• Kā ārstēt kovidu, lai nav jābrauc uz slimnīcu

    Sabiedrība
    Aiva Alksne
    23. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pēc tam, kad izskanēja ziņa par to, ka Daugavpilī cilvēki, kas saslimuši ar kovidu, novēloti vēršas pēc palīdzības, tāpēc daudzu dzīvības izglābt neizdodas, ārsti bija spiesti secināt, ka cilvēki dažkārt nemaz nezina, kā slimības pirmajās dienās sev palīdzēt. Latvijas Ārstu biedrībā noskaidrojam, kāds tad ir ārstēšanās plāns, ja saņemts pozitīvs Covid-19 tests.

    Zāļu nav, un antibiotikas nepalīdz

    Ārstēšanas pamatprincips ir simptomus atvieglojoša terapija. Baktērijas var iznīcināt ar antibiotikām, bet ar vīrusiem kopumā ir mazliet sarežģītāk. Baktērijas ir dzīvas, jo sastāv no šūnām, savukārt vīrusi nesastāv no šūnām un spēj vairoties tikai tad, ja iekļūst cilvēka šūnās. Antibiotikas iznīcina tikai baktērijas un absolūti nekādā veidā nedarbojas pret vīrusiem. Turklāt ir diezgan grūti iznīcināt vīrusu, ja tas jau inficējis cilvēka organismu un nonācis šūnās.

    Būtībā, lai iznīcinātu vīrusu, nāktos iznīcināt arī organisma šūnas, un to nu mēs noteikti nevēlamies.

    Tas arī ir viens no aspektiem, kādēļ specifisku pretvīrusu terapiju Covid-19 ārstēšanai ir gandrīz neiespējami atklāt.

    ! Jāatceras, ka antibiotikas darbojas tikai un vienīgi pret baktērijām un nedarbojas pret vīrusiem.

    Tā kā Covid-19 ierosina vīruss, tad antibiotiku lietošana parasti nav nepieciešama. Izņēmums ir situācijas, kad Covid-19 pacientam pievienojas arī bakteriāla infekcija, tad gan antibiotiku lietošana ir atbalstāma, bet tas notiek diezgan reti.

    Ieteikumi, kas palīdzēs

    * Noteikti jāseko līdzi skābekļa koncentrācijai asinīs, tāpēc ieteicams laikus sākt lietot oksimetru, lai veiktu mērījumus. Īpaši svarīgi tas ir cilvēkiem, kam ir cukura diabēts, plaušu slimības, bronhiālā astma, sirds koronārās slimības un autoimūnās slimības. Skābekļa piesātinājuma norma asinīs svārstās 95–98% robežās, bīstama ir tā samazināšanās par 3%.

    * Jau no pirmajām dienām ir svarīgi dzert šķidrumu. Var dzert tikai siltu ūdeni, var dzert zāļu tējas, kas ir krājumos, labas ir Dr. Pakalna un Dr. Tereško tējas. Var pagatavot sodas un citrona ūdeni (200 ml ūdens, puse citrona sulas, tējkarote pārtikas sodas), labi der tēja no koriandra un ķimenēm (500 ml ūdens, 2 karotes ķimeņu sēklu, l karote koriandra sēklu, noturēt 5–7 minūtes, izdzert dienas laikā). Vērtīgs ir arī plūškoka sīrups vai novārījums.

    *INteresanti, ka Apvienotās Karalistes vadlīniju ieteikumos kā pirmais līdzeklis klepus atvieglošanai tiek pieminēts medus, tāpēc var ēst medu un gatavot medus ūdeni. Ja klepus ir spēcīgs, ieteicams ir ACC (acetilcisteīns). Ļoti sāpīga klepus gadījumā var lietot zāles, kas satur kodeīnu. Noteikti konsultējieties ar ārstu šajā jautājumā. Viņš var izrakstīt Solpadeine, Co-codamol, Ultracod, kas ir recepšu medikamenti.

    !Zāles, kas satur kodīnu, nedrīkst dot bērniem līdz 12 gadu vecumam! Pini compositus sīrupu var dot no 6 gadu vecuma.

    * Noteikti ir jāveic elpošanas vingrinājumi, jo tie palīdz uzlabot plaušu ventilāciju un palīdzēs veicināt atveseļošanās procesu.

    * Svarīgi negulēt vienā pozā. Ja iespējams, mazāk gulēt uz muguras. Plaušas daudz labāk ventilējas, guļot uz sāniem vai – vēl labāk – uz vēdera. Var gulēt arī pussēdus.

    *Covid-19 bieži ieplūst divos viļņos. Pirmās piecas līdz septiņas dienas ir ar paaugstinātu temperatūru, pēc tam stāvoklis normalizējas, taču ap astoto līdz desmito slimības dienu tas atkal pasliktinās. Tāpēc nevajadzētu pēc pirmajām slimošanas dienām, kad šķiet, ka sāc jau atveseļoties, mazgāt logus, strādā dārzā, sportot.

    * Lieto D vitamīnu, C vitamīnu un cinku. Var lietot arī melatonīnu (3–6 mg vakarā) – tas palīdzēs iemigt.

    *Pirmajās dienās var lietot zāles, kas satur fermentus. Šis ieteikums nav balstīts neskaitāmos pētījumos un lielā mērā neatbilst zāļu racionālas lietošanas principiem, bet, ņemot vērā SARS-COV-2 patoloģisko ietekmi uz organismu, tie var būt noderīgi.

    * Lai novērstu mikrotrombozi, var lietot aspirīnu (70–100 mg dienā). Tas neattiecas uz bērniem līdz 16 gadu vecumam. Ir izņēmumi, bet šis jau ir ārstu kompetencē – jebkurā gadījumā, pirms dot bērnam aspirīnu, jākonsultējas ar ārstu.

    Kad pazemināt temperatūru un kā?

    Paaugstināta temperatūra ir organisma aizsargreakcija, kas palīdz mobilizēt imūnsistēmu, liek imūnsistēmas šūnām darboties ātrāk. Temperatūru labāk nesamazināt, ja tā nepārsniedz 38,5 grādus, – tā palīdzēs mūsu organismam atveseļoties. Protams, jāseko līdzi savai labsajūtai, jo temperatūra nav vienīgais kritērijs. Daži var strādāt ar 39 grādu temperatūru, kamēr citi ar 37,5 grādiem vairs nespēj funkcionēt. Drudža stāvoklī jācenšas saglabāt pacietību un daudz jādzer. Tomēr, ja ir gravitācijas sajūta, izteiktas sirdsklauves, sāpoši muskuļi, problēmas ar iemigšanu, jāsāk temperatūru samazināt. To var darīt, berzējot ādu ar dvieli, kas piesūcināts ar aukstu ūdeni, ar šņabi, ar etiķa-šņabja maisījumu (1/3 ūdens, 1/3 degvīna, 1/3 ābolu etiķa, piemēram, 30 ml ūdens + 30 ml degvīna + 30 ml ābolu etiķa). Temperatūru samazināt palīdz vēsa ūdens komprese uz pieres. Un, protams, zāles: paracetamols un ibuprofēns. Pieaugušajiem un bērniem, kas vecāki par 12 gadiem, paracetamola deva ir 500–1000 mg ik pēc 4–6 stundām, maksimālā dienas deva ir 4 grami (4000 mg). Savukārt ibuprofēna deva pieaugušajiem un bērniem, kas vecāki par 12 gadiem, ir 300–400 mg 3–4 reizes dienā, ne vairāk kā 2,4 grami (2400 mg) dienā.

    Augstas temperatūras gadījumā labāk lietot paracetamolu un ibuprofēnu pārmaiņus. Piemēram, plkst. 8. ibuprofēns, plkst. 14 paracetamols, plkst. 18 ibuprofēns un plkst. 23 paracetamols.

    Atceries!

    Lietojot zāles ķermeņa temperatūras samazināšanai un nepietiekami dzerot šķidrumu, temperatūra tikai nedaudz pazemināsies, jo asinis uzturēs augstu bioloģiski aktīvo vielu koncentrāciju.

    Jāatceras, ka cilvēka temperatūra var būt ļoti atšķirīga, un dienas laikā tā var mainīties līdz veselam grādam. Tomēr normāla ķermeņa temperatūra ir no 35,5 līdz 37,3, pat līdz 37,5.

    Elpošanas vingrojumi, kas palīdzēs atveseļoties

    * Centies ērti apsēsties tā, lai kakla un plecu muskuļi jūtas brīvi, ne savilkti. Lēnām ieelpo caur degunu vairākas reizes ar aizvērtu muti. (Deguns sasilda un mitrina gaisu, pirms tas sasniedz plaušas.) Pirms izelpas saspied lūpas tā it kā nopūstu sveci. Turot lūpas sakļautas, lēnām izelpo no plaušām visu gaisu. Mēģini izelpot ilgāk, nekā ieelpoji. Atkārto vingrojumu vairākas reizes. Šādi plaušās nonāks vairāk skābekļa, nekā parasti elpojot.

    *Sāc šo vingrinājumu stāvus vai sēdus. Veicot 5. darbību, labi ja rokā ir salvete, kurā izklepoties. 

     

    • 1. darbība: dziļi ieelpo caur degunu, elpai jābūt tik dziļai, cik vien iespējams.
    • 2. darbība: aizturi elpu 5 sekundes.
    • 3. darbība: ļoti lēni izelpo, skaitot 8 sekundes.
    • 4. darbība: atkārto dziļo ieelpu (no 1. līdz 3. darbībai). 
    • 5. darbība: dziļi aizturi elpu tāpat kā iepriekš, bet paklepo salvetē. 
    • No 1. līdz 5. darbībai ir viens elpošanas vingrinājuma cikls.
    • Jāatkārto divi no iepriekš minētajiem cikliem, stāvot vai sēdus.
    • Pēc tam vajadzētu gulēt uz vēdera, turot rokas zem pieres un plānu spilvenu zem krūtīm. Šajā guļus stāvoklī jāatkārto 3. elpošanas vingrinājumu cikls. Viss kopā jāatkārto četras reizes dienā.


    * Novieto roku uz vēdera. Dziļi ieelpo un, to darot, vēderu izspied rokā. Noturi šādi elpu 3 sekundes. Lēnām izelpo caur saspiestām lūpām (kā skūpsts), vienlaikus ievelkot vēderu un sekojot šai kustībai ar roku. Šo diafragmas elpošanas vingrinājumus var veikt tik bieži, cik vien iespējams (ja iespējams, reizi stundā).

    Zināšanai Kā Covid-19 ārstē slimnīcā?

    • Skābekļa terapija. Ne visiem pacientiem, kas saslimst ar Covid-19, ir nepieciešama skābekļa terapija, jo vieglas slimības gadījumā organisms spēj kompensatori noturēt skābekļa līmeni normas robežās. Tomēr lielākajai daļai pacientu, kas saslimst ar Covid-19 un nonāk slimnīcā, skābekļa terapija ir nepieciešama. Covid-19 rada plaušu bojājumu, tāpēc skābekļa piesātinājums asinīs samazinās. Zema skābekļa koncentrācija asinīs savukārt liek visam organismam ciest skābekļa badu. Nereti pacienti sākotnēji zemu skābekļa koncentrāciju nemaz subjektīvi nesajūt, bet pulsa oksimetrs un asins gāzes (asins paraugs no artērijas) jau skaidri parāda – organismam nepieciešams papildu skābeklis. Vieglākos gadījumos pietiek ar nazālajām kanilēm (caurulītēm degunā) vai skābekļa masku. Pavisam smagos gadījumos nepieciešama intubācija (caurulītes ievadīšana elpvadā) un mākslīga plaušu ventilācija. Mērķa skābekļa piesātinājums asinīs ir vidēji 92–96%. Taču ne vienmēr vairāk skābekļa ir labāk, tāpēc skābekļa pievades veidu un ātrumu rūpīgi izvērtē medicīnas personāls, balstoties uz pacienta skābekļa piesātinājumu asinīs, vispārējo stāvokli un blakusslimībām.
    • Glikokortikosteroīdu grupas preparāts deksametazons. To lieto Covid-19 pacientiem, kuri saņem papildu skābekļa terapiju. Deksametazons samazina pacientu mirstību, kavējot organismā iekaisuma reakciju un palīdzot paaugstināt skābekļa koncentrāciju asinīs, attiecīgi audi mazāk cieš no skābekļa bada.
    • Antikoagulanti jeb asinis šķidrinošas zāles. Ir pierādīts, ka Covid-19 veicina trombu veidošanos, tāpēc tie pacienti, kuriem nav kontrindikāciju, saņem antikoagulantus. Ja pacients jau lieto asinis šķidrinošas zāles citu iemeslu dēļ, tad parasti stacionārā tiek turpināta šo zāļu lietošana. Protams, var būt izņēmumi, tāpēc antikoagulantu lietošanu nosaka ārsts, izvērtējot individuālos riskus un ieguvumus.
    • Antipirētiķi jeb ķermeņa temperatūru pazeminošas zāles. Ikdienā Covid-19 pacientu ķermeņa temperatūras pazemināšanai lieto paracetamolu un metamizolu jeb analgīnu.
    • Remdesivīrs. Pretvīrusu preparāts remdesivīrs kavē vīrusa ģenētiskā materiāla pavairošanos. Tas paātrina atveseļošanās procesu un saīsina stacionārā pavadīto ārstēšanās laiku, tomēr nesamazina nedz mirstību, nedz smagas slimības gaitas attīstību. Preparātu stacionārā šobrīd lieto tikai atsevišķiem pacientiem stingrā medicīnas personāla uzraudzībā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē