• Kas ir tavā ledusskapī? Vērtējam kausētos sierus un krēmsierus

    Uzturs
    Santa.lv
    Santa.lv
    10. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Labs rīts sākas ar sviestmaizēm! Tās ir gan omulīgas bērnības garša, gan nabadzīga studenta lētās brokastis, steidzīga speciālista maltīte un pavisam glauna uzkoda ar eksotiskām izejvielām. Klasiska un neatsverama sviestmaizes sastāvdaļa ir sieri, it īpaši – kausētie sieri un krēmsieri. Par tiem tad šoreiz! Konsultē uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.

    Ir cilvēki, kam kausētie sieri un krēmsieri izraisa aizdomas, jo – kā to kluci vispār var izkausēt?! Mājas apstākļos nesanāks – tici man, esmu mēģinājusi. Un ko tur iekšā liek, vai tik nepiekausē klāt visādu ķīmiju? Kāpēc vienam sastāvs ir īss, bet citā, šķiet, ir ieperinājusies visa Mendeļejeva tabula? Par to visu tūdaļ secībā izrunāsim.

    Kas vēderā kausētajam sieram? 

    Stāsts par smēriņiem būs jāsāk ar paziņojumu, ka krēmīgie un kausētie sieri ir mazliet atšķirīgi produkti. Kausētais siers tiek ražots no klasiskā siera – viens vai vairāki siera veidi ļaujas pārvērtībām un maina konsistenci. Kādam noteikti radīsies bažas – vai tik tur nekausē zemas kvalitātes sierus vai augu taukus? Nekādā gadījumā! Izejvielu kvalitāte ir izcila, vien izskats mēdz būt ar trūkumiem. Kāds šķībs siera klucis, nesimetriski siera caurumi, neapaļš ritulis un citi nesmukulīši var radikāli mainīt savu stilu un kļūt par viendabīgu kausēto masu. Taču dvēsele šiem sieriem ir skaista – nav ne brāķēti, ne bojāti. 

    Vispirms siera klucīši nonāk lielā blenderī. Tad tiem tiek pievienotas īpašas vielas, kas palīdz izveidot vienmērīgu kausētā siera masu, – emulģējošie sāļi. Tev tas izklausās ķīmiski un aizdomīgi? Tā nav! Tās ir dabiskas vielas un drošs process, bez kura kausētā siera eksistence nemaz nav iespējama. Ja gribi paeksperimentēt, pamēģini izkausēt sieru mājās. Dabūsi nepievilcīgu tauku un olbaltumvielu masu un ūdeni, kas neglīti izdalījies no produkta.

    Emulģējošie sāļi ir noslēpums tam, kāpēc siers kausējas pa smuko. Visbiežāk izmanto citronskābes, vīnskābes un pienskābes nātrija sāļus.

    Kāda uzmanīgāka marķējuma detektīve ieraudzīs, ka šo produktu sastāvā mēdz būt arī biezpiens, saldais krējums un sviests. Ar ko tie tur, siera kastītē, nodarbojas? Ļoti vienkārši – lai izveidotu liesāku kausēto sieru, receptūrā pievieno biezpienu, ja gribas jaudīgāku – talkā nāk sviests un saldais krējums. Nevajag baidīties arī no sausā vājpiena klātbūtnes produktā. Sausais vājpiens nav nekāds pulvermonstrs – parasts piens, no kā iztvaicē ūdeni. Iekšā saglabājas viss labumiņš – piena olbaltumvielas, tauciņi un kalcijs. 

    Kausētā siera brālēns – krēmsiers

    Krēmsieri, saukti arī par smērējamiem vai svaigajiem sieriem, ir vieglāki un gaisīgāki. Tiem pamatā ir biezpiens, piens, saldais krējums. Bieži produkta masa ir uzputota, tāpēc uz maizītes tā klājas ērtāk un pēc garšas ir maigāka. Krēmsieru uzturvērtība ir līdzīga kausētajiem sieriem, atšķiras vien dažas nianses – krēmsieri parasti ir liesāki. Taču abi produkti ir labs olbaltumvielu un kalcija avots. Var neuztraukties – 
    viss vērtīgais no piena nonāk arī smērējamos sieros! 

    Taču ne viss ir krēmsiers jeb svaigais siers, kas pēc tāda izskatās. Veikala plauktos varam pamanīt izstrādājumus, kas izskatās pēc krēmsiera, garšo pēc krēmsiera, bet pēc būtības – tas nav tas pats. Piemēram, visnotaļ populāras sērijas produkti Rama Creme Bonjour var saturēt augu taukus, tāpēc to sauc par svaigā siera krēmu. Steidzīgajā ikdienā šādu sīkumu, iespējams, nepamanīsi. Lai arī augu tauki sastāvā ir kaitīgi vien tad, ja tie ir daļēji hidrogenēti, par piena produktu un krēmsieru šo smēriņu mēs uzskatīt nevaram.

    Viltīgi saukties mēdz arī vegāniski produkti, kas ir augu izcelsmes.

    Piemēram, zīmola Violife krēmsiers, kas pēc būtības ir augu valsts smēriņš no kokosriekstu eļļas. Par laimi, šāds produkts nemaz nepretendē uz piena produkta statusu, bet domāts augu uztura mīļotājiem – vegāniem, kas kā reiz lepojas ar atteikšanos no dzīvnieku izcelsmes pārtikas. Taču kāds var neievērot etiķetes nianses un vilties, nesagaidot cerēto.

    Uzturvērtība

    Atbilde uz jautājumu, vai smērējamie sieri ir veselīgi, slēpjas to sastāvdaļu analīzē. Visi piena produkti labvēlīgi ietekmē organismu, jo satur daudz olbaltumvielu un kalciju, kas ir kategoriski nepieciešams skeleta veselībai – īpaši bērniem un senioriem, kam ir liels kaulu lūzumu risks.

    Pētot tās pasaules valstis, kur ir izteikts kalcija trūkums, redzam, ka tur iedzīvotājiem ir trauslāki kauli visa mūža garumā. Piena produkti ir svarīgi arī zobu veselībai.

    Latvijā mēs dzīvojam piena produktu dažādībā un pārbagātībā – to ir patīkami apzināties un novērtēt.

    Bet kas par daudz, tas par skādi. Sieri, tajā skaitā kausētie un krēmsieri, satur piesātinātos taukus. Šos uzturzinātnieki sauc par neveselīgiem taukiem. Patērēti pāri mēram, tie paaugstina holesterīna daudzumu asinīs, veicina aptaukošanos, sirds un asinsvadu saslimšanas. Pētījumi gan neliecina, ka siera piesātinātie tauki būtu tas lielākais drauds (ātrās ēdināšanas pārtika ir tā, no kuras visvairāk būtu jāuzmanās), taču tie nav arī dārzeņi, kurus droši var grauzt, bēdu nezinot. Tāpēc būtu labi veicināt līdzsvaru un uz maizītes ar smērējamo sieru uzlikt labi daudz svaigu dārzeņu! Arī pamatne ir svarīga – izvēlies kvalitatīvu rupjmaizi, kliju vai graudu maizi, lai maltīte sanāk pilnvērtīga.

    No vitamīniem un minerālvielām smērējamos sieros ir daudz B2 vitamīna, B12 vitamīna, fosfora, selēna un cinka. Selēns un cinks ir antioksidanti, kas pasargā mūsu šūnas no nelabvēlīgas un agresīvas vides ietekmes. Vieni vienīgi ieguvumi!

    Ja tev patīk ēdienam pievienot sāli (atgādināšu, ka dienā nevajadzētu uzņemt vairāk par 5 gramiem), ar smērējamiem sieriem aizrauties nevajadzētu. Īpaši tas attiecas uz cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu. Sieri ir produkti ar dabiski augstu sāls saturu, kas nemanāmi ieslēpies produktā, ēdot mēs to nejūtam.

    Diemžēl nav universālu vadlīniju, kas precīzi noteiktu, kāds smērējamā siera daudzums dienā ir optimāls. Viss ir ļoti individuāli: bērns un sportists vienmēr atļausies vairāk nekā pusmūža ofisa darbinieks ar lieko svaru. Taču aptuveni varam spriest, ka vesela divsimtgramīga kārbiņa smērējamā siera dienā būtu daudz par daudz. Arī puse. Bet mazāk par ceturtdaļu izklausās gluži pieņemami. Ieteicams izvēlēties klasiskos smērējamos sierus – tādus, kas nesatur piedevas, piemēram, zaļumus, dārzeņus, šķiņķi, sēnes vai garneles. Kāpēc? Papildu sastāvdaļas ražotājiem prasa papildu pūles: jānodrošina laba produkta konsistence, krāsa, smarža un piedevu stabilitāte, tāpēc šie smērējamie sieri ar piedevām vienmēr saturēs daudz vairāk E vielu nekā klasiskie sieri. Veselīgāk ir iegādāties klasisko smēriņu un visas vēlamās sastāvdaļas pievienot pašai!

    Kas ir baltās akācijas sveķi?

    Sveķus kā atsevišķu pārtikas produktu mēs neēdam, tāpēc, iespējams, tev rodas jautājums: vai tik tie nav kaitīgi? Atbildu: tādos mikroskopiskos daudzumos, kādos tos lieto kā E vielu E410 – nē, tie nav kaitīgi. Turklāt – neskatoties uz to, ka šī viela ir dabīga, arī tās daudzumu, cik to drīkst pievienot produktiem, stingri regulē Eiropas Savienības likumdošana. 

    Baltās akācijas sveķi ir milti, ko iegūst no baltās akācijas koka pupiņām. Tos izmanto kā biezinātāju, kas rada viendabīgu produkta konsistenci un rūpējas par to, lai tā tāda arī saglabājas, kad produkts kādu laiku pastāv plauktā. E410 izmanto arī kā stabilizētāju, kas palīdz produktiem neatsuloties, piemēram, lai mērces burciņā ūdens nenoslāņojas lejā, bet dārzeņi nepeld augšā. Savukārt vegāni – cilvēki, kuri izvairās no dzīvnieku izcelsmes produktiem – dažus sveķus, tajā skaitā baltās akācijas sveķus, iecienījuši kā alternatīvu olām, ko pievienot konditorejas izstrādājumiem. Kausētajos sieros un krēmsieros E410 atbild par to, lai produkta masa smuki izsmērējas uz maizītes.

    Šos liekam ledusskapī!

    Krēmsieri

    Mūsu favorīti:

    • Svaigais krēmsiers RIMI 20% Classic 

    Sastāvs: saldais krējums, vājpiens, sāls, citrusaugļu šķiedras, pienskābes baktēriju kultūra.
    Tauku daudzums: 20 g.
    Sāls daudzums: 0,8 g.

    Ksenijas komentārs: «No private label produktiem pircējs parasti negaida daudz, taču šis krēmsiers ir izcilības piemērs. Nevienas pašas E vielas!»

    • ICA Cream cheese

    Sastāvs: pasterizēts piens un krējums, sāls, pienskābās baktērijas, mikrobioloģiskais ferments. 
    Tauku daudzums: 23 g
    Sāls daudzums: 0,75 g

    Ksenijas komentārs: «Minimālistisks sastāvs. Tikai tas, ko vajag, absolūti nekā lieka. Samērā zems tauku saturs (23%), sāls arī nav daudz. Te pat nav nekā daudz, ko piebilst, – viss tīri un smuki. Man ļoti patīk! Arī šim varētu dot mūsu favorīta ordeni.»

    Laba izvēle:

    • Svaigais siers Kārums klasiskais 

    Sastāvs: biezpiens 57%, sviests, krējums, ūdens, stabilizētājs E466, pārtikas želatīns, sausais vājpiens, pārtikas sāls.
    Tauku daudzums: 24 g.
    Sāls daudzums: 0,7 g.

    Ksenijas komentārs: «Šis produkts starp citiem izceļas ar vismazāko sāls saturu, kas ir pozitīvi, jo, kā zināms, sāli uzturā mēs patērējam daudz par daudz. Arī E viela šeit iemaldījusies tikai viena – E466, kas ir karboksimetilceluloze. Tai ir ne visai laba reputācija – pētījumos ar dzīvniekiem tika novērota nelabvēlīga šīs pārtikas piedevas ietekme uz zarnu traktu. Taču, par laimi, cilvēki uz tām nereaģē gluži tāpat kā dzīvnieki, turklāt visas E vielas tiek pievienotas tik kontrolētos un mazos daudzumos, ka sliktai ietekmei uz veselību nevajadzētu rasties.»

    • Krēmsiers Rasa ar zaļumiem 

    Sastāvs: piens, saldais krējums, zaļumu piedeva 9% (ūdens, maurloki 13,9%, pārtikas sāls, sīpoli 5,7%, ķiploki 5,2%, pētersīļi 3,8%, glikozes un fruktozes sīrups, cukurs, modificēta ciete, dabīgs aromatizētājs, skābuma regulētājs pienskābe, pipari, biezinātāji – baltās akācijas sveķi, guāras sveķi), pārtikas sāls, stabilizētāji (guāras sveķi, ksantāna sveķi, karagināns), pienskābes baktēriju ieraugs, ferments.
    Tauku daudzums: 22,7 g.
    Sāls daudzums: 1,1 g.

    Ksenijas komentārs: «Šeit redzam veselu plejādi E vielu, īpaši stabilizētāju. Lai arī ražotājs centies izvēlēties dabiskākas pārtikas piedevas – augu sveķus un karaginānu, ko iegūst no jūraszālēm –, te rodas jau aprakstītā situācija: proti, krēmsiera piedevas velk līdzi lielu E vielu daudzumu. No karagināna iesaka izvairīties cilvēkiem ar iekaisīgām zarnu saslimšanām. Būs daudz labāk, ja nopirksi klasisko krēmsieru un pievienosi tam zaļumus pati! No visiem apskatītajiem produktiem šajā ir vislielākais sāls daudzums.»

    Kausētie sieri

    Mūsu favorīts:

    • Smiltenes piena kausētais siers Azaids klasiskais 

    Sastāvs: biezpiens, siers, saldais krējums, piena olbaltumvielas, ūdens, sviests, emulģējošais sāls (trinātrija citrāts).
    Tauku daudzums: 15,2 g.
    Sāls daudzums: 1 g. 

    Ksenijas komentārs: «Izteikti maz tauku, un skaists, īss sastāvs! Gandrīz par 11 g mazāk tauku nekā klasiskajā Dzintarā. Sastāvā varēja būt mazliet mazāk sāls.»

    Laba izvēle:

    • Kausētais siers Dzintars klasiskais 

    Sastāvs: siers, sviests, ūdens, emulģējošie sāļi E450, E452, sausais vājpiens, skābuma regulētājs E339, aromatizētājs.
    Tauku daudzums: 26 g.
    Sāls daudzums: 0,9 g.

    Ksenijas komentārs: «Kausētajos sieros ir nedaudz augstāks tauku saturs. Vai tādus lietot uzturā? Tas atkarīgs no tava svara, fiziskās aktivitātes un mērķiem. Jāatceras arī, ka tauku daudzums norādīts uz 100 gramiem produkta. Pāris maizītes ar plānu siera kārtiņu nekaitēs. Sastāvā redzam emulģējošos sāļus – no tiem baidīties nevajag, jo tieši tie ir iemesls, kāpēc tik gards produkts kā kausētais siers mums pieejams! Marķējumā nav atšifrēts, kāds tieši aromatizētājs tika pievienots produktam.

    • Kausētais siers Rambyno ar Džiugas sieru 

    Sastāvs: cietais siers Džiugas 10%, saldais krējums, ūdens, nokrejota piena pulveris, sviests, emulģējošie sāļi (E452, E339, E450).
    Tauku daudzums: 22 g.
    Sāls daudzums: 0,5 g. 

    Ksenijas komentārs: «Salīdzinot ar citiem kausētajiem sieriem, šajā ir izteikti mazāk tauku un sāls. Tas ir pozitīvi! Redzam arī, ka receptūrā ir tikai emulģējošie sāļi – citas E vielas nav pievienotas.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē