• Formula celulīta mazināšanai

    Fitness
    Aiva Alksne
    14. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai arī celulītu neuzskata par slimību un tas neietekmē mūsu veselību kopumā, tomēr tā klātbūtne nepavisam neiepriecina. Noskaidrojam, kas garšo celulītam un kas no tā, ko liekam uz šķīvja, varētu to mazināt. Uz jautājumiem atbild Ph. D. Inga Elksne, sertificēta uztura speciāliste, samazinisvaru.lv dibinātāja.

    Kuri ir tie produkti, kas var veicināt celulīta veidošanos?

    – Pirmām kārtām te jārunā par cukuriem (vienkāršajiem ogļhidrātiem). Lai izvairītos no celulīta vai vismaz neļautu tam progresēt, ikdienā vajadzētu lietot pēc iespējas mazāk saldumu, saldināto dzērienu, desertu, augļu sulu, jogurtu ar piedevām, piena un balto šokolādi.

    Cukuriem savienojoties ar olbaltumvielām un taukiem, rodas tā dēvētie glikācijas gala produkti (AGE), kas nelabvēlīgi ietekmē cilvēka organismu, tai skaitā veicinot vērtīgā kolagēna sadalīšanos un celulīta rašanos.

    Produkti, kas satur gan cukuru, gan taukus, gan arī olbaltumvielas, kas būtu pavisam noteikti izslēdzami no ikdienas ēdienkartes, ir:

    • vafeles,
    • cepumi,
    • kūkas,
    • bulciņas,
    • kēksi,
    • pankūkas,
    • baltmaize un citi miltu produkti,
    • mušļi.

    – Vai tiešām pilnībā jāatsakās no visiem šiem gardumiem?

    – Ja tomēr vēlies sevi palutināt, tad gardumus gatavo pati, izmantojot pilngraudu, griķu vai kokosrieksu miltus, kā taukvielas pievienojot Extra virgin olīveļļu vai avokado eļļu, saldumam – stēviju, ksilitolu vai kādu citu dabīgu saldinātāju, dateļu vai kļavu sīrupu vai vienkārši banānus un žāvētos augļus.

    Vai ir arī tādi produkti, kas var palīdzēt izgludināt netīkamo celulīta radīto apelsīna miziņu?

    – Ādas veselību spēj uzlabot mono- un polinepiesātināto taukskābju, cinka, A, C un D vitamīna uzņemšana ar uzturu.

    • Mono- un polinepiesātinātās taukskābes. Galvenie to avoti uzturā ir dažādas augu eļļas, avokado, olīvas, treknas zivis (lasis, forele, bute, siļķe, skumbrija), rieksti, sēklas, auzu pārslas u. c.
    • Cinks. Bagātākais tā avots ir austeres. Tās, protams, nav mūsu ikdienas ēdienkartē, bet cinku varam uzņemt, ēdot sarkano vai putna gaļu, pupiņas, riekstus, pilngraudu produktus. Cinks bieži tiek papildus pievienots rūpnieciski ražotajām brokastu pārslām vai piena produktiem. Jāpiebilst, ka cinks organismā labāk uzsūcas no dzīvnieku valsts produktiem, jo augu valsts produktos ir augsts fitātu saturs, kas bremzē cinka uzsūkšanos.
    • A vitamīna galvenie avoti uzturā ir aknas (gan zivju, gan liellopu, gan putnu), olas un krāsainie dārzeņi, kur A vitamīns ir provitamīna formā.
    • C vitamīnu mēs galvenokārt uzņemam ar svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem.
    • D vitamīna galvenie avoti ir mencu aknas, treknas zivis, piena produkti un olas. Mūsdienās daudzi produkti ir bagātināti ar D vitamīnu mākslīgi un var kalpot par D vitamīna avotu ikdienas uzturā. Un, protams, neaizmirstam par saules stariem – vismaz 15 minūtes dienā!

    Vai varat ieteikt konkrētas ēdienkartes paraugu tām, kas vēlas uzsākt nopietnu cīņu ar savu celulītu?

    – Noteikti jāēd daudz dārzeņu, vismaz 300 g dienā. Ēdot pusdienas vai vakariņās, jāatceras, ka puse no šķīvja jāaizpilda ar dārzeņiem. Dienā vajadzētu apēst vismaz divus augļus.

    Priekšroka dodama pilngraudu produktiem – pilngraudu biezputra no rīta, pilngraudu makaroni vai kvinojas salāti kā piedeva pusdienās, pilngraudu maizes šķēle uzkodā vai vakariņās. Nevajadzētu piemirst arī par pienu un piena produktiem savā ikdienas ēdienkartē, vislabākā izvēle ir vājpiena produkti (0,5% tauku saturs) bez piedevām.

    Dienā vēlams izdzert glāzi vājpiena kefīra, paniņu vai jogurta.

    Brokastīs vai uzkodā labi iederas vājpiena biezpiens ar jogurtu, ogām vai augļiem. Katru dienu ieteicams dažādot olbaltumvielu produktus, – ēst gan gaļu (vislabāk vistu vai tītaru, sarkano gaļu – ne vairāk par līdz 500 g nedēļā), gan zivis (reizi nedēļā kādu no treknajām zivīm, reizi – balto zivi), gan dažādus pākšaugus (pupiņas, zirņus, lēcas, soju) un olas. Lai uzturā būtu arī labie tauki, jāizvēlas kvalitatīvas eļļas – Extra virgin olīveļļu, avokado, vīnogu kauliņu un citas.

    Svarīgi! Jo mazāk sāls un cukura, jo labāk! Ja nemaz – pavisam labi.

    Dzirdēts, ka efektīva cīņā ar celulītu ir alkalīnu (sārmainā) jeb pH diēta. Vai tiešām tā var palīdzēt?

    – Šī diēta pasaulē tiek diezgan aktīvi popularizēta no uztura bagātinātāju puses. Tai tiek piedēvēta dziednieciska iedarbība uz vairākām slimībām, piemēram, audzējiem, aptaukošanos, sirds un asinsvadu kaitēm, osteoporozi, cukura diabētu, kā arī psihiskām slimībām.

    Šīs diētas ideja pamatojas uz to, ka mūsdienu uzturs organismā veicina pārlieku lielu endogēno skābju izdalīšanos, kas savukārt ir pamatā daudzām slimībām. Tādēļ iesaka šo skābju izdalīšanos neitralizēt ar īpašu diētu un uztura bagātinātājiem. Jāpiebilst, ka pH līmeni asinīs ar uzturu mēs nevaram ietekmēt, taču kopumā diēta nav slikta, jo tās galvenais princips ir ēst daudz augu valsts produktu – augļus, riekstus, pākšaugus, dārzeņus.

    Diēta var kļūt bīstama veselībai, ja priekšplānā izvirzās uztura bagātinātāji un uzturs kopumā nav sabalansēts.

    Sārmainā diēta paredz daudzu olbaltumvielām bagātu produktu izslēgšanu no uztura – nav atļauts ēst gaļu, olas, pienu, pilngraudu produktus, un rezultātā ar ikdienas uzturu tiek uzņemts pārāk maz olbaltumvielu. Vismaz pagaidām vēl nav zinātnisku pierādījumu par alkalīnu diētas labvēlīgo ietekmi uz veselību. Pirms to uzsākt, noteikti vajadzētu konsultēties ar uztura speciālistu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē