• Kafijas pievienotā vērtība: 7 iemesli, kāpēc tai teikt jā

    Kafija
    Ilze Olšteina
    31. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Par kafiju nudien dzirdēti visvisādi stāsti. Gan slavinoši, gan peļoši. Taču zinātne iet uz priekšu arī pārtikas pētīšanā, un, lūk, dietoloģe Laila Meija pastāsta pavisam pozitīvus iemeslus, kāpēc kafiju ne tikai drīkst dzert, bet tai pat ir pievienotā vertība veselības labā. Protams, spēkā likums: kas par daudz, tas par skādi.
    • Palīdz priecāties par dzīvi un dzīvot ilgāk

    Cilvēkiem, kuriem dzīvē daudz aizliegumu, mazinās dzīvesprieks. Tik daudziem kafija ir baudas mirklis, ka tā vien ir labā ziņa – gandrīz nevienam nav iemesla to sev liegt! Mērenā daudzumā lietojot kafiju, tā uz sirdsdarbību neatstāj negatīvu ietekmi, zinātnieki kafijas efektu uz sirds veselību un veselību kopumā visbiežāk vērtē kā neitrālu vai pat pozitīvu.

    Kā rāda dažādi pētījumu apkopojumi, tā var paildzināt dzīvi.

    Turklāt tiem, kam asinsspiediens allaž ir mazliet par zemu, nereti tieši kafija ir vienīgais glābiņš, lai sevi sapurinātu. Arī nomāktajiem tā palīdz justies kaut drusku labāk. Depresiju, protams, neārstē, bet vismaz uz brīdi atvieglo grūto stāvokli.

    • Pasargā aknu šūnas, noder pretvēža profilaksē

    Tas nu gan ir viens no izpētītajiem un vispāratzītajiem kafijas labumiem bez nekādiem bet. Ir pat pētījumi, ka, ārstējot C hepatītu, kafijas baudītājiem izdevies samazināt zāļu devu.

    Kafija vēlama arī tad, ja ir taukainā hepatoze un fibroze.

    Mazina cirozes risku. Tā kā kafijā ir daudz spēcīgu antioksidantu, izteikti pieņēmumi, ka kafijas dzeršana spēj pasargāt ne tikai no aknu, bet arī no citiem vēža veidiem.

    • Piedalās cukura līmeņa regulēšanā

    Kafija stimulē ne tikai simpātisko nervu sistēmu un vielmaiņu, bet arī labvēlīgi iedarbojas uz glikozes vielmaiņu. Tāpēc to iesaka otrā tipa cukura diabēta pacientiem, lai palīdzētu svara, kā arī cukura līmeņa regulēšanā. Kafijas lietošana arī mazina risku saslimt ar otrā tipa cukura diabētu.

    • Paātrina vielmaiņu, palīdz pret aizcietējumiem

    Kafija spēj palīdzēt veicināt zarnu darbību, tāpēc dod labumu arī tiem, kurus moka aizcietējumi.

    • Palīdz samazināt urīnskābes līmeni

    Daudzi, kam sākusies podagra vai ir tikai paaugstināts urīnskābes līmenis, baidās dzert kafiju. Bet tieši tad kafija ir pat vēlama, jo spēj samazināt urīnskābes daudzumu

    • Noder neirodeģeneratīvo slimību profilaksei

    Lai mazāk satraukumu par to, ka tik vecumdienās nebūtu jācieš no Alcheimera demences vai Pārkinsona slimības, vajag laikus padomāt par veselīgu dzīvesveidu. Un iekļaut ikdienas ēdienkartē arī pāris tases labas kafijas, kas stimulē smadzeņu šūnu darbību.

    • Urīndzenošs līdzeklis

    Ir situācijas, kad tas ļoti noder. Citreiz traucē, jo bieži jāskrien uz tualeti, kas, piemēram, ceļojumā, ir apgrūtinoši. Urīndzenošā iedarbība nav tik spēcīga, ka organisms varētu atūdeņoties, par to gan nevajag satraukties.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē