• Ko ēst, lai pašķidrinātu asinis

    Jautājumi un atbildes
    Ievas Veselība
    Ievas Veselība
    12. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ko vajadzētu ēst, lai veicinātu asins šķidrināšanu?

    Lasītāja jautājums: Man ir sabiezinātas asinis. Lietoju orfarīnu 7,5 mg. Katru mēnesi veicu asins analīzi, INR uzrāda 1,2–1,7. Cenšos lietot asinis šķidrinošus produktus. Dienā izdzeru 1,5–2 litrus šķidruma. Ķermeņa svars – 70 kg, augums – 1,80 m. Man ir kustīgs dzīvesveids, nesmēķēju, alkoholu nelietoju. Diemžēl par produktiem, ko lietot asins šķidrināšanai, ieteikumi atšķiras. Piemēram, vieni iesaka ēst kāpostus, medu, šokolādi, cidonijas, bet citi noliedz. Saka arī, ka visas tumšās ogas nedrīkst lietot, ja ir biezas asinis, bet citviet atkal rekomendē mellenes un pat aronijas. Anatolijs.

    Atbild hematoloģe, Latvijas Onkoloģijas centra Cilmes šūnu transplantācijas nodaļas vadītāja Ilze Trociukas:

    Ārstus uztrauc jēdziens biezas asinis, ja cilvēkam ir dziļo vēnu tromboze, plaušu tromboze, ja asinsvados atkārtoti veidojas asins recekļi, ja ir sirds ritma traucējumi jeb aritmija, kā arī hematoloģisku jeb asins slimību kontekstā… Biezas asinis rada risku, ka asinsvados var veidoties trombi un pēc tam insults vai infarkts.

    Tāpēc asinis ir jāšķidrina ar speciāliem hematoloģiskiem medikamentiem vai varfarīnu, ko satur arī tevis pieminētās zāles orfarīns. Tiesa, Anatolijs savā vēstulē nav minējis, kāda ir viņa pamatslimība, tāpēc man grūti komentēt situāciju kopumā, bet, kas attiecas uz rādītāju INR, par ko raksta, tas tiešām ir par zemu.

    Kas vispār ir INR? Šis rādītājs ir matemātisks indikators, kuru aprēķina, ņemot vērā citus rādītājus, piemēram, protrombīnu, tromboplastīna jutības indeksu un citus… Vienkārši sakot, INR parāda, vai asinis šķidrinošās zāles (Anatolija gadījumā varfarīns) tiek dozētas pareizi un vai vēlamais efekts ir sasniegts. Normāli šim rādītājam jābūt 2–4. Ja tas ir zemāks, tātad asinis šķidrinošā medikamenta deva jāpaaugstina, savukārt, ja INR ir virs noteiktās robežas – draud pārdozēšana un pēkšņa asiņošana, jo asinis vienkārši ir par šķidru. Asins analīzēs ir arī citi specifiski rādītāji, kurus nosakot iespējams katram cilvēkam piemeklēt individuālu asinis šķidrinošā preparāta devu, lai tas strādātu.

    Medum, cidonijām, kāpostiem, šokolādei nebūs būtiskas lomas, ja runājam par biezām asinīm, ja vien tu neapēdīsi veselu galviņkāpostu vienā ēdienreizē.

    Starp citu, varfarīna darbību mēdz pavājināt veģetārisms, strauja diētas maiņa, bieža vemšana, caureja, medikamenta uzsūkšanās traucējumi, arī citi lietotie preparāti un pat dabas vielas, piemēram, žeņšeņs un asinszāle. Savukārt ķiploki, salvija un Ginkgo biloba saturoši līdzekļi varfarīna darbību pastiprina, un tas nozīmē, ka var sākties asiņošana, parādīties asinsizplūdumi uz ādas, zilumi. Tāpēc šos produktus nedrīkst lietot kopā ar varfarīnu, jāuzmanās.

    Anatolijs vaicā par produktiem, kurus drīkst lietot… Taisnība, arī uzturam ir būtiska loma tajā, vai asinis šķidrinošie preparāti strādā labi vai ne. Varfarīna darbību pastiprina un asinis palīdz šķidrināt kālijs un K vitamīns, tie visvairāk sastopami zaļajos dārzeņos (Briseles kāpostos, brokoļos), salātos, cigoriņos, garšaugos, rapšu eļļā. Tāpēc, sākot lietot varfarīnu, nevajadzētu kaut ko ēdienkartē pēkšņi mainīt un K vitamīnu un kāliju saturošos produktus ēst vairāk vai – gluži pretēji – nemaz. Visam jābūt līdzsvarā, sabalansētam.

    Kas attiecas uz tumšajām ogām, mana personiskā ārstes pieredze rāda: ja ēd mellenes un aronijas nepārspīlētos daudzumos, tām nav būtiskas nozīmes asiņu šķidrināšanā un no šīm ogām noteikti nav pilnībā jāatsakās.

    Patiesībā pat otrādi – piemēram, aronijas pazemina asinsspiedienu, kas ir ļoti nozīmīgs mērķis, ja pastāv insulta un infarkta risks.

    Mellenes ir lielisks C vitamīna un citu minerālvielu avots – un tas viss organismam ir vajadzīgs. Arī citiem nosauktajiem produktiem – medum, cidonijām, kāpostiem, šokolādei nebūs būtiskas lomas, ja runājam par biezām asinīm, ja vien tu neapēdīsi veselu galviņkāpostu vienā ēdienreizē. Kāpostu salāti pie pusdienām vai gabaliņš šokolādes pie kafijas noteikti nekaitēs.

    Ļoti būtiski daudz dzert šķidrumu, par ko gribu tevi uzslavēt – vidēji 2 litri dienā būtu vajadzīgi katram. Tas tiešā veidā ietekmē asiņu biezumu, kā arī palīdz normāli darboties nierēm un urīnceļiem, uzturēt veselas locītavas un regulēt asinsspiedienu. Es iesaku par šo tēmu aprunāties ar ārstu, kurš Anatolijam izrakstījis orfarīnu un kurš zina, kāpēc tas jālieto, kādas ir blakus kaites, un – abiem kopā apsvērt, ko varētu pamainīt zāļu devās, lai tev nebūtu jākreņķējas par biezām asinīm.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē