• Kas palīdz pret muguras sāpēm

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    21. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: RomarioIen/Shutterstock.com
    Arī pirmoreiz dzīvē sajustas muguras sāpes nevajag atstāt bez uzmanības, jo, nenovēršot to cēloni, smeldze var atkārtoties. Sevišķi, ja tās kādu laiku nepāriet.

    Sāpju iemesls var būt gan muskuļu pārpūle, gan traumas sekas. Iekaisuma sāpes veidojas, iekaistot audiem locītavās vai muskuļos. Neiropātiskas sāpes, kad bojāts nervs, visbiežāk ir hroniskas un grūtāk ārstējamas. Kas var mazināt muguras sāpes, stāsta neiroloģe Inese Blumberga.

    Blokādes

    Ar to palīdzību iespējams mazināt sāpes, tūsku un iekaisumu. Blokādes noder, ja ir starpskriemeļu disku trūce, ja vien nervs nav pilnībā nospiests. Arī tad, ja ir spinālā stenoze, spondilartroze un citas kaites.

    Akūtos gadījumos, piemēram, ja sapūtis caurvējš, var izdarīt pavisam vienkāršu, kā saka mediķi, intrakutānu blokādi, ievadot problemātiskajā vietā lidokaīnu.

    Tautā to mēdz dēvēt par citrona mizas blokādi, jo āda pēc tam ir piepacelta un atgādina citrona miziņu. Bieži vien atvieglojums ir jūtams jau pēc pirmā dūriena.

    Izdarot paravertebrālo blokādi, lidokaīnu vai dažādu medikamentu kokteili ievada paralēli mugurkaulam pie iekaisušās nervu saknītes. Efekts atkarīgs no tā, vai ir tikai iekaisums vai arī nopietnāka vaina, piemēram, diska trūce. Dažkārt sāpes pāriet jau stundas laikā, bet parasti veic no trim līdz piecām blokādēm.

    Veicot epidurālās blokādes, mugurkaula kanālā ievada ilgdarbīgu medikamentu, piemēram, lidokaīnu injicē kopā ar kortikosteroīdiem.

    Visbiežāk tās izmanto disku trūces vai izslīdējuma gadījumā.

    Pēdējā laikā pieejamas arī tādas modernas metodes kā radiofrekvences blokādes, kad ar radiofrekvences palīdzību apstrādā sāpošā nerva apvalku, vai cilmes šūnu injekcijas, ja ar citiem līdzekļiem sāpes neizdodas novērst un nav iespējas vai vēlēšanās veikt operāciju.

    Osteorefleksoterapija

    Muguras sāpju gadījumā kaulā ievada fizioloģisko šķīdumu vai lidokaīnu, tā veicinot paša organisma atbildes reakciju. Iedarbojoties uz nervu galiem, tiek atbrīvoti savilktie muskuļi, uzlabota asinsrite un vielmaiņa. Šī metode būs īpaši piemērota tad, ja tu kuņģa un zarnu trakta slimības dēļ nedrīkst lietot nesteroīdos pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļus, vai arī, ja audzēja, iekaisuma vai citu iemeslu dēļ, nevar izmantot fizikālās terapijas procedūras un masāžu.

    Osteorefleksoterapija nenovērsīs skeleta vai citas izmaiņas, taču palīdzēs sadzīvot ar slimības izraisītām sāpēm un kustību traucējumiem.

    Šī metode nebūs izmantojama, ja ir reimatoīdais artrīts un ilgstoši lietots prednizolons, sulfazolīns, kas vājina imunitāti un maina asins sastāvu, piemēram, samazina trombocītu līmeni. Arī augsts cukura līmenis asinīs ir risks, jo var attīstīties infekcija.

    Jāuzmanās, ja trombu profilaksei lieto varfarīnu vai citas zāles. Tas rada risku, ka dūriena vieta var asiņot un sīkajos asinsvados zemādā var rasties asins izplūdums.

    Zāles

    Labi palīgi pret sāpēm būs nesteroīdie pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļi, kas, bloķējot fizioloģiski aktīvos savienojumus prostaglandīnus, mazina sāpju uztveri. No pazīstamākajiem diklofenaku saturošie ir salīdzinoši efektīvāki nekā ibuprofēnu saturošie, taču – pirmie vairāk kaitē kuņģa un zarnu traktam. Tomēr labāk izmantot tā sauktos koksibu grupas (COX2) preparātus ar paildzinātu darbību.

    Pretsāpju un pretiekaisuma plāksteri ļaus samazināt nepieciešamību lietot šos līdzekļus iekšķīgi.

    Dažkārt ārsts izrakstīs antikonvulsantus, piemēram, kas satur aktīvās vietas gabapentīnu vai pregabalīnu, vai arī asinsriti uzlabojošus preparātus, kam aktīvā viela ir pentoksifilīns vai naftidrofurils. Tā sauktie miorelaksanti atbrīvo muskuļus un palīdz palielināt kustību apjomu.

    B vitamīna kompleksi uzlabo impulsu plūsmu pa nervu apvalku šķiedrām un palīdz mazināt iekaisumu. Hroniskas kaites gadījumā tos ieteicams lietot divreiz gadā, bet pret akūtām sāpēm injicēt, lai tie ātrāk uzsūktos.

    Nav jābrīnās, ja ārsts pret smeldzi krustos izraksta antidepresantus.

    Tie palīdzēs bloķēt nevēlamo nervu impulsu ceļu līdz galvas smadzenēm, nodrošinās pietiekamu serotonīna un noradrenalīna līmeni asinīs.

    Kapsaicīnu saturošas ziedes var kairināt un izraisīt sāpju paasinājumu, turklāt tām ir ne visai labs aromāts. Dažkārt tās tomēr iesaku hroniskiem slimniekiem vai muskuļu savilkuma gadījumā. Manuprāt, labāk priekšroku dot atvēsinošām vai neitrālām ziedēm, kas satur diklofenaku. Pretsāpju ziede palīdzēs, ja aukstumā radušās muskuļu spazmas un līdz ar to pasliktinājusies apasiņošana kādā muguras rajonā. Arī metilsalicilātu un mentolu saturoši līdzekļi iedarbojas ātri – vispirms atvēsina, tad sasilda un mazina iekaisumu.

    Vēl var palīdzēt

    • Ārstnieciskās dūņas. Labs līdzeklis pret krustu sāpēm, tikai ar vienu noteikumu – ne karstas! Kur tās nopirkt, vari interesēties kūrorta rehabilitācijas centros, vai arī vari doties uz ārstniecības iestādi, kur piedāvā dūņu procedūras. Tās gan nedrīkst izmantot, ja ir augsts asinsspiediens un vēl dažos citos gadījumos, par kuriem tevi informēs mediķi.
    • Adatu terapija jeb akupunktūra mazina sāpes, veicina iekšējo orgānu un sistēmu saskaņotu darbību, uzlabo dzīšanas un atjaunošanās procesus.
    • Osteopātija ļoti saudzīgi iedarbojas uz muskuļu un saišu piestiprināšanās vietām, spēj atvieglot sāpes un mazināt kustību ierobežojumus.
    • Teipošana. Fizioterapeits var uzlīmēt problemātiskajai vietai speciālus plāksterus – teipus, kas palīdz atslābināt muskulatūru, mazināt sāpes un uzlabot kustību apjomu, taču tā noteikti nevar būt vienīgā ārstēšanas metode.
    • Jostas un krustu ortoze. Mazinās muguras slodzi fiziskas vai ilgstošas statiskas slodzes laikā. Tā noteikti jānoņem, naktī guļot. Ja tev ir mugurkaula problēma, iesaku to uzlikt ziemā slidenā laikā, lai paslīdot neiedzīvotos vēl lielākās problēmās. Taču ar ortozi vien nepietiek – nepieciešama arī atbilstoša ārstnieciskā vingrošana.
    • Spilveni – rullīši. Noderēs muguras jostas un krustu daļas atbalstam, bet, vai tos lietderīgi izmantot, atkarīgs no mugurkaula izliekuma. Ja tas ir plakans, tad tie var uzlabot pašsajūtu, bet palielinātas jostas lordozes gadījumā situācija var pasliktināties vēl vairāk.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē