• Kāpēc man raustās acs plakstiņš?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    13. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Vai kādreiz, kad koncentrējies kādam svarīgam darbam vai tikai nevērīgi veries tālumā, esi sajutis, ka tavs plakstiņš pulsē? Kāpēc tā notiek, un vai par to ir vērts uztraukties? Atbild neiroloģe Santa Ašmane.

    Tā sauktais nervu tiks ir ļoti izplatīta parādība. Daudziem šādas epizodes bijušas jau bērnībā un pieaugušā vecumā tās atsākas stresa situācijās. Nervu patvaļīgas raustes jeb tika iemesli pilnībā nav izpētīti, taču to saista ar iedzimtību, izmaiņām hormonu – dopamīna, serotonīna – vai citu neiromediatoru sistēmā.

    Visbiežāk tiks parādās bērniem, uzsākot skolas gaitas, it īpaši priekšlaikus dzimušajiem un tiem, kam bijusi hipoksija – skābekļa deficīts organismā.

    Pieaugušo vecumā tiku biežāk novēro cilvēkiem ar ļoti augstu atbildības sajūtu un perfekcionistiem.

    Plakstiņa raustīšanos var veicināt neizgulēšanās un arī iepriekšējā vakarā lietots alkohols.

    Varu nomierināt – parasti apkārtējie plakstiņa raustīšanos nemaz tik ļoti nepamana. Tas šķiet traucējoši, taču – jo cilvēks pats vairāk pievērsīs tikam uzmanību vai mēģinās tam pretoties, jo vairāk tiks pastiprināsies.

    Ja tiks ir vienā vietā, ilgst dažas minūtes un ne vairāk kā piecus mēnešus pēc kārtas, īpaša izmeklēšana un ārstēšana nav nepieciešama.

    Vienkārši jācenšas labāk izgulēties, vairāk atpūsties, mēģināt kontrolēt, mazināt stresu un mainīt attieksmi pret stresa faktoriem. Piemēram, ja uztrauc kāds projekts vai laika limits, kurā veicams noteikts uzdevums, varbūt iespējams pagarināt termiņu vai atteikties no kāda darba, lai mazinātu uztraukumu.

    Savukārt, ja tika agrāk nebija, bet tagad kļuvis pastāvīgs, izteiktāks vai ilgāks, turpinās mēnešiem un ir arī citas sūdzības, piemēram, trauksme, slikts miegs, svārstīgs asinsspiediens, paātrināts pulss, galvassāpes, tad gan vajadzētu vērsties pie neirologa.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē