• vecumdienās izmainās gremošana?

    Uzturs
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    29. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Arī mana ome arvien biežāk sūdzas, ka vēders nestrādā, kā nākas, – te aizcietējumi, te caureja, te nelaba dūša… Skaidro: Dr. Edgars Bodnieks, Gastroenterologs, internists, dietologs P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā.

    Pārmaiņas vēderā

    Būtībā problēmas, kas ar vecumu rodas vēderā, var iedalīt vairākās grupās… Un katrai no tām ir savi palaidēji, simptomi un – arī risinājumi. Jāteic, ka gados vecākiem ļaudīm bieži ir vairāk nekā viena sūdzība par vēdera darbību, jo novecojot mainās gremošanas orgānu funkcijas, un tas ietekmē gan barības vada, gan kuņģa, gan zarnu darbību. Tāpat novecojot izmainās ožas un garšas sajūtas, kā arī rīšanas reflekss, kas var būtiski ietekmēt vēlmi un iespējas ēst – savukārt nepilnvērtīga uztura uzņemšana var būt palaidējmehānisms citām vēdera vainām.

    Viena no būtiskākajām izmaiņām, kas senioriem ietekmē gremošanas orgānu darbību, ir gremošanas trakta peristaltikas jeb kustīguma samazināšanās.

    Proti, kuņģa, zarnu, žultspūšļa gludās muskulatūras ritmiskā saraušanās, kas pārvieto apēsto uzturu, vairs nav tik ritmiska un koordinēta kā jaunībā. Līdz ar to var būt samazināta uzturvielu uzsūkšanās, var veidoties aizcietējumi un citas dzīvi apgrūtinošas ligas. Izsakoties zinātniskā valodā, zarnu kustīgumu nodrošina neironi un speciālas elektrostimulatoru jeb Cajal šūnas, kas dzīvo gremošanas trakta orgānu zemgļotādā. Savukārt novecojot šo neironu un šūnu skaits samazinās, un līdz ar to sākas ķibeles.

    Pastāstīšu par tipiskākajām!

    Aizcietējumi

    Ļoti raksturīga vecuma liga, un tam, kāpēc senioriem vēders iztukšojas gausāk, ir vairāki iemesli.

    • PIRMAIS – kā jau sākumā teicu, visiem cilvēkiem vecumā pēc 70 gadiem ir fizioloģiski palēnināta zarnu peristaltika, līdz ar to zarnu tranzīts jeb fēču izvadīšanās notiek lēnāk.
    •   OTRS – aizcietējumus ietekmē un provocē dzīvesveids un uzturs. Piemēram, ir izmainīta mutes veselība, nereti cilvēkam trūkst zobu mutē, līdz ar to seniors nelieto šķiedrvielas – proti, dārzeņus. Slāpes vecumā ir mazāk izteiktas, tāpēc ome, iespējams, retāk padzeras un reizēm pat visu dienu var nepielikt ūdens glāzi pie lūpām. Arī dzīvesveids ir mazkustīgs, aktivitātes ir kūtrākas, lēnīgākas, un visu šo apstākļu un riska faktoru kombinācijā vēders gluži vienkārši nespēj iziet kā pēc pulksteņa.
    •   TREŠAIS – senioriem ir pavājināta asinsrite. Zarnās, gluži tāpat kā visur citur mūsu ķermenī, ir daudz asinsvadu, tās ir apasiņotas, bet, tā kā ar vecumu asinsvados veidojas ateroskleroze (un tas notiek ne tikai galvā un sirdī, bet arī zarnās!), skābekļa trūkuma rezultātā zarnu audi netiek pietiekami apasiņoti, un var veidoties zarnu defekti – kolīts, tievo zarnu trombembolija, zarnu gangrēna, čūlas, kas parasti ir ķirurģiski risināma situācija, kad bojātās zarnu zonas vienkārši izņem.
    •   CETURTAIS – blakus slimības. Piemēram, trīsdesmit procentos situāciju aizcietējumi ir pirmais simptoms Pārkinsona slimībai. Tāpat gausāku zarnu iztukšošanos var pastiprināt demence, depresija, cukura diabēts, insults.
    •   PIEKTAIS – medikamenti. Piemēram, opiāti, ko lieto stipru sāpju remdēšanai, arī antiholīnerģiskie līdzekļi, ko lieto Pārkinsona slimības ārstēšanai.

    Ko darīt?

    1. Būtu labi uzpasēt, cik daudz ome dienā izdzer šķidrumu. Varbūt no rīta acu priekšā jānoliek lielāka krūka ar ūdeni un jāpamudina: «Kā vien ej garām, pa mazai glāzītei dienas gaitā padzeries, līdz krūka ir tukša.»
    2. Lietot vairāk dārzeņu. Jā, tipisks ir aizbildinājums, ka ar zobiem švaki un grūti sagrauzt dārzeņus, bet te ir risinājums – ēst tvaicētus, vārītus burkānus, kāpostus. Dārzeņus var arī izsautēt un sablendēt biezenī – šķiedrvielas tādā maltītē saglabāsies. Arī auzu pārslu putra ir labs šķiedrvielu avots.
    3. Papildus ikdienas uzturam var lietot ūdenī šķīstošo šķiedrvielu preparātus, kas mehāniski stimulē zarnu kustības. Tādu efektu nodrošinās, piemēram, šķiedrvielas saturoši augu preparāti – tie palielina zarnu satura apjomu, vienlaikus to šķidrinot, tādējādi arī kairinot zarnu receptorus mehāniski un dodot signālu zarnai iztukšoties. Piemēram, Lepicol plus+ satur ceļteku sēklu sēnalas un inulīnu, kas ir šķiedrvielu avots un palīdz uzturēt normālu zarnu tranzītu. Der arī Forlax. Tikai ņem vērā – lietojot  šķiedrvielu preparātus, tie jāieņem brokastīs un jāuzdzer vismaz glāze ūdens, jo šķiedrvielām zarnās jāuzbriest. Ja zarnās trūkst ūdens, no apēstajām šķiedrvielām neveidojas želejveida masa, kas slīd pa zarniņām, bet tās stāvēs zarnās kā sauss akmens, un aizcietējumi tikai pastiprināsies.
    4. Viens no svarīgākajiem punktiem – ēst mazām porcijām, bet biežāk, jo arī tas stimulēs zarnu trakta darbību. Jo kas notiek, ja ilgi neēd? Zarnu trakta kustība tiek apturēta, tās iepauzē savu darbību, un tāpēc rodas aizcietējumi un arī vēdera pūšanās. Tāpēc labais tonis ir – visu laiku likt zarniņām mazliet pastrādāt.

    Zarnu aizsprostojumi

    Tā to mēdz dēvēt gan pacienti, gan dažreiz arī ārsti, bet patiesībā ideja ir līdzīga kā aizcietējumu stāstā. Jau teicu, vecumā zarnu tranzīts palēninās, ir evakuācijas traucējumi, un rezultātā zarnā mēdz veidoties tas, ko medicīniski sauc par koprostāzi jeb zarnu satura sastrēgumu. Šie koprolīti, kas veidojas no fēcēm, ir kā barjera, kas nobremzē visu tālāko zarnu darbību un tīrīšanos! Ome to jūt kā retu vēdera izeju, kad pat trīs vai četras dienas nav bijusi vajadzība iet uz tualeti lielajās darīšanās un, tā kā zarnu sieniņās no satura sastrēguma izveidojas iestiepumi, parādās sāpes vēderā, pastiprinās vēdera pūšanās. Cits simptoms – grūtības izdarīt lielās darīšanas: šķiet, ka vēlme ir, bet ārā nekas nenāk.

      Pārbaudīt, vai pie šīm sajūtām tiešām vainīgs lēns zarnu tranzīts vai kas cits, var, veicot izmeklējumu, ko sauc par rentgena pasāžu, kad ar bārija kontrastvielas palīdzību, ko cilvēks iedzer, rentgena kontrolē tiek fiksēts, cik ilgā laikā iztukšojas tievā un resnā zarna. Uz šo izmeklējumu var nosūtīt ģimenes ārsts vai gastroenterologs.

    Ko darīt?

    Tūlītējs risinājums tādā situācijā ir klizma, kad koprolīti jeb fēču sastrēgumi tiek izskaloti mehāniski. To parasti veic medicīnas iestādē. Bet, ja kas tāds atkārtojas, parasti iesaku regulāri lietot Duphalac sīrupu, kas satur laktozi un veicina vēdera izeju. Maksimālā deva ir 90 mililitri dienā, bet parasti pietiek ar 20 mililitru devu divas vai trīs reizes dienā, uzdzerot glāzi ūdens. Ja vēdera izeja kļūst pārāk šķidra, sīrupa lietošanu var samazināt uz divām reizēm dienā. Tiesa, šis preparāts daudziem veicina gāzu veidošanos.

    Zini!

    Mazliet cita veida zarnu nosprostošanos rada anālās atveres muskuļa atvēršanās traucējumi, bet to, kas kurā situācijā ir vainīgais, varēs atšķirt tikai ārsts. Muskuļa atvēršanās traucējumus var apstiprināt speciālā izmeklējumā, kas fiksē defekācijas aktu uz speciāla poda ar rentgenu – tajā vienkārši jāpakakā. Ārstēšana šādā situācijā ir tā saucamais biofeedback jeb paškontroles vingrinājumi un rehabilitologa uzdoti vingrojumi, lai uztrenētu slēdzējmuskuļa darbību.

    Bieža caureja

    Mums, ārstiem, pat ir tāds apzīmējums – veco cilvēku caureja… Parasti caurejas epizodes senioriem saistītas ar aizkuņģa dziedzera mazspēju – citreiz jau iepriekš piedzīvots akūts pankreatīts jeb akūts aizkuņģa dziedzera iekaisums, var būt pseidocistas, sīku akmentiņu veidošanās jeb kalcinējošs pankreatīts, un šo iemeslu dēļ aizkuņģa dziedzeris neizstrādā pietiekami daudz fermentu, kas vajadzīgi tauku un olbaltumvielu šķelšanai. Rodas tas, ko mēs, ārsti, saucam par fermentopātiju.

    Veids, kā apstiprināt, vai fermentu trūkums vainojams pie biežas caurejas, ir koprogramma – tas ir fēču izmeklējums, kurš parāda, kā tiek sagremotas uzturvielas, parāda jodofilo floru (tas liecina par mikrofloras izmaiņām) un to, vai fēcēs nav parazītu oliņas.

    Smalkāks izmeklējums ir elastāzes noteikšana asinīs – normāli elastāzei būtu jābūt virs 200 vienībām. Ja elastāze ir zem 200 vienībām, tad var droši teikt, ka ir hronisks pankreatīts ar fermentu deficītu.

    Ko darīt?

    Viens no risinājumiem varētu būt sekot līdzi tam, ko ēd – izvairīties no trekniem ēdieniem, piena. Bet šis padoms cilvēkam gados, kam nereti jau tāpat ir ierobežota ēdienkarte citu iemeslu dēļ, nebūtu visai viegli izpildāms. Tāpēc otrs risinājums – katrā ēšanas reizē, kad tiek ēsti eļļu vai pienu saturoši produkti, lietot gremošanas enzīmu preparātus, piemēram, Mezym, Kreon vai Pangrol, 20 000 vai 25 000 vienību devu. Ēdot tikai augļus vai dārzeņus, fermentus lietot nav nepieciešams, jo augļi un dārzeņi nesatur taukus un olbaltumvielas. Pozitīvu efektu dod arī probiotiķu jeb labo baktēriju lietošana, īpaši, ja foniņā ir arī mikrofloras izmaiņas, kas koprogrammas izmeklējumā parādīsies kā disbioze. Kuras labās baktērijas labākas? Te man jāteic – jo lielāks baktēriju un sēnīšu skaits preparāta sastāvā, jo tas būs efektīvāks un universālāks. Labs efekts ir no Enterol, kas satur sēni Saccharomyces boulardii – tā izmaina vidi un ietekmē zarnu pH, tādējādi veicinot labo baktēriju veidošanos.

    Zini! Ja pēc elastāzes noteikšanas asinīs tiek apstiprināta diagnoze hronisks pankreatīts ar fermentu deficītu, tev fermentu preparātiem pienākas cenas atlaide, ko var noformēt ģimenes ārsts.

    Vemšana pēc ēšanas

    Pēc maltītes ir smaguma sajūta pakrūtē, nelaba dūša, apēstā atvemšana… Medicīniski šo problēmu sauc par ahalāziju – tā ir apakšējā barības vada sfinktera jeb slēdzējmuskuļa samazināta relaksācija. Sfinkters visu laiku ir sasprindzis un līdz ar to nevar atvērties, lai līdzīgi kā pa vārtiņiem ielaistu kuņģī apēsto ēdienu. Tas saistīts ar gangliju šūnu defektu, kas rodas novecojot, un biežāk šī vaina piemeklē seniorus pēc 70 gadu vecuma. Rentgena uzņēmumā šīs izmaiņas var redzēt kā salīdzinoši platu barības vadu ar sašaurinātu apakšējā sfinktera jeb slēdzējmuskuļa daļu.

    Ko darīt?

    Ir vairākas ārstēšanas iespējas… Parasti tiek izmantota balona dilatācija jeb barības vada sfinktera paplašināšana ķirurģiski vai botulīna toksīna injekcijas tieši apakšējā sfinktera zonā.

    Nestrādā māga un – dedzina

    Jā, omītes par to mēdz bieži sūdzēties. Un arī tam ir izskaidrojums! Kuņģa skābe senioriem izdalās samazinātā daudzumā, gremošanas process kļūst gausāks, kuņģis iztukšojas lēnāk, ir pierādījumi arī par traucējumiem mehānismos, kas aizsargā gļotādu… Vecļaudis to parasti izjūt kā nepārejošu, ar ēdienreizēm nesaistītu pilnuma sajūtu pakrūtē, dedzināšanu, sliktu dūšu. Lielā mērā kuņģa gausāku darbošanos rada arī B12 vitamīna deficīts, tāpēc pie šādām sajūtām asinsanalīzēs būtu jāpārbauda B12 vitamīna rādītājs.

    Neskatoties uz to, ka kuņģa skābe vecumdienās izdalās mazāk, vēl viena nianse, ko var veicināt lēnāka kuņģa iztukšošanās, – līdz pat 40 procentiem senioru nomoka tā saucamā atviļņa slimība, ko smalkā medicīnas valodā sauc par gastroezofageālo refluksa slimību.

    Tad līdzās neiztukšota kuņģa sajūtai var būt dedzināšana pakrūtē un barības vadā, biežas, nepatīkamas atraugas. To mēdz pastiprināt barības vada apakšējā sfinktera vājums, trūce, izmaiņas siekalu sekrēcijā… Atviļņa slimības apstiprināšanai parasti izmanto augšējo endoskopiju jeb tā dēvēto kobru, arī rentgenu ar bārija kontrastvielu.

    Ko darīt?

    • Vecu vecais ieteikums – ēd viegli sagremojamu uzturu un raugi, lai porcijas ir nelielas, toties ēd biežāk.
    • Ja analīzēs apstiprināts B12 vitamīna deficīts, katru dienu būtu jālieto B12 vitamīns tablešu veidā vai pa vienai injekcijai mēnesī muskulī.
    • Ja līdzās gausai kuņģa darbībai ir arī atviļņa slimība, lieto protonu sūkņu inhibitorus jeb omeprazola grupas medikamentus vai antacīdus, kas neitralizē kuņģa skābi.
    •  Lai veicinātu kuņģa iztukšošanos, var pēc vajadzības lietot motilīdu grupas preparātus (cerukāls, domperidons). Tās gan ir recepšu zāles.

    Ko pārbaudīt?

    Pat ja nekādu sūdzību par vēdera darbību nav, reizi gadā katram senioram būtu labi veikt šādus izmeklējumus:

    •   pilna asinsaina, īpaši pievēršot uzmanību hemoglobīna un iekaisuma rādītājiem;
    •   ALAT, ASAT un GGT rādītāji asinīs, kas parāda, kā strādā aknas;
    •   kreatinīns asinīs, lai noteiktu nieru filtrācijas spēju. Ja kreatinīns krītas, tas nozīmē, ka tiek zaudēta arī muskuļu masa un problēma ir jāmeklē kaut kur dziļāk;
    •   vēdera dobuma orgānu ultrasonogrāfija.

    Reizi trīs gados vai, ja ir sūdzības:

    • augšējā endoskopija jeb tā saucamā kobra;
    • apakšējā endoskopija jeb kolonoskopija.

    Ko vēl tu vari darīt vēdera labsajūtas labā?

    1. Kustības. Izej pastaigāties vismaz pusstundu divreiz dienā katru dienu, vairākas reizes dienā drusku pavingro – ja vien locītavu veselība ļauj, pamin ritentiņu gultā, uztaisi pietupienus. Varbūt tev ir iespēja iet uz baseinu papeldēt vai vismaz pavingrot ūdenī. Paminies uz velotrenažiera. Katra kustība stimulēs arī vēdera darbību.
    2. Ievēro ēšanas režīmu. Tātad – mazām porcijām, bet biežāk. Nedrīkst visu dienu neatrauties no adīkļa vai TV seriāla un tikai vakarā ieturēt kārtīgu ēdienreizi. Atceries, ko teicu, – zarnu traktam visu laiku jādod darbiņš, citādi, dīkā sēžot, vēders var izspēlēt visādus jokus.
    3. Seko līdzi mutes higiēnai. Regulāri mazgā zobus, pēc ēšanas izskalo muti, raugies, lai protēzes būtu veselas un koptas un tu reāli varētu paēst.

    2 īpašas situācijas + risinājums

    • Ja ir švaki ar zobiem un arī protēžu nav… Starp ēdienreizēm vari lietot tā sauktos nutridrinkus jeb sabalansētus dzērienus, kas nodrošina pilnvērtīgu un sabalansētu uzturvielu uzņemšanu, jo satur gan ūdenī, gan taukos šķīstošos vitamīnus, olbaltumvielas, ogļhidrātus, mikroelementus. Piemēram, Nutricia Nutridrink četru pudelīšu (katrā 125 ml) paka aptiekās maksā ap 10 eiro. Lieto pa 125 ml dienā pēc vajadzības.
    • Ja ir slikta apetīte, grūtības ēst, zūd svars un muskuļu masa… Zupās un putrās trīs reizes dienā pa mērkarotei vari iemaisīt olbaltumu pulveri Protifar – ar to var nodrošināt 30–35 gramus no dienā vajadzīgās olbaltumvielu devas. Cena par 225 mg iepakojumu – ap 15 eiro.

    Ēst mazām porcijām, bet biežāk! Labais tonis ir – visu laiku likt zarniņām mazliet pastrādāt.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē