• Kas vajadzīgs, lai mati būtu veselīgi un biezi

    Skaistumkopšana
    Santa.lv
    Santa.lv
    11. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Coka/Shutterstock.com
    Ja jūti – mati kļuvuši citādi, plānāki, šķiet, ka vairāk krīt laukā un neaug tik strauji kā parasti, tas ir signāls, ka laiks pārliecināties par vispārējo veselības stāvokli.
    • Ja cilvēkam nav veselības problēmu, viņam ir sabalansēts uzturs un dzīvo daudzmaz veselīgi, arī matiem klājas labi. Bet cik daudziem no mums tas izdodas? Vides piesārņojums, stress, ne vienmēr pareizs uzturs un dienas ritms… Mata folikuls ir ļoti jutīga struktūra, tas ātri reaģē uz izmaiņām organismā.

    Mati ir fantastisks veselības stāvokļa indikators tā paradoksālā iemesla dēļ, ka… no dabas viedokļa tie ir samērā nesvarīgi.

    • Ja kaut kā pietrūkst, organisms ietaupa resursus tieši uz matiem. Un, tā kā mata sīpoliņā esošais folikuls ātri dalās, turklāt 85–90 procenti matu ir augšanas fāzē, izmaiņas ir jūtamas ātri.
    • Iekšķīgie preparāti matu stiprināšanai jālieto vismaz trīs mēnešus pēc kārtas, kas vidēji ir viens mata augšanas cikls. Ar mēnesi būs par maz. Vai – pusgadu lietojam un tad taisām garāku pauzi. Bet nevajag tos dzert arī gadiem, jo tā ir pārmērīga slodze aknām.
    • Tā tikai šķiet, ka mati aug lēnām, – ja visus dienā izaugušos matu gabaliņus saliktu citu aiz cita, sanāktu 3,5–5 metrus gara šķiedra. Lai tie izaugtu, vajadzīga gan laba vide – vesela galvas āda –, gan būvmateriāli – pareizs uzturs (tieši tāpēc bieži pēc diētām ir jūtams, ka matu stāvoklis ir pasliktinājies).
    • Mata sīpoliņš atrodas galvas ādā 2–4 milimetru dziļumā. Ar gadiem āda kļūst trauslāka, tās struktūra mainās, tā ir mazāk apasiņota, tāpēc mata nostiprināšanās notiek sliktāk, iespējams, mata folikuls nesaņem tik daudz barības vielu kā agrāk.

    Ja zināms, ka vecākiem, vecvecākiem ar gadiem matu rota kļuva plānāka, noteikti jau laikus ir vērts pievērsties profilaksei. Mēs nevaram izmainīt gēnus, bet varam pagarināt laiku, kad jūtamies un izskatāmies labi.

    • Pirms ķeramies pie kapsulām un tabletēm, vispirms vēlams veikt asinsanalīzi – pārbaudīt B12 vitamīna, folijskābes, E vitamīna, feritīna, cinka un vara līmeni. Pēc šo analīžu rezultātiem nereti ir skaidrs, ka vajadzīgs nevis īpašs matu vitamīnu komplekss, bet, piemēram, jāpalieto dzelzs un B grupas vitamīnu komplekss, un tas dos vēlamo rezultātu arī matiem.
    • Pamatā mats veidojas no sēru saturošām aminoskābēm, tāpēc, ja izvēlamies vitamīnu kompleksu ar mērķi stiprināt matus, tad izvēlamies nevis B grupu visā plašumā, bet tieši to, kur ir šīs aminoskābes un nepieciešamie mikroelementi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē