• Kāpēc rodas šī nepatīkamā sajūta – kamols kaklā…

    Veselība
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    27. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tā sajūta, ka it kā kamols kaklā būtu iestrēdzis… Šķiet, ka pat krādziņa spiež un negribas aplikt kaklarotu. Kāpēc šī sajūta sievietes piemeklē trīs reizes biežāk nekā vīriešus, par ko tā liecina, un kad noteikti steigšus jāmeklē ārsta palīdzība? Konsultē endokrinoloģe Nataļja Kapļa.

    Īsts vai iedomāts

    Tāds kā kamols kaklā – šādi pacienta ievadvārdi ārstiem parasti nozīmē, ka gaidāma gara saruna. Šo sajūtu var izraisīt dažādas slimības, tas var būt iedomāts jeb psihosomatisks un arī visai reāls. «Lai vai kā – ar šo kamolu kaklā nevajag samierināties, jo sajūtas var būt tiešām nepatīkamas, tāpēc cieš dzīves kvalitāte,» saka endokrinoloģe Nataļja Kapļa. Un piebilst, ka dažādas endokrīnas kaites – jo īpaši saistībā ar vairogdziedzeri – biežāk novērojamas sievietēm nekā vīriešiem.

    Ar sūdzībām par kamolu kaklā pie speciālistiem vēršas sievietes visās vecuma grupās, visvairāk – vecumā pēc 50 gadiem.

    «Dažkārt šī sajūta uznāk un tad atkal pāriet. Jautājums – kad jāsāk uztraukties un rīkoties? Ja cilvēks, kurš pārzina savu ķermeni, psiholoģisko fonu, uzvedību, saprot, ka kaut kas nav normāli, tad nav ko gaidīt. Jāvēršas pie ārsta, jāveic izmeklējumi,» uzsver endokrinoloģe.

    «Ja pie manis vēršas cilvēks ar šādām sūdzībām, meklēju cēloni, detalizēti iztaujājot par visām orgānu sistēmām un veicot apskati. Ja cilvēks jau iepriekš bijis pie ģimenes ārsta, tad pie endokrinologa viņš parasti ierodas jau ar vairogdziedzera ultrasonogrāfijas rezultātiem un gatavām vairogdziedzera hormonu analīzēm. Nereti tālāk jāiesaista arī citi speciālisti – psihoterapeits, gastroenterologs vai lors, jo kamola iemesli var būt ļoti dažādi, tos var iedalīt četrās lielās grupās.»

    Psihosomatiski cēloņi

    Īsumā varētu teikt tā: kamols ir nevis kaklā, bet galvā. Pārnestā nozīmē, protams. Apmēram 30 procentos gadījumu sūdzībām par kamolu kaklā, žņaudzošu sajūtu vai pēkšņu diskomfortu, valkājot apģērbu ar augstu apkakli vai uzliekot krelles, ir psihosomatiski iemesli.

    «Tas parasti notiek, kad cilvēka dzīvē ir trauksmains periods, saistībā ar emocionāliem konfliktiem, depresiju, neirozi, un kamols kaklā ir viens no simptomiem.»

    «Komplektā var būt durošas sāpes sirds rajonā, sirdsklauves, sāpes vēderā, slikta dūša. Pacientu izmeklējot un izvaicājot, drīz vien kļūst skaidrs, ka pašā kaklā reāli nekā nav – nav nekādu veidojumu vai citu objektīvu problēmu –, taču diskomforta sajūta ir reāla. Tas tāpēc, ka šādas sajūtas vispirms rodas galvā, jo emocionālie pārdzīvojumi aktivizē simpātisko un kortikosteroīdu sistēmas, un tās, iesaistot dažādus hormonus, rada ķermenī stresam raksturīgās sajūtas,» skaidro endokrinoloģe.

    Tātad negatīvie pārdzīvojumi tiešām ietekmē orgānus – sirds pastiprināti sitas, ir svīšana un diskomforts kaklā –, un tie visi ir reāli simptomi. Tieši šie psihosomatiskie cēloņi vairāk raksturīgi sievietēm. «Pacientes pašas bieži jau sāk ar jautājumu: varbūt tas ir no stresa! Un stāsta, ka dzīvē šobrīd ir smags periods, ir pārslodze darbā. Ja nekas objektīvs netiek atklāts, pacientam iesaku tālāk situāciju risināt ar psihoterapijas palīdzību.»

    Vairogdziedzera patoloģijas

    Šoreiz tiešām viss notiek kaklā, nevis galvā. Apmēram 20 procentos gadījumu pie kamola sajūtas ir vainojamas vairogdziedzera problēmas – tas funkcionē vai nu par stipru vai par lēnu. Vairogdziedzeris, kaut arī pavisam neliels (tā svars ir vien 16–25 grami), ir ārkārtīgi svarīgs orgāns – tas regulē vielmaiņu šūnās, termoregulāciju, piedalās holesterīna vielmaiņā un ietekmē sirdsdarbību.

    Ja ar vairogdziedzera darbību kaut kas nav kārtībā, cilvēks var izteikti mainīties emocionāli, var kļūt lēns, depresīvs, var zust apetīte. Ja ir kāda vairogdziedzera patoloģija, tad kamola sajūtu, iespējams, rada objektīvas izmaiņas kaklā, jo vairogdziedzeris ir palielināts.

    • Vairogdziedzera mezgli. Tie mēdz būt daudziem cilvēkiem, taču nav īsti skaidrs, kāpēc mezgli veidojas un kā to novērst. Mezgli var veidoties, ja uz to ir ģenētiska nosliece. Iespējams, arī tad, ja bijis joda deficīts. Izmainās specifisko receptoru daudzums, struktūra, funkcijas, un vairs nenotiek normāla fizioloģiska regulācija – šūnas dalās par daudz, un sāk veidoties mezgli.

    Mazus mezglus – līdz 2 centimetriem diametrā – cilvēks parasti nemaz nejūt, un arī ārēji kakla reljefā tie neparādās. Ja mezgli ir lielāki, izmaiņas kaklā var redzēt arī ārēji.

    Vairogdziedzeris atrodas kakla priekšpusē un sastāv no divām daivām, starp kurām ir saiklis – tā sauktais isthmus –, kas tās savieno. Tāpēc vairogdziedzeris nedaudz no sāniem aptver arī elpvadu. Ja mezgli ir lieli, tie spiež un sašaurina elpvadu, sevišķi tas jūtams guļus stāvoklī. «Ja mezgli ir nelieli un neizraisa vairogdziedzera funkciju traucējumus, tie tur var palikt, bet no lieliem mezgliem vajadzētu tikt vaļā – vai nu ķirurģiskā ceļā, vai ar jauno metodi – termoablāciju,» uzskata Nataļja Kapļa.

    • Pazemināta vairogdziedzera funkcija – hipotireoze, kad vairogdziedzeris strādā par lēnu. Tā ir visbiežāk sastopamā endokrīnā patoloģija, kam par iemeslu ir hronisks autoimūns tireoidīts jeb Hašimoto tireoidīts. Trūkst vairogdziedzera hormonu, tāpēc organismā notiek dažādas pārmaiņas. Spiedošā sajūta kaklā tad veidojas, jo organismā tiek aizturēts ūdens, rodas nosliece uz tūskainību, pietūkst balsenes audi, rodas šī pilnuma jeb kamola sajūta kaklā, var būt arī rīšanas grūtības, mainās balss tembrs – tā kļūst zemāka. Objektīvi lors var konstatēt, ka ir sašaurināta balss sprauga. Vienīgā ārstēšanas metode ir lietot preparātus, kas darbojas kā dabiski izstrādātais vairogdziedzera hormons. Parasti šāda terapija nepieciešama visa mūža garumā
    • Pastiprināta vairogdziedzera funkcija – hipertireoze – izdalās pārāk daudz hormonu. «Viens no iemesliem – autoimūna tireotoksikoze jeb Greivsa slimība – vairogdziedzeris ir palielināts, pietūcis, un to var redzēt no malas. Vēl par iemeslu var būt arī jau minētie mezgli, kas var izmainīt visu vairogdziedzera darbību, nepakļaujoties vispārējai regulācijai. Ja ir hipertireoze, kamola sajūta kaklā visbiežāk saistīta ar izmaiņām sirdsdarbībā, kas rodas pastiprinātās hormonu darbības dēļ – var būt aritmija, var paātrināties miokarda metabolisms, izteiktāka var kļūt sirds mazspēja, ir biežākas stenokardijas lēkmes.

    Ja ir sāpes aiz krūšu kaula, spiediens, žņaugšana, tas var izstaroties arī uz kaklu, tāpēc arī rodas šī sajūta, it kā kaklā būtu kamols. Cilvēks, kuram ir hipertireoze, bieži ir uzbudināts, nemierīgs, viņam ir sirdsklauves, trīc rokas, viņš pastiprināti svīst. Nereti vērojama arī svara samazināšanās. Var būt vairākas ārstēšanas stratēģijas, bet ātrāku efektu var gūt ar preparātiem, kas bloķē vairogdziedzera darbību, lai hormonu nebūtu tik daudz.

    Kuņģa un zarnu trakta slimības

    Var likties dīvaini, bet notiekošais kuņģī tiešām var atspoguļoties kaklā. Visbiežāk tas saistīts ar pastiprinātu kuņģa sālsskābes sekrēciju, kā rezultātā rodas atvilnis, un tas tālāk izraisa barības vada apdegumu. Tad sālsskābe nonāk barības vadā un pat augstāk – līdz balsenei – un apdedzina to. Kamola sajūtu dod šis apdegums.

    «Svarīgi saprast, kad kamols parādās – rītos, vakaros, apguļoties, stresa situācijās?

    Tad pacientam kādu laiku jālieto medikamenti, kas mazina kuņģa izdalītās skābes daudzumu. Ja sūdzības pazūd, tātad kamolam kaklā bijusi tieša saikne ar atvilni. Tālāk būs jākonsultējas ar gastroenterologu, lai atrisinātu atviļņa problēmu ilgtermiņā,» skaidro endokrinoloģe.

    Izmaiņas orgānos

    Lai gan reti, tomēr var būt arī tā, ka diskomfortu kaklā rada reālas izmaiņas ausīs, kaklā, degunā. Piemēram, rīklē ir kādi jaunveidojumi, audzēji vai arī ir akūts vai hronisks mandeļu iekaisums tonsilīts. Vainojamas var būt arī hroniskas iesnas, kas izraisa pietūkumu un izmaiņas blakusdobumos – ja gļotāda ir hroniski pietūkusi, spiediens sadalās nevienmērīgi, tas var atspoguļoties sajūtās kaklā. Tad jākonsultējas ar otorinolaringologu.

    Ārsts nekavējoties jāmeklē, ja:

    • kamols kaklā parādās pēkšņi, īpaši jau pēc 50 gadu vecuma;
    • strauji sāk samazināties svars;
    • ir rīšanas traucējumi;
    • ir elpošanas traucējumi, nepārejoša aizdusa, kas nav saistīta ar fizisku aktivitāti, bet ir pastāvīga un progresējoša;
    • kakla rajonā vai kakla limfmezglos vari sataustīt kādu veidojumu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē