• Kam jābūt mājās un somā krīzes brīdim?

    Aktuāli
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    9. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Notikumi Ukrainā, protams, mūs visus izsituši no līdzsvara un likuši aizdomāties: ko mēs iesāktu, ja piepeši ātri jādodas projām no mājām? Kā tādā brīdī rīkoties? Ir skaidrs, ka mums Latvijā reāli nekas nedraud, tomēr jutīsimies mierīgāk, ja ir precīzs rīcības plāns, skapī nolikta ārkārtas gadījumu soma un sagatavoti nelieli krājumi pirmajām dienām.

    Aizsardzības ministrija sagatavojusi bukletu, kurā apkopoti padomi rīcībai krīzes situācijā un izdzīvošanai visnepieciešamāko lietu saraksts. Mēs katram varam vismaz pārskatīt – kas no tā mums mājās ir, kur kas glabājas, vai ir ātri atrodams, kā pietrūkst un ko varbūt vajadzētu iegādāties.

    Kam vajadzētu būt mājās?

    * Dzeramais ūdens. Pieaugušam cilvēkam ik dienu vajag vismaz 3 litrus ūdens. Tātad aprēķini, cik ūdens mājās jānoglabā, lai ģimenei pietiktu trijām dienām. Ūdens jāglabā plastmasas pudelēs, lai vajadzības gadījumā var ielikt līdzi arī somā! Prātīgi būtu jau laikus izpētīt, kur māju tuvumā ir akas vai avoti, tāpat arī vajadzētu iegādāties ūdens attīrīšanas tabletes un iemācīties, kā ar tām rīkoties.

    * Pārtika. Vērts kaut kur glabāt produktus ar ilgāku derīguma termiņu, kuri var ilgstoši stāvēt istabas temperatūrā un ko var pagatavot bez liela ūdens un elektrības patēriņa. Ieteicams izvēlēties pārtiku, kam ir iespējami augstāks kaloriju saturs (konservi, sakņaugi, makaroni, sausmaizītes, ātri pagatavojamās zupas, cietais siers, medus, cukurs, ievārījums, rieksti, eļļa, žāvēti augļi utt.). Derīguma termiņus vērts ik pa laikam pārbaudīt un krājumus atjaunot.

    * Pirmās palīdzības aptieciņa

    – Pretsāpju un temperatūru mazinošie līdzekļi.

    – Medikamenti pret gremošanas traucējumiem.

    – Pretalerģijas medikamenti.

    – Nomierinoši medikamenti.

    – Dezinfekcijas līdzekļi.

    – Pārsienamie materiāli (plāksteri, marles saites u. c.) un šķēres.

    – Siltumu atstarojošā izdzīvošanas sega.

    – Termometrs.

    ! Pārbaudi medikamentu derīguma termiņu!

    Ja strauji jāatstāj mājas

    Noteikti vajadzīga ietilpīga, bet pēc iespējas ērti nesama mugursoma vai varbūt vairākas, lai nesamo varētu sadalīt pa visiem citiem ģimenes locekļiem. To vērts sagatavot laikus, kaut vai daļēji, ja par citām svarīgajām lietām uzreiz zini, kur tās glabājas.

    Svarīgākais, ko ņemt līdzi!

    * Dokumenti un informācija

    Svarīgos dokumentus (pases vai ID kartes, autovadītāja apliecības, bērnu dzimšanas apliecības) mājās vajadzētu glabāt vienuviet, lai tie ir uzreiz atrodami. Krīzes somā vērts noglabāt arī to kopijas ūdensdrošā iesaiņojumā.

    – Saraksts ar svarīgajiem telefona numuriem (tuvinieku, draugu utt.) – gadījumam, ja tavs mobilais apklusis, bet rodas iespēja piezvanīt.

    – Portatīvais radioaparāts ar rezerves baterijām – ja nav elektrības un interneta, tas var kļūt par vienīgo informācijas avotu.

    – Neliela summa skaidras naudas, vislabāk mazās naudaszīmēs.

    – Blociņš un pāris pildspalvu.

    * Pārtika un ūdens

    Dzeramais ūdens plastmasas pudelēs un pārtika trim dienām (konservi, sausmaizītes, šokolāde u. tml., ar ilgu derīguma termiņu un lietojama bez termiskas apstrādes). Vajadzīgs arī konservu atvērējs, daudzfunkcionāls nazis, karote, bļodiņa un krūzīte. Nopietnāk gatavojoties, var noderēt arī sausā spirta plītiņa un spirta tabletes, ūdens filtrs un ūdens dezinfekcijas tabletes.

    * Siltumam un gaismai

    – Rezerves telefona lādētājs, auto lādētājs un pielādēta ārējās enerģijas krātuve (power bank). 

    – Sērkociņi, šķiltavas, sveces, lukturītis, baterijas.

    – Siltas drēbes, ērti apavi, rezerves apakšveļa.

    – Guļammaiss vai sega. (Nopietni gatavojoties, sevišķi, ja prom dodies ar automašīnu, noderēs arī tūristu paklājiņš un telts.)

    * Citas svarīgas lietas

    Līmlente, diegs, adata, šķēres, dvielis, tualetes papīrs, dezinfekcijas līdzeklis, higiēnas piederumi. Rezerves brilles vai kontaktlēcas, individuālie medikamenti un to recepšu kopijas. Aptieciņa! Krīzes somā to neieliksi, bet var noderēt arī automašīnas degvielas rezerve.

    !Ja ir mājdzīvnieki, neaizmirsti, ka arī viņiem vajadzīgs ūdens un ēdiens!

    Ja sāk skanēt trauksmes sirēna

    Ja pēkšņi sāk skanēt trauksmes sirēna vai sākas iedzīvotāju apziņošana ar skaļruņiem, jāieslēdz Latvijas TV vai Latvijas Radio un jāgaida informācija par notiekošo un tālākie norādījumi. Var sekot arī ziņām atbildīgo dienestu sociālajos tīklos feisbukā vai tviterī vai mājaslapās (mod.gov.lv; mil.lv; sargs.lv; iem.gov.lv; vm.gov.lv).

     

    Tava mazā krīzes soma

    Bet ko iesākt, ja jārīkojas ātri un somai jābūt pietiekami vieglai, lai tu pati ērti varētu to panest? Izsijājām Aizsardzības ministrijas ekspertu ieteikumus un atstājām izdzīvošanas minimuma sarakstiņu, pēc kura aši sakārtot mugursomu, ja krīzes brīdī jāatstāj mājas! 

     

    -Svarīgie dokumenti (un to kopijas, ja ir).

    -Saraksts ar svarīgākajiem telefona numuriem.

    -Skaidra nauda!

    -Dzeramais ūdens un nedaudz sausas pārtikas un konservu.

    -Daudzfunkcionāls nazis, karote un krūze, kas var kalpot arī kā bļodiņa.

    -Telefons, tā lādētājs un power bank

    -Sērkociņi, lukturītis.

    -Mazs pulkstenis.

    -Blociņš un rakstāmais.

    -Diegs un adata, salvetes, dvielis, higiēnas piederumi.

    -Individuālie medikamenti, ja tādi vajadzīgi. Maza aptieciņa (pārsienamie, plāksteri, dezinfekcijas, pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļi).

    -Ērti un izturīgi apavi un apģērbs (viena kārta mugurā, somā maza rezervīte – zeķes, biksītes, krekliņš).

    -Viegls guļammaiss (ja pietiek vietas!).

    Vairāk informācijas: sargs.lv/lv/tema/72stundas 

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē