• Maska + akne = maskne

    Skaistumkopšana
    Aija Vīksna
    8. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Patlaban, kovidlaikā, kad sejas maskas kļuvušas par mūsu ikdienu, nereti parādās to valkāšanas blaknes, kuras speciālisti pasaulē jau iesaukuši par maskni. Tā izpaužas kā izsitumi, apsārtums, ādas lobīšanās maskas zonā. Konsultē Dr. MADARA ČIPĀNE, ārste kosmētiķe, strādā Veselības centra 4 filiālē Anti-Aging Institute un skaistuma institūtā Liora.

    Tipiskākā kļūda – cilvēki nemaina masku! Lieto uz sejas pretiekaisuma krēmus, bet nerūpējas par maskas tīrību. Katru reizi jau lietoto vai neizmazgāto masku piespiež pie sejas, tādējādi pielipinot atpakaļ baktēriju karapūļus.

    Vispirms – kāpēc tā notiek?

     Šī ir patiešām jauna, aktuāla problēma. It sevišķi tām, kurām sejas maska jāvalkā ilgstoši – mediķēm, pārdevējām, biļešu kontrolierēm vilcienos…

    Viens no iemesliem, kāpēc maskne vispār rodas, ir siltā un mitrā vide, kas veidojas starp masku un cilvēka ādu. Tie ir lieliski apstākļi, lai savairotos baktērijas un ādas dabiskā barjera jeb mantija tiktu traumēta. Papildus tam maska pati par sevi kairina ādu, jo tā tomēr kustas, mēs to mēdzam piekārtot arī pašas, un tas rada berzi. Savukārt berze var padarīt ādu jutīgu un veicināt ādas dziedzeru darbību. Un – ja dziedzeri sāk pastiprināti veidot sekrētu, poras var aizsprostoties. Tā savukārt ir izcila vide, kur baktērijām vairoties un veidot izsitumus.

    Kā mazināt iekaisumu?

    Ja maskas nēsāšana problēmas jau radījusi vai arī – lai tās neveidotos (it sevišķi, ja tev jau kādreiz bijis sejas iekaisums), pirmkārt, jāsāk ar regulāru sejas attīrīšanu no rīta un vakarā. Tam es iesaku lietot attīrošās putas, kuru sastāvā ir hlorheksidīns, kas nomāks mikroorganismu vairošanos un attīrīs ādu no dziedzeru sekrētiem. Piemēram, Mesoestetic Purifying Mousse attīrošās putas vai La Roche Posay Effaclar mazgāšanas gelu problemātiskai ādai, kura sastāvā esošais cinks nodrošinās antibakteriālu iedarbību. Ja āda ir ļoti jutīga, vairāk sausa, atūdeņota, tad var izmantot Bioderma Sensibio Gel Moussant attīrošo gelu jutīgai ādai, tam ir maigāka iedarbība, kas neradīs ādas apsārtumu.

    Pēc sejas nomazgāšanas ieteicams to attīrīt ar toniku, kas vēl papildus noņems to, ko gels nenotīrīja, un atjaunos ādas dabīgo pH. Piemēram, tas varētu būt Eucerin Dermatoclean hyaluron vai Mesoestetic Hydratonic toniks. Pēc šāda veida sejas attīrīšanas jau vari uzklāt līdzekļus ar aktīvām vielām, kas mazina iekaisumu un baktēriju vairošanos. Ikdienā tas varētu būt mitrinošs krēms.

    Mans ieteikums – piemēram, pa dienu Mesoestetic Regenerance Active mitrinošais gels, kas darbosies pret tauku dziedzerīšu pastiprināto aktivitāti, atjaunos ādas virsējos slāņus un neļaus uz ādas virsmas attīstīties kairinājumam un baktērijām.

    Pa nakti vari uzklāt vēl spēcīgāku krēmu, kas mazina iekaisumu, turklāt tam vajadzētu būt tādam, kas samazina ādas mirušo šūnu daudzumu.

    Piemēram, labs ir La Roche Possay Effaclair Duo+ krēms un Mesoestetic Glycorepair krēms. Tie abi satur arī augļskābes, kas tiešām efektīvi iznīcina baktērijas, samazina apsārtumu un veicina vispār jebkāda veida sejas ādas izsitumu ātrāku dzīšanu.

    Vēl viens variants – tieši virsū uz strutojošiem izsitumiem punktveidā uzklāj lokālos līdzekļus. Visvieglāk to izdarīt, paņemot vates kociņu un samitrinot konkrētajā līdzeklī. Viena no galvenajām šo produktu sastāvdaļām ir salicilskābe, kas veicina ādas atmirušo šūnu ātrāku atdalīšanos, stimulē jaunu ādas šūnu veidošanos, mazina poru aizsprostojumus un iedarbojas antibakteriāli. Piemēram, tāds ir Mesoestetic Imperfection Control līdzeklis, kas ne tikai ārstē, bet arī nomaskē izsitumus.

    Vēl viens lielisks produkts lokālai lietošanai ir Uriage Hyseac SOS pasta, kuru uzklāj uz izsituma pa nakti, un iespējams, ka no rīta tas jau būs nomierinājies un uzsūcies vai samazinājies. Tāpat iespējams aptiekā iegādāties atsevišķu salicilskābes šķīdumu, ko ar vates kociņu uzklāj uz izsitumiem. Vienīgi jāņem vērā, ka šajā gadījumā būs tikai antibakteriālā iedarbība, bet ādas kopjošā un mitrinošā izpaliks.

    Šis ir plāniņš, kā cīnīties ar izsitumiem, izmantojot sejas kopšanas līdzekļus. Bet ir vēl papildu pasākumi, kas jāievēro… Tātad, ja tu lieto auduma masku, tā katru dienu jāmazgā vismaz 60 grādu temperatūrā un jāizgludina.

    Vai – ja tu nēsā medicīnisko masku, tad ik pēc noteiktu stundu skaita to nomaini pret jaunu. Svarīgi būtu maskai nepieskarties ar netīrām rokām, piemēram, to piekārtojot. Protams, tas nav viegli, bet, ja par to īpaši piedomā, viss ir iespējams – saku no personiskās pieredzes.

    Tāpat mans padoms ir zem maskas neklāt dekoratīvo kosmētiku – tonālo krēmu un tamlīdzīgi.

    Pirmkārt, lielāko dienas daļu smukums tik un tā nebūs redzams. Otrkārt, kosmētika tiešām var veicināt poru aizsprostošanos un baktēriju attīstību mitrajā vidē zem maskas. Labāk ar kosmētiku izcel acu zonu, kas ir redzama, arī nēsājot masku.

    Dienas starpbrīžos, kad ir iespējams masku nevalkāt, uz sejas ādas vari uzsmidzināt La Roche Possay Serozinc aerosolu, kas samazinās iekaisumu, jo satur cinku. Vienīgi jānogaida, kad tas nožūs, un tad atkal uzliec masku. Ar šādu smidzināšanu rūpēsies gan par to, lai neveidotos jauni izsitumi, gan palīdzēsi ātrāk sadziedēt to, kas uz ādas jau izveidojies.

    Ja izsitumu vēl nav, bet redzama ādas lobīšanās vai tā ir apsārtusi – it sevišķi zonā, kur berzējas maskas vīles vai aizauss gumijiņas –, es ieteiktu nomainīt maskas materiālu. Piemēram, ja tev ir sintētiska auduma maska, nomaini uz kokvilnas masku vai vēl labāk – uz medicīnisko masku. Jo medicīniskā maska tik ļoti cieši nepiegulst sejas ādai kā auduma maskas, turklāt ar medicīnisko masku ir daudz, daudz vieglāk elpot. Arī es pirmajā dienā, kad dabūju savu auduma masku, kuru smukuma pēc nopirku, biju šokā: kā tie cilvēki, kas visu dienu tādā staigā, var paelpot?! Ar medicīnisko masku man vispār nekādu problēmu nav – jūtu, kā skābeklis pieplūst, lai gan darba dienās tajā pavadu desmit stundas.

    Medicīniskā maska tik ātri arī nekļūst mitra kā auduma maska.

    Turklāt medicīniskās maskas ir sertificētas, to vīrusu caurlaidība ir pārbaudīta, un ar tām ir lielāka drošības sajūta, savukārt šūtās sejas maskas bieži vien ir tikai un vienīgi burvīgs aksesuārs.

    Protams, ja neviens no šiem maniem ieteikumiem nepalīdz, tad tomēr vajadzētu vērsties pie dermatologa, lai jau konkrēti noteiktu, kas ir izsitumu izraisītājs, jo tos var radīt arī dažādi citi procesi ādā. Iespējams, ir vajadzīgi jau recepšu medikamenti, nevis tikai ādu kopjoši līdzekļi.

    Vai lietot arī savus ikdienas krēmus?

    Tev droši vien radās arī šāds jautājums. Un – vai īpašos antibakteriālos krēmus uzklāt uz visas sejas vai tikai maskas zonā?…

    Pēc pieredzes teikšu tā: mums katrai ir citādāka sejas āda. Bieži vien, ja maskas zonā rodas izsitumi, tie mēdz pāriet uz visu seju. Tādā gadījumā šobrīd, kamēr parādījušies izsitumi, savus krēmus – dienas, nakts, mitrinošos, barojošos – vajadzētu nolikt maliņā (izņemot acu krēmu, to gan turpini lietot kā līdz šim) un pievērsties arsenālam, kas samazina iekaisumu. Šos līdzekļus uzklāj uz visas sejas. Vai arī, ja ir sajūta, ka pretiekaisuma krēms ādu kairina vai rada nepatīkamas izjūtas – kā tas nereti arī notiek, jo manis nosauktie līdzekļi ir gana aktīvi, – pastāv iespēja to iedarbību padarīt mazliet maigāku, ja pa virsu antibakteriālajam krēmam vai lokālajam līdzeklim uzklāsi savu ierasto mitrinošo dienas krēmu. 

    Ja problemātiska ir sejas lejasdaļa, bet pieres zona ir dehidratēta, šādā gadījumā uz pieres turpini klāt savu mitrinošo krēmu, ko lietoji līdz šim, bet uz problemātiskās zonas – pretiekaisuma līdzekļus. Iespējams arī cits variants – seju mitrini ar savu mitrinošo krēmu, bet lokāli – ja tās ir tikai pāris pumpas vai izsitumu zona ir maza – pa nakti uzklāj antibakteriālo pastu vai pa dienu maskējošo līdzekli. Tas ir vieglāks, maigāks ārstēšanās veids, ja problēma nav tik nopietna.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē