• Jutīgais laiks — intīmās pārmaiņas meitenes organismā

    Pusaudzis
    Ievas Veselība
    Ievas Veselība
    27. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ideāli, ja mamma ir tas cilvēks, ar ko meitene var izrunāt visus intīmās higiēnas jautājumus, bet nav arī nekas slikts, ja, varbūt īsti nezinot, kā par šiem jautājumiem ar meitu vajadzētu runāt, atved viņu pie ginekologa. «Tad mēs ne tikai par visu pastāstīsim, bet arī parādīsim, kā izskatās ginekologa kabinetā, un tas meitenei vēlāk palīdzēs nebaidīties no šā ārsta apmeklējuma,» saka Dzemdību un ginekoloģijas speciāliste Dr. Liāna Gavare.

    Dzemdību un ginekoloģijas speciāliste Dr. Liāna Gavare skaidro, ka pusaudžu vecums, kad meitenes organismā pamazām sāk aktivizēties hormoni, ir ļoti, ļoti jutīgs. Viņas kautrējas, nedaudz baidās no tā, ko var uzzināt. «Piemēram, mana vienpadsmitgadīgā meitiņa, lai gan aug ārstu ģimenē un par veselības jautājumiem dzird katru dienu, nesenā sarunā par pirmajām mēnešreizēm teica: «Fui!» Protams, pamazām saprata, ka šādas pārmaiņas tomēr notiks un ka tas nav nekas briesmīgs.»

    Pietiek, ja rītā un vakarā intīmo vietiņu nomazgā ar ūdeni un ziepēm.

    Bet nu par tām norisēm meitenes ķermenī, par kurām būtu jāzina gan viņai pašai, gan mammai, un par pareizu intīmo higiēnu…

    Klusums pirms lielā notikuma: 8–12 gadi

    Lai gan mūsdienās ir meitenes, kurām jau 9–10 gados sākas mēnešreizes, tomēr vairākumam 8–12 gadi vēl ir pirmspubertātes, diezgan kluss, laiks. Pamazām – pāris gadus pirms mēnešreižu sākšanās – sāk aktivizēties viņu hormonālā sistēma, darboties sievišķais hormons estrogēns.

    Meitenēm parādās izdalījumi – bālgani vai gļotaini, tie var palikt uz biksītēm, un tos var redzēt. Tas viss ir normāli! Ikdienā pietiek, ja meitene apmazgā savu intīmo vietiņu no rīta un vakarā. Nekādi speciāli intīmās zonas kopšanas līdzekļi, ko, piemēram, izmanto mamma, viņai nav vajadzīgi. Šim nolūkam piemērots ūdens, parastās ziepītes vai ikdienā lietojamas dušas želejas.

    Galvenais ievērot ikdienas higiēnas rituālus: regulāri iet dušā, mazgāties un mainīt savas apakšbiksītes. Tas prasa tikai dažas minūtes, lai vakarā tās izmazgātu un nākamajā dienā uzvilktu tīras.

    Rūpes par tīru apakšveļu ir ļoti svarīgas. Biksītēs paliek pa kādai urīna pilītei, arī dupsi ne vienmēr izdodas ļoti tīri noslaucīt (ceru, ka tu savai meitai jau no mazotnes esi iemācījusi, ka jāslaukās tikai no priekšpuses uz aizmuguri). Tad, ja apakšveļa ir netīra, var rasties dzimumceļu infekcijas risks. Zarnās ir ļoti daudz baktēriju, kas ir tām labvēlīgas, bet nelabvēlīgas maksts videi. Protams, makstī ir savas labās baktērijas, kas veic maksts pašattīrīšanās funkciju, tomēr, rodoties pārāk lielam bakteriālam kairinājumam, var attīstīties maksts iekaisums.

    Ikdienā noteikti nav jālieto antibakteriālās ziepes. To izmantošana varētu būt attaisnojama tikai atsevišķos gadījumos, ja ir bakteriāls iekaisums un ja to rekomendējis ginekologs.

    Nozīmīgās pārmaiņas: 12–14 gadi

    Šis vecums meitenes dzīvē ir ļoti būtisks, jo parasti šajā dzīves posmā viņai sākas mēnešreizes un ikdienas rūpēm par savu intīmo higiēnu pievienojas arī pakešu, ieliktnīšu un, iespējams, tamponu lietošana. Iepazīstinot pusaudzes ar higiēnas pakešu lietošanu, būtu labi, ja viņas uzzinātu par to atšķirībām. Piemēram, uz paketes iepakojuma redzamas trīs pilītes nenozīmē, ka tās domātas lielām meitenēm, bet gan – ka tās ir paredzētas lielāka mēnešreižu asiņu daudzuma uzsūkšanai.

    Tātad tās jālieto pirmajās divās mēnešreižu dienās, kad asiņošana ir stiprāka nekā laikā no trešās līdz piektajai dienai.

    Paketi noteikti svarīgi nomainīt ik pēc trim, četrām stundām, pat ja tā vēl nav pilna. Jo ne tikai urīns, bet arī asinis ir ideāla vide, kurā patīk vairoties mikrobiem.

    Lai būtu tīrības sajūta, mēnešreižu laikā meitene sevi var sakopt ar mitrajām higiēniskajām salvetēm. Piemēram, ja viņa netiek apmazgāties pēc fizkultūras stundas vai dodoties izbraukumā.

    Meiteņu mammas un arī viņas pašas mēdz interesēties, vai šajās dienās drīkst lietot aromatizētās paketes… Manuprāt, tas ir individuāli: ja no smaržvielām nerodas ādas kairinājums un pusaudzei tās patīk, lai lieto. Ja tomēr rodas kādas sūdzības, tad gan vajadzētu izvairīties no šādu aromatizētu pakešu lietošanas. Jāatceras, ka mūsdienās alerģija var būt arī pret kumelītēm un kliņģerītēm.

    Par tamponiem… Tos var lietot arī nevainīga meitene, ja viņai jāapmeklē fizkultūras nodarbība vai vasarā gribas uzvilkt gaišas bikses. Jā, to drīkst darīt, bet jautājums – vai viņa to pratīs darīt. Jo dažreiz maksts un jaunavības plēve ir ļoti šaura, un meitenei var arī būt bail sev tajā vietiņā pieskarties. Protams, šādām meitenēm jāizvēlas vismazākā izmēra tamponi, paturot prātā, ka mini tamponi jāmaina biežāk.

    Jau stāstīju, ka ap 10–12 gadu vecumu meitenēm parādās izdalījumi. Vecumā no 12 līdz 14 gadiem to ir vēl vairāk nekā iepriekš. Jo organismā darbojošies hormoni ietekmē maksts gļotādu.

    Pirmajā cikla daļā, tas ir, līdz cikla 14. dienai, organisms sagatavojas, ka no olnīcas izdalīsies olšūna. Līdz ar to rodas daudz gļotainu un staipīgu izdalījumu. Pēc cikla 14. dienas izdalījumi pamazām kļūst baltāki un biezākas konsistences. Mammām un arī pašām meitenēm būtu jāzina, ka vienai šo izdalījumu var būt vairāk, bet citai – mazāk. Tāpēc viena meitene ikdienā pavisam labi iztiks bez biksīšu ieliktnīšiem, pietiks, ka viņa tikai katru dienu uzvilks tīras biksītes, bet citai izdalījumu būs tik daudz, ka tos vajadzēs lietot.

    Svarīgākais ir pašas meitenes sajūtas – lietot biksīšu ieliktnīšus vai ne. Tagad ekoloģisko preču veikalos var iegādāties arī tādus ieliktnīšus, kas piemēroti alerģiskākām meitenēm.

    Pirmo attiecību laiks: 16–18 gadi

    Šajā vecumā meitenēm bieži vien sākas dzimumattiecības. Līdz ar to rodas faktori, kas var mainīt maksts vidi. Piemēram, var būt risks saslimt ar seksuāli transmisīvām slimībām, un var rasties pirmie ginekoloģiskie iekaisumi. Tāpēc ir tik svarīgi, lai meitenei ir pašapziņa, lepnums par to, ka viņa pati rūpējas par sevi un neļauj puisim darīt sev pāri.

    Savām pacientēm arī mācu: meitenes, vispirms sargājiet sevi pašas!

    Es meitenēm stāstu, ka labāk pašām savā somiņā nēsāt līdzi prezervatīvu, nekā paļauties uz puisi. Jo – ko tad, ja viņš to nebūs paņēmis?!

    Prezervatīvs spēj pasargāt no seksuāli transmisīvām slimībām, diemžēl no inficēšanās ar cilvēka papilomas vīrusu (CPV), kas vēlāk rada dzemdes kakla vēzi, gan ne, jo šis vīruss atrodas ādā, gļotādās, ne tikai sekrētos. Dabiskā organisma imunitāte nav tik stipra, lai pasargātu no inficēšanās, tāpēc meitenei pirms dzimumattiecībām tagad ir iespējams vakcinēties pret CPV. Ja meitenei ir dzimumattiecības, būtu pareizi pēc tām savas intīmās vietiņas nomazgāt ar silta ūdens strūklu.

    Šajā vecuma posmā jaunās meitenes arī vēlas pievērsties sava intīmā apmatojuma kopšanai, piemēram, veicot vaksāciju. Pirms to darīt, labāk visu izrunāt ar kosmetologu. Savā praksē esmu novērojusi, ka pēc vaksācijas rodas problēmas gan ar strutainiem iekaisumiem, gan ar ieaugušiem matiņiem… Varbūt labāk izvēlēties citas kosmētiskās procedūras?

    Par skaistu apakšveļu

    Protams, protams, pareizi valkāt kokvilnas veļu, jo tā ir elpojoša, sviedrus uzsūcoša. Tomēr nebūt neuzskatu, ka jaunas meitenes nedrīkstētu vilkt skaistas mežģīņotas biksītes no sintētikas. Turklāt mūsdienās ražotie sintētiskie izstrādājumi lielākoties neizraisa nekādas veselības problēmas.

    Stringa biksītes gan ieteiktu atstāt speciālām situācijām – ballītēm, romantiskiem vakariem, bet ne ikdienas valkāšanai.

    Jo, nēsājot stringus, tomēr rodas lielāka varbūtība, ka nevēlami mikrobi nokļūs makstī. Savā ginekoloģes praksē esmu ļoti bieži pārliecinājusies, ka jaunām sievietēm, kuras sūdzas par intīmo veselību, maksts analīzēs atrodam zarnu mikrofloru. Tas nozīmē, ka ir bijusi nepareiza higiēna un nepareizi izvēlēta apakšveļa – ka stringa biksītes valkātas ikdienā.

    Vēl – makstī dzīvo labās laktobaktērijas, kuras gādā par maksts attīrīšanos, tajā nonākot kaut kam liekam, nevajadzīgam. Tātad mākslīgi šajā vecumā maksti nevajag skalot. Ja būs kādas problēmas, ārsts nozīmēs medikamentus, ko lietot.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē