• Lauzts deguns – kā rīkoties?

    Vīru sarunas
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    19. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kā rīkoties, ja gūta deguna trauma? Lūk, orientieris pareizai rīcībai. Konsultē otolaringologs Kaspars Peksis, LU Medicīnas fakultātes lektors, privātklīnikas Headline vadītājs, un plastikas ķirurgs Ansis Ģīlis, Plastikas ķirurģijas klīnika, LU P. Stradiņa Medicīnas koledžas un Rīgas Kosmētikas skolas lektors.

    Izvērtē traumas nopietnību!

    Kad ir saņemts pamatīgs trieciens pa degunu, svarīgi tūdaļ saprast, cik nopietna ir trauma. Ne vienmēr tas ir tik vienkārši. Spēcīgs sitiens pa seju var radīt ne tikai deguna lūzumu un traumas sejā, var gadīties, ka ir lauzti arī blakus esošie kauli vai pat galvaskausa pamatne. Lielo deguna asiņošanu visbiežāk izraisa deguna priekšējās daļas kaula lūzums vai spēcīgs sasitums. Deguna priekšējā daļā ir daudz sīku asinsvadu, tos traumējot, asiņošana dažkārt nav tik viegli apturama, bet tā nav bīstama dzīvībai.

    Ja trauma bijusi spēcīga, jāpapēta, kas tek no deguna, – svaigas asinis vai kas vairāk. To var noteikt arī cilvēks bez medicīniskas izglītības.

    To dara tā: zem deguna paliek baltu salveti, lai uz tās izveidojas asiņu punkts. Ja tek tikai asinis, apkārt asiņu punktam salvete ir sausa, ja ap asinīm veidojas slapjuma zona, iespējams, no deguna tek arī bezkrāsains smadzeņu šķidrums, kas var vēstīt par galvas pamatnes kaula lūzumu. Lai ko tādu iegūtu, sitienam ir jābūt spēcīgam – tā var gadīties autoavārijā, kautiņā ar nūjām vai saņemot profesionāla boksera sitienu. Sadzīviskās traumās, komandu sporta spēlēs, kritienā vai parastā kautiņā biežāk mēdz būt tikai izolēts deguna lūzums, kas rada kaulu nobīdīšanos no savas vietas un deguna asiņošanu.

    Kad saukt ātros?  

    Nevajadzētu vilcināties, redzot, ka brūce ir liela, īpaši tad, ja tā varētu kropļot sejas izskatu, ir bijis samaņas zudums, galva griežas, ir robs atmiņā, slikta dūša, vemšana. Noteikti nevajag pašam sēsties pie stūres, lai dotos meklēt mediķu palīdzību, iespējams, ir asinsizplūdums galvā vai smadzeņu satricinājums. Ir jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.

    Lauzts vai nav lauzts?

    Parasti var saprast tūdaļ, vai deguna kauli ir savā vietā. Novērtējumu vislabāk veikt uzreiz pēc traumas, citādi – jo ilgāks laiks ir pagājis, jo lielāks ir pampums. Ja iespējams, tad atrādīties ārstam vajadzētu pirmo 3–4 stundu laikā pēc traumas.

    Kur meklēt palīdzību?

    Ja trauma nav smaga, nevajag tūdaļ skriet uz slimnīcu, īpaši nakts vidū, lai uzņemšanā, nonākot vienā rindā ar akūtajiem pacientiem, tur pavadītu daudzas stundas. Situācijās, kas neapdraud dzīvību, tūlītēju deguna operāciju neveic, to dara tikai tad, ja deguns sakropļots. Naktī mediķi sniegs pirmo palīdzību un ieteiks nākamajā dienā ierasties pie ausu, kakla, deguna ārsta (LOR), sejas un žokļu ķirurga vai plastikas ķirurga – atkarībā no traumas veida.

    Deguna traumas mēdz būt arī ar vaļējām brūcēm.

    Ir labāk, ja brūču apskati un pirmās šuves veic ārsts, kas specializējas tieši sejas ķirurģijā. Ja medicīnas iestādē jau ir sniegta pirmā palīdzība, bet ir pamatotas bažas par traumētās vietas izskatu nākotnē, ieteicams jau tuvākajās dienās apmeklēt plastikas ķirurgu.

    Kā rīkoties tūlīt?  

    Lai mazinātu tūsku, sāpes un asiņošanu, ieteicams rīkoties tāpat kā ar sporta traumām – lietot pretsāpju līdzekļus, ik pa brīdim pielikt degunam aukstuma kompresi, piemēram, dvielītī ietītu ledu. ­10–15 minūtes patur un, lai tas nenosarmotu, ļauj degunam atpūsties.

    Saliec pats! 

    Salauztu degunu arī pats var salikt atpakaļ vietā. Ja tas salūzis, piemēram, makšķerējot Ālandu salās, ej nu zini, kur un kā var tikt pie ārsta. Tāpat var gadīties būt tālu prom laukos, piemēram, kāzās. Tad labāk ir salikt salūzušos kaulu fragmentus kopā kaut kā, nekā nedarīt neko. Tas jādara tūlīt pēc traumas.

    Stundu vēlāk to vairs nevarēs izdarīt, jo sāpes palielinās, pampums – strauji attīstās.

    Ir divu veidu lūzumi: deguns nošķiebies uz sāniem vai iesists uz iekšu no priekšas. Šķību degunu pats ar pirkstiem var atspiest atpakaļ vietā. Pēc frontāla trieciena, kad deguns ir uz iekšu, pats neko nevar izdarīt, jo ir deguna iekšējā skeleta bojājums. Tad tikai ārsts var pareizi izcelt kaulu fragmentus uz augšu. Abos variantos degunu nofiksē vismaz no iekšpuses, lai nekrīt atpakaļ. Nav ieteicams bāzt degunā marli, tas ir ļoti nepatīkami, sāpīgi un traumē gļotādu. Fiksācijai un asiņošanas apturēšanai vislabāk noder vismazākā izmēra higiēniskais tampons.

    Der arī vatīte, kurā sapilina ūdeņraža pārskābi vai deguna pilienus (tie satur asinsvadus sašaurinošas vielas). Asiņojošam degunam mazs vates kumšķītis nāss priekšpusē nelīdz. Vati savērpj kā pudeles korķi un iebāž garu vates tamponu (mazā pirkstiņa izmērā) visa deguna garumā.

    Nogaidīšanas taktika

    Dažkārt der izgulēties. Mēdz būt arī tā, ka nākamajā rītā lūzuma nemaz nav. Mānīgo efektu radījis asimetrisks pampums, sitiena puse ir satūkusi vairāk. Salikt atpakaļ salauztu degunu var 2–3 nedēļu laikā pēc traumas. Ja vien nav vaļējas brūces, nav jāsteidzas pat tad, ja tas ir fotomodeļa deguns. Akūtais periods ilgst 5–6 dienas, tikai pēc tam var kaut ko sākt darīt. Ilgāk nevajag vilcināties. Bez stresa vajadzētu atrast labu speciālistu, kas nodarbojas ar deguna ķirurģiju.

    Svarīga agrākā deguna forma

    Tikai 5% cilvēku no dzimšanas deguns iekšpusē ir simetriski taisns, pārējiem ir iedzimts asimetrisks deguns, kaut arī no ārpuses tas izskatās taisns. Kad salauž asimetrisku degunu, tad, vienkārši saliekot kaulus atpakaļ, pēc 2–3 mēnešiem deguns atgūst ierasto formu, tas būs sašķiebies kā māja, kam nav pareizi uzbūvēti pamati. Lai iztaisnotu salauztu degunu, ir jātaisa arī rinoplastika – deguna formas korekcijas operācija. Ir diezgan labas izredzes dabūt taisnu to degunu, kas bijis uz sāniem nošķiebts, bet, ja tas ir taisni ietriekts sejā, tas nekad vairs nebūs perfekts, te var palīdzēt tikai plastikas ķirurģija.

    Taisnojam degunu

    Pēc deguna traumām bieži veidojas nepareizi saaugumi, deformētās deguna skrimšļu starpsienas un deguna spārnu skrimšļu (tie veido nāsis) pēctraumatiskie defekti izraisa funkcionālus elpošanas traucējumus – nosprosto nāsis, rada hroniskas iesnas, elpas trūkumu, miega apnoju, tā apdraudot veselību kopumā.

    Lai iegūtu funkcionāli un estētiski labu rezultātu, parasti ir divu etapu ķirurģija.

    Pirmajā reizē izveido deguna iekšējo skeletu, lai deguns brīvi elpo, otrajā – izveido formu. Ideālā variantā plastikas ķirurgs operē tandēmā ar LOR.

    Vispirms atjauno deguna funkcionālās daļas, lai atjaunotu elpošanas funkciju, un tikai pēc tam plastikas ķirurgs var veikt deguna ārējā karkasa rekonstrukciju. Ja nepieciešams, noslīpē deguna kupri, pārvieto kaulu un skrimšļu fragmentus, lai izveidotu pareizu formu. Sāpīgais periods pēc operācijas ir 3–4 dienas, pēc tam var būt jūtams diskomforts. Pirmās trīs nedēļas jāizvairās no vannām, pirtīm, sporta zālēm, pusotru divus mēnešus – no komandu un kontakta sporta veidiem, lai pasargātu degunu no traumām. Rezultātu var novērtēt pēc 6–12 mēnešiem, kad viss ir sadzijis.

    Aizpilda un nogludina

    Ja pēc deguna traumas sejā ir saglabājušies kosmētiski vai funkcionāli bojājumi, izskatu var uzlabot dažādos veidos. Plastikas ķirurgs var pielabot deguna formu, grubuļainas rētas ar filleru injekcijām.  Redzamās vietās, kur ir rētas un audos ir izveidojies iedobums vai tilpuma trūkums, tukšo zonu var aizpildīt ar hialuronskābes filleriem, tam var izmantot arī paša taukaudus.

    Aktuāls jautājums

    Daudziem, kuri aktīvi nodarbojas ar kontakta sporta veidiem – basketbolu, volejbolu, boksu u. c. –, ir svarīgs jautājums, vai vajadzētu degunu operēt aktīvās karjeras laikā vai tad, kad sportista gaitas ir beigušās. Slikta elpošana krasi pasliktina vispārējo dzīves kvalitāti, atpūtu un miegu, un tas būtiski ietekmē arī sportiskos sasniegumus. Defektus, kas apgrūtina elpošanu, vēlams koriģēt laikus, savukārt laba izskata jautājumus ir prātīgi risināt tad, kad deguna forma ikdienā vairs nav apdraudēta.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē