• Ko darīt, ja vecāki sajūt – pusaudzis ir smēķējis

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    3. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja bērns ir smēķējis, vajag runāt par to. Svarīgākais – sarunas sākumā uzklausīt viņa domas. Pusaudžu vecākiem viens no lielākajiem izaicinājumiem, uzklausot savu bērnu, ir – noklausīties līdz galam. Inga Dreimane, psiholoģe un atkarību speciāliste, Bezcigaretes.lv tiešsaistes smēķēšanas atbalsta grupu “Atmet smēķēšanu 28 dienās!” vadītāja, iesaka 7 pieturas punktus sarunai.

    1. Sarunas laikā – atpazīt un vadīt savas emocijas. Šo it kā vienkāršo uzdevumu sarežģī tas, ka vecākiem klausoties pieaug trauksme. To var radīt dusmas, vilšanās, žēlums… jebkas. Tad sev stingri jāpasaka, ka tās ir tikai emocijas, nevis pasaules gals, un jācenšas klausīties tālāk. Ja vecāki nespēs uzklausīt savu pusaudzi, attiecības kļūs atsvešinātas. Protams, katrs vecāks sava bērna labā ir gatavs darīt visu, tāpēc, izdzirdot, kā viņam klājas, uzreiz grib skriet un glābt. Bet pusaudzim tajā brīdī visvairāk vajag iegūt sajūtu, ka viņš var droši runāt.

    2. Paskatīties citādi uz attiecībām ģimenē. Var gadīties, ka pusaudzis atklāti pasaka: “Es nevaru izturēt jūsu strīdus, tāpēc pīpēju.” Tas viņam var ienākt prātā, skatoties, kā rīkojas daudzi pieaugušie. Lai arī smēķētāju skaits mazinās, cigaretes joprojām mūsu kultūrā ir klātesošas. Ieciklējoties negatīvās domās par sevi, no tām saviem spēkiem vairs nav iespējams tikt laukā. Pusaudzis vēl cenšas sevi kontrolēt, rīkoties sociāli pieņemami, bet spriedze iekšā krājas un trauksme pieaug. Šādas situācijas var attīstīties līdz pat depresijai.

    Ja attīstās depresija, bērnu pārņem bezcerība, vienaldzība un apātija.

    3. Iedrošināt. Adekvāti ir, ja saruna ir nopietna un vecāki var paust skaidru viedokli, ka smēķēšana realitātē nedod nekādu labumu un tā tikai šķiet, ka dod. Ja pusaudzis var izstāstīt vecākiem, ko domā un kā jūtas, iespējams, viņš pats izdomās kādu risinājumu brīžos, kad emocijas grūti izturēt un viņš nezina, kā rīkoties. Tas gan iespējams tikai tad, ja pirms tam ģimenē ir daudz kas pārrunāts, bērns redzējis, kā vecāki risina problēmas. Un tad var būt, ka pusaudzis aptver: “Kad man viss apnicis, es taču varu aiziet uz sporta zāli.”

    4. Mierīgi paust savus uzskatus un demonstrēt savu piemēru. Pusaudžu dabiska tieksme ir spoguļoties, līdzināties kādam, ar ko ir sajūta kā uz viena viļņa. Tāpēc viedokļu līderu jeb influenceru teiktais pusaudzim mēdz izrādīties svarīgāks nekā vecāku uzskati. Visspēcīgāk šajā vecumā strādā reāli piemēri. Ja smēķē viņa elks – viņš pamēģinās. Ja lielākā daļa draugu smēķē, pusaudzim grūtāk sevi atdalīt no smēķēšanas. Tad ir labi, ja vismaz apkārtējo pieaugušo uzvedība ir tāda, ko vērts kopēt.

    5. Par savām atkarībām runāt atklāti. Ir grūtāk pateikt, ka smēķēšana nedod neko labu, ja vecāki paši smēķē. Vajag atklāti stāstīt, kā gribas pārtraukt smēķēšanu, bet neizdodas un neizdodas tikt vaļā: “Es negribu, lai tev arī tā ir.” Visi pusaudži uzskata: “Es gan nekļūšu atkarīgs!” Tad varētu uzdot jautājumus: “Vai ir tā, ka tev arvien biežāk gribas uzsmēķēt? Kā tu zināsi, kad atkarība jau būs sākusies?” Par šo tēmu un smēķēšanas atmešanu kopumā latviešu valodā uzticami ieteikumi pieejami jaunajā mājaslapā Bezcigaretes.lv. Tur arī atrodama  informācija, kad tiek rīkotas smēķēšanas atmešanas atbalsta grupas bez maksas.

    6. Interesēties par bērna dzīvi un noteikt robežas. Lai arī tas netiek uztverts ar sajūsmu, milzīga nozīme ir tam, ka vecāki izrāda interesi par bērna gaitām un ierobežo tās. Pusaudži vēlas visu izmēģināt, tāpēc robežas bieži palīdz noturēties virs ūdens. Kad sākas pulcēšanās vakaros, izbraucieni brīvdienās, pusaudzi nereti pasargā tas, ka vecāki noteikuši: tikos un tikos atbrauks pakaļ. Tas apgrūtina dažādu atkarības vielu lietošanu, jo sekas būs redzamas. Tas uztur dzīvu baiļu mehānismu, kas var atturēt no atkarības vielu aktīvas lietošanas. Protams, eksperimenti būs tāpat, bet uz tiem iespējams reaģēt adekvāti.

    7. Virzīt uz citām aktivitātēm. Vecāki var virzīt savus bērnus uz vidi, kur ir rosīgi vienaudži, kur nav laika un vietas smēķēšanai, jo ir daudz cita interesanta, ko darīt.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē