• Kāpēc zēniem biežāk un ātrāk mati kļūst taukaini?

    Bērna veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    26. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Puika brīnās, kāpēc viņam mati taukojas, toties viņa labākajam draugam – ne? Iespējamos iemeslus skaidro ārste dermatoveneroloģe, triholoģe (matu ārste) Veselības centra 4 filiālē skaistuma klīnikā 4. dimensija un klīnikā Rude Dānijā Dr.Jekaterina Pudova..

    1. iemesls: sarosās hormoni

    Skaitliski visvairāk tauku dziedzeru atrodas uz sejas, galvas, jau mazāk – arī uz muguras, cirkšņu rajonā. To uzdevums ir aizsargāt ādu ieeļļojot, turklāt šo dziedzeru izdalītās vielas ir arī antibakteriālas. Galvenais, kas stimulē tauku dziedzeru darbību, ir androgēnie jeb vīrišķie hormoni. Tāpēc īpaši puišiem mati taukojas izteiktāk nekā meitenēm, viņiem arī lielākas problēmas sagādā akne (pinnes) uz sejas un nereti arī uz muguras. Taču jāpatur prātā fakts, ka vīrišķie hormoni veidojas ne tikai sēkliniekos, bet arī virsnierēs. Stresa situācijās virsnieres var sākt pastiprināti stimulēt androgēnu izdalīšanos, un arī tas veicina pastiprinātu matu taukošanos. Tātad – lieki nestreso! Reizēm šo problēmu paša spēkiem bez ārsta palīdzības būs grūti atrisināt.

    Tomēr – kāpēc vienam zēnam mati saķep vairāk, bet citam – kaut vai tavam labākajam draugam – mazāk? Visbiežāk tas ir ģenētiski noteikts.

    Tātad, ja taviem vecākiem tīņu gados taukojušies mati, visticamāk, arī tev pusaudža vecumā tie taukosies. Sava nozīme ir arī matu struktūrai: biezu matu īpašniekiem tie neizskatīsies tik ļoti sataukojušies kā puišiem, kam tie ir plāni. Jo smalki mati nespēj tik labi absorbēt (uzsūkt) dabiskās eļļas, ko izdala tauku dziedzeri. Un vēl – puiši, kuriem tauku dziedzeru ir mazāk, tik ļoti necietīs no matu taukošanās kā tie, kam matu folikulu (saknīšu) un attiecīgi tauku dziedzeru ir daudz vairāk. Loģiski, jo tauku dziedzeri lielākoties ir piesaistīti mata folikulam, bet to darbību, kā jau sacīju, stimulē hormoni.

    2. iemesls: tu nepareizi izvēlies šampūnu un pārāk bieži ķemmējies

    Dažreiz puiši domā, ka, nemazgājot matus, tos izdosies pieradināt netaukoties… Pilnīgi garām! Ja mati sataukojušies, tie ir jāmazgā kaut katru dienu. Mans ieteikums pusaudžiem, kam stipri taukojas mati, – lietot vairākus šampūnu veidus. Vienu – dziļi attīrošu šampūnu, tādi ir gan taukainai, gan sausai galvas ādai, un ar to galvu mazgā reizi nedēļā vai, ja mati ļoti taukojas, – divas reizes nedēļā. Tie ļoti labi izšķīdina taukvielas.

    Otru – seboregulējošu šampūnu – lieto ikdienā, jo tam piemīt maigāka iedarbība, turklāt tas satur vielas, kas mazina tauku dziedzeru aktivitāti. Piemēram, firmas Klorane šampūnu Nettle, kurā ir nātres ekstrakts, vitamīni un citas labas lietas. Tas pieejams arī kā sausais šampūns, kad nav laika izmazgāt matus, bet tev svarīgi izskatīties koptam. Ikdienas lietošanai piemēroti arī firmas Phyto šampūns Phytocedrat, Davines šampūns Rebalancing (to var iegādāties nevis aptiekās, bet frizieriem domātos veikalos), Ducray šampūni Argeal vai Sabal, kuru sastāvā ir absorbents māls un sabalpalmas ekstrakts. Tikai jāpatur prātā, ka īpaši rūpīgi jāmazgā paši mati, nevis galvas āda!

    Kāpēc dziļi attīrošos šampūnus nedrīkst izmantot pārāk bieži? Mati tiešām būs tīri, arī sausāki, bet – intensīvi tiks pārsausināta galvas āda, un rezultātā tauku dziedzeri sāks darboties vēl naskāk, lai kompensētu to, ka ādai trūkst taukvielu. Tiks stimulēta matu taukošanās. Taukainiem matiem kondicionieris nav nepieciešams, jo tas taukainus matus padarīs smagākus, un tie izskatīsies vēl taukaināki. Bet, ja nu ļoti, ļoti gribas kondicionieri lietot, tad jāraugās, lai tas nokļūst nevis uz galvas ādas, bet tikai uz matiem.

    Turklāt taukainu matu kopšanai piemērotāki ir šķidrākas konsistences kondicionieri vai tādi, kurus var iepūst matos un neizskalot, jo tie matus nepadarīs smagākus, par daudz neietaukos, toties tos būs vieglāk izķemmēt.

    No matu masku lietošanas gan tev jāizvairās, jo tās vienmēr būs piesātinātas ar taukvielām. Tiem, kam mati traki taukojas, nevajag tos bieži ķemmēt un aiztikt ar rokām. Šādas darbības aktivizē tauku dziedzerus, un tie ražo arvien vairāk eļļas, padarot matus vēl netīrākus.

    Padoms: frizieri iesaka matus pabalināt, jo tas padara matus sausākus, un tādos tauki labāk iesūksies.

    Taukainus matus nežāvē ar karstu gaisu! Sebuma jeb galvas ādas tauki ir ļoti līdzīgi kokosriekstu eļļai, kas karstumā kļūst šķidrāka. Žāvējot matus ar karstu gaisu, tie ātrāk taukojas. Labāk fēno tikai ar vēsu gaisu vai vispār nefēno.

    3. iemesls: tu nepareizi kop galvas ādu

    Var šķist, ka siltas eļļas lietošana galvas ādas kopšanai ir pēdējā lieta, kas nepieciešama puisim, kuram jau tā taukojas mati. Taču patiesībā tā nav! Kā jau stāstīju, sebuma taukus varam salīdzināt ar kokoseļļu – siltumā tā kļūst šķidrāka un vieglāka, plūstošāka, bet aukstumā sacietē, nosprosto galvas ādas poras. Tāpēc siltas eļļas iemasēšana ādā padara to vieglāk attīrāmu, matus vieglāk izmazgāt.

    Taukainu matu skalošanai mēdz ieteikt atšķaidītu citrona sulu, ābolu vai vīna etiķi… Ja ir vēlme ar tiem eksperimentēt, vari mēģināt. Ņem vienu daļu dabiskā produkta un četras daļas ūdens. Lieto, cenšoties skalot matus, nevis galvas ādu. Ne visiem tas izdodas. Kāds no šādas procedūras labums? Ja dziļi attīrošais šampūns ir ļoti sārmains (pH lielāks par 7, tas nodrošina matu labāku attīrīšanu, jo mats it kā uzbriest), tad skābenais skalošanas līdzeklis palīdzēs mata zvīņas aizvērt ciet. Taču, ja tu matus jau mazgā ar skābu šampūnu (pH – 4,5) un tos vēl izskalosi ar skābu līdzekli, tad mati uzbriedīs, atgādinās švammi, un tos nevarēsi izķemmēt.

    4. iemesls: ēd ne to, ko vajag, + dzer pārāk maz ūdens

    Uzturs, kurā ir daudz olbaltumvielu, svaigu dārzeņu un augļu, vienlaikus ierobežojot našķēšanos ar saldumiem, stipri vien uzlabos tavu matu izskatu. Svarīgi uzņemt pietiekami daudz nepiesātināto taukskābju, tās atrodas zivīs, zivju un krila eļļā. Savukārt brūnie rīsi, rieksti satur E vitamīnu, kas arī gādā par veselīgiem, spīdošiem, gludiem matiem. Pavēro sevi, vai tu dzer pietiekami daudz ūdens (8 glāzes dienā), un ja ne – pacenties izdzert. Tas labvēlīgi ietekmēs visu organismu, tajā skaitā palīdzēs mazināt matu taukošanos.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē