• Kas tracina tavu «aizkuņģi»?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    26. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Aizkuņģa dziedzeris ir neliels orgāns vēdera dobumā (sver mazāk par puskilogramu), kam ir būtiska loma cilvēka pamatfunkciju uzturēšanā – tas veic gan endokrīno, gan eksokrīno funkciju. Kāpēc tas var sadumpoties un ko darīt, stāsta gastroenteroloģe Ilona Vilkoite.

    Akūts aizkuņģa dziedzera iekaisums jeb pankreatīts noris ļoti strauji ar asām lēkmjveida sāpēm vēdera augšdaļā (biežāk pa vidu vai kreisajā pusē), sāpes var būt arī žņaudzošas. Var būt slikta dūša, vemšana, paaugstināta temperatūra, drudzis.

    Simptomi parādās ļoti strauji, progresē un ir izteikti smagi.

    Reizēm var kļūt arī dzeltena āda un acis. Šādā gadījumā noteikti jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot 113, vai arī  jāvēršas slimnīcas uzņemšanas nodaļā!

    Ārstēšanas ilgums slimnīcā ir atkarīgs no aizkuņģa dziedzera iekaisuma smaguma – tas var būt no viegla līdz pat smagai nekrotiskai stadijai, kad pacients ir komā un tiek barots mākslīgi caur zondi.

    Ar vidēji smagu pankreatītu slimnīcā parasti jāpavada vismaz nedēļa vai divas.

    Taču reizēm ārstēšanās var ilgt vairākus mēnešus, jo ir bojāti vairāki orgāni – gan aizkuņģa dziedzeris, gan aknas, nieres, plaušas. Reizēm nepieciešama hemodialīze jeb mākslīgā niere un ilgstoša ārstēšanās slimnīcā ar vairāku specialitāšu ārstu – ķirurgu, endokrinologu, gastroenterologu, mākslīgās nieres speciālistu, asinsvadu ķirurgu – iesaisti.

    Nereti nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās, lai izoperētu iekaisuma procesā bojātos, nekrotiskos aizkuņģa dziedzera audus. Operācijas laikā bieži izņem arī žultspūsli.

    Vai akūta pankreatīta gadījumā var veiksmīgi palīdzēt, tas atkarīgs no slimības smaguma un laika, kad pacients nokļūst slimnīcā, no slimības izplatības, pacienta vecuma, blakus slimībām, vai ir cukura diabēts, paaugstināts asinsspiediens un holesterīna līmenis, liekais svars. Tas viss ļoti ietekmē slimības prognozi.

    Ja ir bijis akūts aizkuņģa dziedzera iekaisums, vismaz reizi gadā vajadzētu veikt vēdera dobuma ultrasonogrāfiju. Ja šis izmeklējums neparāda visu, ko ārstam svarīgi zināt, reizēm vajag veikt arī vēdera dobuma datortomogrāfiju vai magnētisko rezonansi. No bioķīmiskajiem rādītājiem, ko nosaka asinīs, par aizkuņģa dziedzera veselību stāsta fermentu rādītāji – amilāze un lipāze, bilirubīns, kā arī citi rādītāji. 

    Tracina alkohols un žultsakmeņi

    Aizkuņģa dziedzeris iekaist divu būtiskāko iemeslu dēļ. Pirmais ir toksisku vielu, pamatā alkohola, lietošana. Kombinējoties ar citiem aizkuņģim netīkamiem faktoriem, piemēram, trekniem ēdieniem, dažkārt to spēj sadusmot pat glāze šampanieša. Un otrs biežākais iemesls ir žultsakmeņu slimība. Kāds neliels akmentiņš var aizmigrēt no žultspūšļa pa žults izvadkanāliem, nosprostojot kādu no tiem un tādā veidā izraisot aizkuņģa dziedzera iekaisumu jeb pankreatītu.

    Te nu būtu jāsaprot, ka žultsakmeņi nav nevainīga slimība, jo tā var radīt ļoti nopietnus veselības traucējumus.

    Tāpēc noteikti ir jādodas uz konsultāciju pie ķirurga, lai lemtu jautājumu par žultspūšļa operāciju. Likvidējot žultsakmeņus, vari pasargāt sevi no atkārtotām pankreatīta epizodēm. Pēc tam 1–2 mēnešus jāievēro saudzējoša diēta, tomēr vēlams arī turpmākās dzīves laikā atturēties no treknu ēdienu un alkohola lietošanas. Savukārt, ja žultsakmeņi netiks izņemti, visticamāk, akūta pankreatīta epizodes atkārtosies.

    Sargi savu aizkuņģa dziedzeri! 

    • Neēd eļļā ceptu, treknu, taukainu, marinētu, žāvētu ēdienu un atturies no alkohola lietošanas! Aizkuņģa dziedzeris ļoti ātri un aktīvi reaģē uz alkoholu. Droši drīksti ēst vārītas olas, piena produktus ar samazinātu tauku daudzumu, dārzeņus, augļus.
    • Regulāri ik pēc trim četrām stundām ieturi nelielu maltīti, lai pietiekamā daudzumā regulāri un secīgi izdalītos aizkuņģa dziedzera fermenti. Retas un apjomīgas maltītes, kad fermenti izdalās lielā apjomā, izraisa aizkuņģa dziedzera kairinājumu. 
    • Atsakies no smēķēšanas un citām toksiskām vielām, kā arī nevajadzīgu medikamentu lietošanas, kas ļoti nepatīk aizkuņģa dziedzerim.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē