• Kā pareizi ārstēt sāpošu kaklu un atvairīt jaunas sāpes?

    Mans Mazais
    Agnese Meiere
    Agnese Meiere
    19. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No žurnāla "Ieva" arhīva
    Vasara vai ziema – kakls ir tava vārīgā vieta. Neliels caurvējš, pārāk auksts dzēriens, un kakla sāpes jau garantētas. Kā rīkoties, lai kaklu pareizi ārstētu un atvairītu jaunas sāpes? Konsultē Kristaps Dambergs, otorinolaringologs Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā un LOR klīnikā.

    Kakla sāpes ir viens no biežākajiem simptomiem ausu, kakla un deguna slimību spektrā, uzsver dakteris Kristaps Dambergs. Parasti tās vieno sirsnīga draudzība ar iesnām, un šo savienību speciālisti dēvē par saaukstēšanos. Pieaugušajiem 80–90 procentos gadījumu kakla sāpes izraisa vīruss, un tikai 10–20 procentos gadījumu – baktērijas. Savukārt bērniem šī proporcija ir citāda: 60–70 procentos gadījumu slimību izraisa vīruss, bet 30–40 procentos – baktērijas.

    Reizēm šķiet – vienas kakla sāpes beigušās un tūlīt jau citas vietā. Dakteris skaidro: pēc statistikas, pieaugušais drīkst slimot ar kakla sāpēm piecas līdz septiņas reizes gadā, bet bērns – pat desmit līdz divpadsmit reizes gadā. Īpaši tad, ja apmeklē bērnudārzu, kur apkārt ir citi bērni un līdz ar to arī daudz un dažādu vīrusu. Jāņem vērā – ja atvase tikko sākusi iet bērnudārzā, var gadīties, ka bērns no dārziņa pārnes saaukstēšanos, un līdz ar to biežāk var slimot arī vecāki.

    Tātad – ja pēkšņi saaukstēšanās ir biežāka nekā agrāk, bet bērns tikko uzsācis bērnudārznieka gaitas, jāsaprot – tas ir normāli.

    Vīrusa izraisīta saaukstēšanās

    Kakla sāpēm, kuras izraisījis vīruss, raksturīga 37–38 grādu temperatūra, kakla apsārtums un sāpes. Apgrūtināta arī rīšana, un ir sajūta, it kā kaklu skrāpētu mežonīga kaķa nagi.

    Kā rīkoties?

    Pirmā palīdzība ir pretsāpju, pretiekaisuma medikamenti – ibuprofēns vai paraceptamols –, kas mazina sāpes, temperatūru un iekaisumu. «Ja ir iesnas, būtu svarīgi lietot arī deguna aerosolu, lai deguna sekrēcija nenonāktu kaklā un to nekairinātu vēl vairāk, un lai deguns varētu elpot.

    Kakla sāpju atvieglošanai var lietot aptiekā nopērkamās tabletes, kā arī kaklā pūšamās eļļas. Konkrēti kādas – tā ir katra paša izvēle, jo šie līdzekļi neārstē slimību un nekādā veidā neietekmē vīrusu, tikai uzlabo pašsajūtu, tāpēc izvēlē noteicošās var būt tavas garšas izjūtas. Kaklā pūšamās eļļas lielākoties tikai ieeļļo kaklu, tādējādi atvieglojot rīšanu, taču dažas arī mazina sāpju sajūtu. Tāpēc, izvēloties bezrecepšu līdzekļus, kas mazina kakla sāpju simptomus, vajadzētu pievērst uzmanību tam, vai sastāvā ir kaut kas sāpju mazināšanai un vai preparāts mitrinās gļotādu.

    Un vēl ļoti svarīgi – noteikti jāievēro mēra sajūta! Visbiežāk pieļautā kļūda ir tā, ka, mēģinot kaklu pēc iespējas ātrāk izārstēt, tas tiek sakairināts vēl vairāk.

    Proti, ar pašārstēšanos tiek krietni pārspīlēts, sūkājot visas iespējamās tabletes, pūšot eļļas, skalojot kaklu ar sālsūdeni, ēdot ķiplokus, dzerot karstu tēju ar medu utt. Tādējādi gļotāda tiek vēl vairāk sakairināta, radot pretēju efektu.

    Kakla gļotāda ir ļoti maiga, tāpēc arī līdzekļiem, kas uz tās nonāk, jābūt pēc iespējas maigiem – nevajadzētu izvēlēties līdzekļus, kas satur jodu. Ja skalo ar sālsūdeni, tad pavisam vieglu; ja dzer tēju, tad tikai siltu, nevis karstu. «Es gan saviem pacientiem sālsūdeni neiesaku vispār, jo cilvēkiem ir tendence to vienmēr pagatavot pārāk stipru, un tāds sālsūdens gļotādu tikai sakairina. Ja nu gribas kaklu skalot, tad es ieteiktu remdenu kumelīšu vai kliņģerīšu tēju. To var arī dzert, tādējādi uzņemot nepieciešamo šķidruma daudzumu,» uzsver Kristaps Dambergs. Un piebilst: tējai noteikti nevajag pievienot cukuru!

    «Neiesaku arī antibakteriālos līdzekļus, kas paredzēti kakla skalošanai. Nav izpētīts, kādu ietekmi tie atstāj uz organismu. Turklāt šie līdzekļi var apdedzināt rīkles gļotādu». Otorinolaringologs arī uzsver, ka patiesībā gļotādas stāvokļa uzlabošanai vairāk palīdz vispārēji sistēmiski pasākumi, nevis lokāli.

    Ja sāp kakls, nevajadzētu pārāk noslogot balsi un kakla gļotādu runājot.

    Svarīgi arī uzņemt pietiekami daudz šķidruma – vairāk nekā ikdienā –, lai vīruss no organisma ātrāk izskalojas. Un, protams, būtu labi arī atlikt visus plānus un pāris dienu vienkārši pagulēt gultā. Tā teikt, izgulēt slimību. «Gluži tāpat kā iesnas, arī vīrusa izraisītas kakla sāpes – ārstētas vai neārstētas – pašas par sevi pāries aptuveni septītajā slimības dienā.

    Ja kakla sāpes izraisījis vīruss, slimības saasinājums ir tieši ceturtajā vai piektajā dienā – tās tad arī ir smagākās –, bet jau sestajā vai septītajā dienā vajadzētu kļūt labāk», stāsta Kristaps Dambergs. Un uzsver: «Ir nepareizi vīrusa saslimšanas gadījumā lietot antibiotikas! Ja cilvēks vienkārši saaukstējies, antibiotiku terapija var pat pasliktināt slimības gaitu – cilvēks vēl vairāk zaudē imunitāti un var tikt pie vēl viena vīrusa».

    Ja kakls sāp gripas dēļ

    Kakla sāpes var izraisīt arī gripas vīruss. Tad slimības sākums ir ļoti straujš – uzlec temperatūra, parādās kakla sāpes, kaulu laušana. Ja šie simptomi parādās gripas sezonas laikā un pazīmes liecina, ka tā patiešām ir gripa, tad jāatceras – šī ir nopietna slimība un pret to nedrīkst izturēties vieglprātīgi! Īpaši, ja cilvēkam ir kādas hroniskas kaites – piemēram, cukura diabēts, nieru mazspēja vai citas.

    Kā rīkoties?

    Noteikti būtu jākonsultējas ar ārstu un jāuzsāk speciāla pretgripas terapija ar īpašām pretvīrusa zālēm, kas ir recepšu medikaments.

    Kakla sāpju iemesls – angīna

    Angīnu jeb aukslēju mandeļu baktēriju izraisītu strutainu iekaisumu no citām kakla sāpēm atšķirt ir visvieglāk. Tā parasti sākas pēkšņi – bieži pat iespējams pateikt, cikos, jo strauji uzkāpj temperatūra – līdz 38 un vairāk grādiem. Atverot muti, pat ar neapbruņotu aci iespējams redzēt, ka mandeles ir pietūkušas – daudz lielākas nekā parasti. Kakla sāpes ir ļoti izteiktas, otrajā vai trešajā dienā uz mandelēm parādās balts aplikums. Ir gandrīz neiespējami paēst, norīt siekalas, nav spēka pakustēties, piecelties no gultas. Jāpiebilst, ka tad, ja ir klasiska angīna, parasti nav ne iesnu, ne aizsmakuma, ne klepus.

    Kā rīkoties?

    Jādodas pie ģimenes ārsta un jālieto ārsta izrakstītās antibiotikas. Ar dažādām antibiotikām gan eksperimentēt nevajadzētu – pirmā izvēle vienmēr ir penicilīna grupas antibiotikas. Jāpiebilst, ka antibiotikas ne tik daudz ārstē pašu angīnu, kā uzbūvē tādu kā mūri starp sastrutojušajām mandelēm un ķermeni, novēršot reimatisma un citus riskus.

    Ja nav īstas pārliecības, vai tā tiešām ir angīna, ārsts ieteiks ņemt uzsējumu no mandelēm (tas gan iespējams tikai tad, kad jau parādījies aplikums) un to nodot laboratorijā.

    «Jāsaprot, ka arī ikvienam veselam cilvēkam, paņemot uzsējumu no kakla, jebkurā gadījumā tur kaut kas uzaugs – tā ir normāla mutes mikroflora. Tāpēc uzsējums jāveic tikai tad, ja ir konkrētas sūdzības. Otorinolaringologi uzsējumam ņem strutas, kas ir visdrošākais pārbaudes materiāls, un tādējādi var atklāt baktēriju, kas izraisījusi saslimšanu. Līdz ar to var noskaidrot, kādas konkrēti antibiotikas nepieciešamas,» stāsta Kristaps Dambergs.

    Vēl viens variants – lielai daļai ģimenes ārstu pieejams ātrais streptokoku tests, ko var veikt 5–10 minūšu laikā, tādējādi nosakot – ir angīna vai nav. «Tomēr šis ir tikai papildu diagnostiskais ierocis – galvenās tomēr ir acīmredzamās pazīmes,» uzsver ārsts.

    Svarīgi!

    Ja ārsts kakla sāpju gadījumā nozīmējis antibiotiku terapiju, tomēr tev ir šaubas, vai tās patiešām nepieciešamas, vari veikt asins analīzes – pilnu asinsainu. Svarīgi raudzīties, vai nav palielināts leikocītu daudzums, kā arī C reaktīvais olbaltums (norma parasti ir līdz 5 vai līdz 8). Ja analīzes uzrāda, ka CRO ir virs 20 vai 30, šī ir diezgan droša zīme, ka antibiotikas, visticamāk, nepieciešams lietot. 

    Vai kaklu iespējams norūdīt?

    Vecās paaudzes ausu, kakla un deguna dakteri mācīja, ka kaklu varot norūdīt – jādzer arvien vēsāks un vēsāks ūdens, līdz var iedzert jau ledusaukstu –, tad kakla sāpes nemaz neķeršoties klāt. Kristaps Dambergs šādu uzskatu noraida. «Iespējams, kādam šāda metode tiešām var palīdzēt, tomēr vairumam cilvēku auksta ūdens dzeršana situāciju var padarīt tikai sliktāku.

    Nav iespējams kaklu norūdīt ar tādām pašām metodēm kā ķermeni.

    Arī tāda metode kā saldējuma ēšana brīdī, kad sāk sāpēt kakls, nebūs pārāk efektīva – visbiežāk auksts dzēriens vai saldējums tikai izprovocē slimības attīstību, nevis to novērš,» uzskata ārsts.

    «Nu jau ir pierādīts, ka arī sildīšanas metodes – siltas linsēklas ap kaklu, kakla ieziešana no ārpuses ar siltu kampareļļu – situāciju padara tikai sliktāku. Organisms tiek uzsildīts, un slimība izplatās vēl daudz ātrāk. Īpaši gadījumos, ja ir strutaina infekcija, tā var izplatīties tālāk un straujāk, un ārstēšana var būt daudz ilgāka,» paskaidro Kristaps Dambergs.

    Dakteris saka: drīzāk vajadzētu izvairīties no tām lietām, kas kakla sāpes veicina. Vasarā tie ir kondicionieri – automašīnā, darbavietā, veikalā… «Darba vietā nedrīkst sēdēt tieši zem kondicioniera. Darba devējam jānodrošina, lai darba vietas nebūtu tiešā kondicioniera tuvumā. Savukārt automašīnā kondicioniera temperatūra drīkst būt tikai par diviem trim grādiem zemāka nekā temperatūra ārā. Vislabāk būtu rīkoties tā: iedarbināt auto, ieslēgt kondicionieri uz zemāku temperatūru un uz brīdi izkāpt no mašīnas, ļaujot tai atdzist.

    Un tikai tad sēsties pie stūres un doties savās gaitās, iepriekš temperatūru noregulējot nepieciešamajā līmenī un parūpējoties, lai gaisu pūš uz vējstiklu un/vai kājām, nevis tieši sejā.

    Kondicionēts gaiss ir sauss un vēss, tāpēc tas ļoti ātri var radīt saaukstēšanos,» uzsver otorinolaringologs.

    Jāpiesargās arī no peldēm aukstā ūdenī ļoti karstā laikā. Tāpat īpaši jāuzmanās, ja ir mainīgi laikapstākļi – dažas dienas ļoti silts, dažas dienas stipri vēsāks. «Vīrusiem šādā laikā ir krietni vieglāk izdzīvot, tāpēc īpaši cītīgi jāievēro higiēnas normas, piemēram, bieži jāmazgā rokas,» piebilst ārsts.

    Ņem vērā!

    Kakla sāpes var veicināt arī smēķēšana, kas ir ķīmisks apdegums, arī tā dēvētais atviļņa sindroms. Tāpat kakla sāpju iemesls var būt problēmas ar degunu – šķība deguna starpsiena vai citas.

    Vai palīdzēs mandeļu izgriešana?

    Ja cilvēkam bieži ir kakla sāpes un ar angīnu viņš slimo vairākas reizes gadā, un tā jau gadiem, šī ir situācija, kad varētu domāt par operāciju. «Mandeļu operācija jeb tonsilektomija nepieciešama tad, ja ir hronisks mandeļu iekaisums. Ir divi hroniska mandeļu iekaisuma veidi – hronisks tonsilīts un atgriezenisks tonsilīts. Tiek uzskatīts, ka tās ir līdzīgas slimības, bet ar atšķirīgām izpausmēm.

    Galvenās pazīmes ir ilgstošs diskomforts kaklā, mandeļu korķi, temperatūra – un tā piecas, sešas angīnas gadā. Parasti šie simptomi ir ilgstoši, slimības epizodes izstieptas, cilvēkam regulāri jālieto antibiotikas. Šādu cilvēku ir maz, tomēr ir.

    Savukārt gadījumā, ja ir vienkārši regulāras kakla sāpes, taču nav ne temperatūras, ne aplikuma, tā noteikti nav indikācija operācijai. Tad vienkārši jāpārvērtē savs dzīvesveids – regulāri un veselīgi jāēd, jāsporto, jācenšas izvairīties no stresa, labi jāizguļas.

    Zināšanai!

    Kādu funkciju pilda aukslēju mandeles?

    Aukslēju mandeles mutē darbojas kā imūnsistēmas uzraugs, kas organismam paziņo par svešo ielaušanos. Tas dod signālu organismam, lai tas spētu aizsargāties.

    Īpašais jautājums

    Pirms dažiem gadiem gluži vai par panaceju tika pasludināts antibakteriāls līdzeklis Furasol. Vai to var lietot ikvienu kakla sāpju gadījumā?

    «Ja ir parastas vīrusa izraisītas kakla sāpes, šis līdzeklis nav efektīvs, tas kakla gļotādu var kairināt vēl vairāk. Savukārt bakteriālas infekcijas gadījumā nav pierādīts, ka, skalojot kaklu ar kādu medikamentu, varētu panākt nopietnu uzlabojumu. Slimība ar antibakteriālu terapiju jāārstē no iekšpuses, nevis no ārpuses. Skalojamais līdzeklis ir ļoti virspusējs, tas kakla gļotādu tikai apslauka, bet neārstē,» uzsver Kristaps Dambergs.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē