• Latvijā ieradies arī Covid-19 vīrusa Dienvidāfrikas paveids

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    22. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Latvijā konstatēts viens saslimšanas gadījums ar Covid-19 Dienvidāfrikas paveidu, šorīt intervijā Latvijas Radio pastāstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

    Ministrs uzskata, ka tas ir ļoti bīstams, jo pret šo paveidu arī Covid-19 vakcīnas var būt mazāk iedarbīgas, tāpēc tā izplatība pēc iespējas ir jāierobežo. Lai gan saslimstība ar Covid-19 Latvijā lēnām samazinās, tomēr jāuzmanās no ievestajiem jaunajiem paveidiem, viņš uzsvēra.

    Pavļuts sīkāk nekomentēja faktu par konstatēto gadījumu, bet piebilda, ka eksperti gatavo detalizētu scenāriju, kā rīkoties, ja saslimstība ar lipīgo Covid-19 paveidu palielināsies.

    Sākotnējie epidemioloģiskās izmeklēšanas dati liecina, ka saslimušais nav ceļojis, inficēšanās apstākļi pagaidām nav noskaidroti un epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās, vēsta Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

    Jau ziņots, ka Latvijā janvāra beigās tika atrasti Covid-19 jaunā Lielbritānijas paveida gadījumi, bet 15. martā Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra laboratorijā atklāts Covid-19 slimību izraisošā vīrusa Ugandas jeb A.23.1 paveids, kas lokāli izplatījies Liepājā.

    Līdz šim Latvijā Dienvidāfrikas paveids nebija atklāts, lai gan tas bija izplatījies citās pasaules valstīs.

    Tāpat ziņots, ka Covid-19 vakcīnas Comirnaty izstrādāji uzņēmumi Pfizer un BioNTech paziņoja, ka viņu vakcīna ir efektīva pret jaunā koronavīrusa Lielbritānijas un Dienvidāfrikas paveidiem.

    Kā teikts abu kompāniju paziņojumā, «nelielās atšķirības», kas pamanītas testos, salīdzinot oriģinālo vīrusu ar jaunajiem paveidiem, «diezin vai novedīs pie ievērojamas vakcīnas efektivitātes samazināšanās».

    Lai arī rezultāti rāda, ka nav nepieciešama jauna vakcīna pret jaunajiem paveidiem, Pfizer un BioNTech paziņoja, ka reaģēs, ja būs liecības, ka jaunie paveidi spēj uzveikt viņu pašreizējo vakcīnu.

    Jaunais Covid-19 variants, kas sākotnēji tika konstatēts Lielbritānijā, šobrīd atklāts vismaz 70 valstīs. Dienvidāfrikas paveids, kurš tāpat kā Lielbritānijas paveids ir lipīgāks, atklāts 31 valstī.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē