• Kas ir maģiskā īru sūna?

    Veselība
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    3. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pēdējos gados redzeslokā nonākusi jūras aļģe, kuru sauc par īru sūnu (Irish moss). Tā dzīvo Atlantijas okeānā pie Īrijas krastiem, kā arī dažviet Ziemeļamerikas un Centrālamerikas piekrastēs. No skata nedaudz līdzīga sūnām vai ķērpīšiem – tāpēc šādi nokristīta.

    Taču šī nav nekāda pieticīgā sūna – tajā snauž milzu potenciāls labvēlīgi ietekmēt mūsu veselību. Sūniņa satur olbaltumvielas (apmēram 10%), C un B vitamīnus, kā arī veselu strīpu minerālvielu – varu, cinku, kalciju, mangānu, fosforu, kāliju, jodu, selēnu, bromu, sēru, pektīnu un pat bēta karotīnu. Tas nozīmē, ka īru sūnas iekļaušana uzturā uzlabo un stiprina smadzeņu darbību, garīgo labsajūtu, mazina iekaisumus un remdē sāpes, spēcina muskuļus, sirdi un sirds asinsvadu sistēmu, stiprina imunitāti. Īru sūnas vērtīgās vielas padara to ļoti ieteicamu veģetāriešu un vegānu uzturam. Īsāk sakot – tīrā maģija.

    Jautājums gan paliek – kā to ēst? Veikalos īru sūna nopērkama kaltētā veidā – no skata atgādina sīkos, kraukšķīgos ceptos sīpoliņus, taču uz zoba likta šķiet cieta un bezgaršīga. Tas tāpēc, ka īru sūna vispirms jāizmērcē… Un tad tikai sākas! Tai, kā izrādās, piemīt spēja pārvērsties želejā – garšu gan šis process nemaina, sūniņa no tiesas ir gandrīz bezgaršīga. Bet tas tikai norāda uz tās hameleona dabu – kā želētāju to var pievienot gan desertiem (pannakotai, pudiņiem, želejām, marmelādēm utt.), gan arī, piemēram, biezām zupām, galertiem, mērcēm, pastētēm.

    Īru sūnas vēsture gan nav neko līksma – īri to atklāja bēdīgi slavenā kartupeļu bada laikā, kad, izmisuma dzīti, sāka vākt un grauzt uz piekrastes klintīm augošās jūras aļģes.

    Bada nomocītie organismi sāka pamazām atžirgt, un ļaudis ātri attapa, ka paldies sakāms sārtajām sūniņām.

    Īru sūnas uzturā tiek izmantotas arī citviet pasaulē. Piemēram, Venecuēlā tās tiek vārītas karstā pienā un medū kā saaukstēšanās, klepus un drudža zāles. Savukārt Dominikānā, Barbadosā un Jamaikā līdzīgs dzēriens tiek uzskatīts par afrodīziju. Tikmēr Īrijā īru sūnas tiek izmantotas alus un vīna brūvēšanā, kā arī dažādos tradicionālos desertos.

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē