• Lai pēc ēšanas nespiestu pakrūtē

    Uzturs
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Viegli ievērojami ieteikumi, lai pēc ēšanas nebūtu nepatīkamas sajūtas pakrūtē.

    * Bieži vien, lai atbrīvotos no spiešanas pakrūtē, pietiek ar ēdienreižu sakārtošanu. Tātad jāēd regulāri. Starp maltītēm nav vēlamas garas pauzes. Ja pa dienu vispār neēd vai tikai uzkod, strādājot pie datora, bet vakariņas ir vislielākā ēdienreize, bieži rodas problēmas. Pamatēdienreizei jābūt pusdienām, un dienā jāietur ne mazāk kā trīs maltītes. Piemēram, brokastis ēd pulksten 8, ap pulksten 11 ir neliela uzkoda, pusdienas ap pulksten 12 vai 13, ap pulksten 15–16 vēl uzkoda, un vakariņas pulksten 18. Pauzēm starp ēdienreizēm nevajadzētu būt ilgākām par trim stundām. Svarīgi, lai porcijas nav lielas. Jo ilgāks būs intervāls starp maltītēm, jo porcijas palielināsies, jo tu gribot negribot centīsies apēst dienas devu. Uzkodu reizē pietiks ar banānu vai citu augli.

    *Maltītes laikā vajadzētu tikai ēst, nevis paralēli skatīties televizoru vai strādāt pie datora. Lai nodrošinātu pilnvērtīgu gremošanas procesu, jākoncentrējas uz košļāšanu. Citādi ēšana notiek haotiski, ēdot steigā, tiek ierīts gaiss, kas rada pilnuma sajūtu, žņaugšanu, gāzu veidošanos un apgrūtina gremošanu.

    *Atturies no baltmaizes, pīrādziņiem un citiem balto miltu izstrādājumiem, kas ir grūti sagremojami un ātri rada spiediena sajūtu. Aizkuņģa dziedzerim un žultsceļiem nepatīk trekni, cepti un žāvēti produkti. Atceries, ka kuņģi papildus kairinās gāzēti dzērieni. Tēja, kafija un citi kofeīnu saturoši dzērieni stimulēs kuņģa skābes izdalīšanos, kas var veicināt skābes atvilni.

    * Ja, ievērojot ēšanas režīmu un ēdot veselīgi, simptomi saglabāsies, ārsts izrakstīs zāles, kas palīdzēs kuņģim ātrāk iztukšoties un mazinās smaguma sajūtu, vai pretskābes līdzekļus (omeprazola grupas medikamentus), kas noņem sāpes un dedzināšanu. Parasti pietiek medikamentus lietot kursa veidā, taču pats galvenais ir sakārtot dzīvesveidu un ēšanas režīmu.

    *Neaizraujies ar aspirīna, ibuprofēna un citu nesteroīdo pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļu lietošanu – tie var izraisīt kuņģa gļotādas bojājumu vai pat čūlu, kas arī radīs spiedošu sajūtu.

    Plāniņš, kā atgūties, ja gadījies pārēsties

    *Pēc ēšanas izkusties un iedzer minerālūdeni bez gāzes, kumelīšu vai kliņģerīšu tēju, kas veicinās gremošanu. Pret gāzu veidošanos un zarnu graizēm palīdzēs piparmētru tēja, taču tā atslābina arī barības vada un kuņģa pārejas zonu un var veicināt atvilni.

    *Ja bagātīgi izdalās kuņģa skābe un rodas dedzināšana, pašsajūtu uzlabos viegli sārmains minerālūdens. Vienīgi ieteicams to atvērt un pagaidīt, lai izdalās gāze.

    *Neej gulēt ar pilnu vēderu, pasēdi vai labāk dodies pastaigāties, lai mudinātu gremošanas traktu darboties aktīvāk. 

    *Simptomu atvieglošanai un pašsajūtas tūlītējai uzlabošanai bieži tiek izmantoti fermentu preparāti. Tikai ņem vērā, ka bez receptes nopērkamās tabletes satur nelielas fermentu (lipāzes, amilāzes, proteāzes) devas, ar ko pieaugušam cilvēkam nepietiek. Nepieciešamā deva atkarīga no ķermeņa svara un ēdienreizes apjoma, par ko rakstīts arī šo zāļu lietošanas pamācībā. Taču rēķinies, ka tabletes kuņģa skābē kļūst neaktīvas, tāpēc brīnumainu efektu gaidīt nevar. Ja ar bezrecepšu fermentu preparātiem nepietiek, ārsts nepieciešamības gadījumā var izrakstīt spēcīgākas gremošanu veicinošas zāles ar lielāku fermentu devu, bet turpmāk no pārlieku bagātīgām maltītēm ieteicams atteikties.

    *Ja smaguma sajūta pakrūtē, turpinot ēst normāli, nepāriet, pieraksties pie ārsta un noskaidro tās iemeslu.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē