• Kā rodas ļaunās transtaukskābes?

    Uzturs
    Zane Timpare
    Zane Timpare
    18. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Latvijā jau kādu laiku ir noteikumi, kas būtiski ierobežo transtaukskābju pieļaujamo daudzumu veikalu pārtikas produktos. Kā izvairīties no transtaukiem gan iepērkoties, gan gatavojot mājas? Skaidro uztura žurnāliste Zane Timpare.

    Kā transtaukskābes rodas rūpnieciskā ražošanas procesā?

    Rūpniecībā kaitīgie tauki rodas galvenokārt hidrogenējot jeb cietinot dažādas augu eļļas. Šādus cietinātus augu taukus joprojām izmanto pārtikas produktu ražošanā un kulinārijā.

    Taču jāpiebilst, ka arvien vairāk uzņēmēju pāriet uz modernākiem augu tauku veidiem, kuri nav cietināti (hidrogenēti) un kuri nesatur kaitīgās transtaukskābes.

    Svarīgi zināt, ka transtaukskābes veidojas tikai tad, ja hidrogenēšana nenotiek līdz galam, tādējādi visbīstamākie ir daļēji hidrogenēti augu tauki.

    Pilnīgi jeb līdz galam hidrogenētos augu taukos transtaukskābju nav, bet ir ļoti daudz piesātināto tauku, šādi tauki dabā, vienkārši sakot, izskatās kā ciets tauku klucis. Eļļas sāka cietināt jeb hidrogenēt tāpēc, ka šādi tās ir vieglāk un ērtāk izmantot kulinārijā, piemēram, margarīns, kura sastāvā ir hidrogenēti augu tauki, pat istabas temperatūrā neizkūst; savukārt eļļas ir šķidras, sviests viegli kūstošs. Arī pievienojot cietinātus taukus krēmiem, saldējumam, produkts pat siltumā daudz labāk saglabā formu un struktūru.

    Kā izvairīties no transtauku radīšanas mājas apstākļos?

    Transtauksābes var rasties arī karsējot taukus un eļļu augstā tem­peratūrā – cepot, fritējot, grilējot. Turklāt eļļas veids nav svarīgs – transtauk­skābes karsēšanas laikā var rasties arī no ļoti kvalitatīvām eļļām, kuras nav piemērotas lietošanai augstā temperatūrā. Transtaukskā­bes visātrāk veidojas tieši no nepiesātināta­jām taukskābēm, kas dominē visu augu eļļu sastāvā.

    Arī ļoti kvalitatīva eļļa, ja tā nav piemērota karsēšanai, var pārvērsties par kaitīgajām transtaukskābēm.

    Vai piena produktos ir bīstamās transtaukskābes?

    Transtaukskābes noteiktos daudzumos baktēriju iespaidā dabiski rodas arī atgremotājdzīvnieku – govju un aitu – gremošanas orgānos. Tās nedaudz nonāk arī šo dzīvnieku pienā, gaļā. Taču par šo transtaukskābju veidu ārsti un zinātnieki neraizējas, jo tas ir dabisks transtaukskābju rašanās ceļš, līdz ar to iedarbības mehānismi uz organismu arī ir citādi.

    Turklāt kardiologs Gustavs Latkovskis stāsta, ka jaunākajās zinātniskajās konferencēs arvien noteiktāk izskan viedoklis: no piena produktiem un to taukiem nav tik ļoti jābaidās, protams, tie jālieto nepārspīlējot, tomēr vairāk no uztura jāizslēdz tieši vienkāršie ogļhidrāti – tātad dažādi saldumi, citi produkti, kas satur daudz cukuru. Bet galvenajam taukvielu avotam ir jābūt kvalitatīvai olīveļļai – saka profesors.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē