augošus matiņus nedrīkst izraut, jo tā var tikt traumēta dzimumzīme un tajā var tikt izprovocētas nevēlamas pārmaiņas. Kā īsti ir, stāsta dermatoveneroloģe Anda Apine.

    Kā labāk darīt – izraut vai nogriezt ar šķērītēm?

    Ja ar nevēlamām pārmaiņām tiek domāts ādas vēzis, tad te es gribētu paskaidrot, ka dzimumzīmes traumēšana nevar izraisīt ādas vēzi jeb melanomu! Pētījumos pierādīts, ka trauma nespēj izraisīt DNS mutācijas, kas ir vēža rašanās pamatā.

    DNS mutācijas var izraisīt saules ultravioletais starojums, katra pārmantotie gēni – nosliece uz melanomas attīstību, arī neveselīgs uzturs un vides piesārņojums.

    Taču trauma vai ļoti bieža matiņa izraustīšana mēdz radīt dzimumzīmes sarētošanos, un tā var kļūt cietāka, blīvāka. Jebkura mata folikula vai apkārtējo audu traumēšana kādreiz kalpo par ieejas vārtiem infekcijai, tādēļ var attīstīties iekaisums, kas izpaužas kā folikulīts jeb pumpiņa ar strutām vai pat furunkuls jeb augonis. Tomēr pat tādā gadījumā dermatologi nesteidzas teikt, ka dzimumzīme kļuvusi nelabdabīga un ka to nepieciešams likvidēt.

    Ja dzimumzīme satraumēta, nav jāsteidzas tūlīt pie ārsta. Jācenšas dzimumzīmi vispirms nomierināt pašam – uzsmērē kādu dzīšanu veicinošu līdzekli.

    Tas var būt, piemēram, Bepanthen krēms, cinku saturoša ziede vai iekaisuma gadījumā lieto pretiekaisuma terapiju ar fucidīnskābi saturošu krēmu – un turpini dzimumzīmi novērot. Kad nogaidītas divas nedēļas un dzimumzīme sadzijusi, dermatologam būs daudz vieglāk izvērtēt veidojuma struktūru, pigmentu un citas pazīmes – bez traucējošās tūskas, apsārtuma un krevelītes –, lai noteiktu dzimumzīmes labo vai slikto raksturu.

    Matiņu dzimumzīmē drīkst gan nogriezt, gan izraut. Jo diemžēl matiņa likvidācija uz dzimumzīmes kādā citā veidā, piemēram, ar fotoepilāciju, nav ieteicama.

    Lāzerepilācija iedarbojas uz mata pigmentu, pa mata stiebru nokļūstot līdz sīpoliņam un to iznīcinot. Taču procedūras laikā nav iespējams apstrādāt tikai matiņu, jo cieš arī tai apkārt esošais dzimumzīmes pigments, un tādā veidā var sašķelt arī daļu no tā, padarot dzimumzīmes pigmentu nevienmērīgu. Savukārt tas vēlāk dermatologam ļoti traucēs diagnosticēt tālākas pārmaiņas un iespējamu melanomas attīstību.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē