• Jau atkal bērnam UTIS!

    Skaistumkopšana
    Zane Zusta
    2. aprīlis, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jau šos vārdus izrunājot vien, sāk niezēt galva un gribas noskurināties. Bet, ko tad, ja tavs bērnudārznieks vai skolnieciņš utis mājās pārnes regulāri?!

    Mammas pieredze

    «Pērn īsi pirms Ziemassvētkiem notika TAS – bērnudārza audzinātājas paziņoja, ka vairākiem bērniem grupiņā konstatētas utis. Mammu reakcija bija divējāda – vienas krita panikā, bet otras (vēdinot iedomu vēdeklīšus kā īstas seno laiku dāmas) šo ziņu uztvēra aristokrātiskā mierā – sak, utis izsenis bijusi dižciltīgo kaite. Jā, nepatīkami, bet tā tiešām nebūtu bijusi liela problēma, ja vien visi vecāki būtu pratuši no utīm atbrīvoties. Kāds bērniem izmazgāja matus, taču neizmazgāja spilvendrānu, kāds izmazgāja spilvendrānu, bet aizmirsa par cepurēm, savukārt citi utu apkarošanā vēl aizvien izmanto sentēvu metodes… Bet ko utis?! Viņas par šādu beztaktikas pieeju tikai priekā berzēja rokas. Tiklīdz utu epidēmijas e-pasta sarakstē iestājās patīkams miers – kāds no jauna ar vairākām izsaukuma zīmēm ierakstīja izmisušo ziņu «ATKAL UTIS!!!» stāsta divu dēlu mamma Zane. »Lai arī cīņa mūsu gadījumā bija nepieklājīgi ilga, viss beidzās labi. Tomēr vēlos noskaidrot, ko par to domā ārsts. Ko mēs darījām nepareizi?!"

    Arī normālajiem

    Patiesībā mierīgajām mammām bija taisnība, jo lielam satraukumam tiešām pamata nav – utis nav nekas traks. Lai dabūtu utis, nav jābūt bezpajumtniekam, kurš dzīvo starp miskastēm un kartona kastēm. Vēl trakāk – zinu gadījumus, kad utis komplektā ar skaistu matu griezumu saņēmušas dārgu skaistumkopšanas salonu klientes. Pat tā gadās!

    Utis ir izdomas bagāti kukaiņi, un ir vairāki tūrisma ceļi, kā tās var nokļūt tava bērna matos, bet galvenie ir divi.

    • Kontakts

    Atliek bērniem spēlējoties vai klasē, pildot kādu kopīgu uzdevumu, sačupoties, un kukaiņiem paveras burvīgas izvēles iespējas, uz kuru galvu pārceļot. Te gan jāpiebilst, ka utu pārvietošanās spējas diezgan lielā mērā atkarīgas no tā, vai mātīte, kas dēj oliņas, ir jauna vai veca. Jaunajai spars ceļot būs lielāks, bet pensionētai utij enerģijas vairs var nebūt. Tāpat daudz kas atkarīgs no tava bērna ādas aizsargspējām. Neliels šķērslis utīm varētu būt svaigi mazgāti mati, jo tie ir slīdīgāki, un pie tādiem grūtāk pieķerties. Bet uz to noteikti nevajadzētu likt pārāk lielas cerības.

    • Priekšmeti

    Utis var pārlēkt uz ķemmi, uz gultas veļu, dvieļiem, lielveikalos salīst cepurēs, stīpiņās, kas ceļo no viena potenciālā pircēja pie cita, lidmašīnā, vilcienā vai autobusā gaidīt īsto galvu krēsla atzveltnē, un tā varētu turpināt bezgalīgi… Tiesa – ja uts pieķērusies, piemēram, ķemmei, bet to neviens nelieto vismaz 24 stundas, uts bez barības iet bojā un nevienam kaitēt vairs nevarēs. Te nu jāteic, ka vecais labais mammu padoms «ar ķemmi nedalies!» nav nemaz tik novecojis. Gluži otrādi – tas ir aktuāls joprojām!

    Izteikts aktivitātes laiks utīm ir no septembra līdz februārim, bet pēc tam to dzīves spars pakāpeniski mazinās. Lielākoties tāpēc, ka visi kolektīvi ar tām beidzot tikuši galā.

    Šausmīgi niez!

    Tā ir pirmā pazīme, kas nodod utu klātbūtni, – ja bērns sūdzas par galvas niezēšanu. Kāpēc tā? Kad uts ēd, tā ar siekalu dziedzeriem izdala anestezējošu vielu, tāpēc cilvēks nejūt to brīdi, kad viņam patiesībā tiek iekosts. Savukārt organisms šīs siekalas uzskata par alerģiskām, tāpēc sākas pretreakcija – nieze. Tipiski, ka stiprāk niez galvas matainā daļa, bet meitenes ar gariem matiem ļoti bieži sakasa arī kaklu. Nieze ar katru dienu kļūst aizvien izteiktāka, piemēram, pirmdien niezēs mazāk, otrdien vairāk, bet trešdien – jau neizturami.

    Otra pazīme – kreveles un sakasīti asiņaini laukumi, kas nereti nozīmē, ka ādā jau iekasīta infekcija.

    Trešā pazīme ir gnīda, kura pēc izskata ir diezgan līdzīga blaugznai, taču ir dažas būtiskas atšķirības: ja blaugznu var bez problēmām izkratīt no matiem, tad gnīdu iespējams tikai izvilkt, stingri velkot ar nagu. Tā pie mata pieķērusies kā lācītis koala, ar lielu gribasspēku dzīvot!

    Par to, ka apakšīrnieces pamanītas laikus, liecina tas, ka matos ir atrastas utis, bet nav gnīdu. Tomēr parasti pirmās tiek pamanītas jau gnīdas, jo utis ieraudzīt ir ļoti grūti. Turklāt utis, cītīgi mazgājot matus, īpaši veiksmīgā kārtā iespējams izmazgāt, tās var arī izpurināt no galvas, bet gnīdas – nē.

    Kā tikt vaļā?!

    Patiesībā tas izdarāms ļoti vienkārši, tikai, lai svinētu panākumus, jāievēro vairāki noteikumi. Kādu aizmirsīsi – utis atgriezīsies!

    • Matu mazgāšanas līdzekļi ar permetrīnu un nitiforu.

    Derēs jebkurš speciālais, aptiekās nopērkamais šampūns, kura sastāvā ir šīs vielas. Parasti pietiek ar vienu mazgāšanas reizi, lai atbrīvotos gan no utīm, gan no gnīdām – parazītiem tiek paralizēta elpošana, un tie iet bojā. Tikai jāievēro šampūna instrukcija, jo dažreiz pēc mazgāšanas mati vēl ar smalku ķemmi jāizķemmē. Tam papildus vari izmantot citronūdeni vai vāju (2,5%) etiķa ūdeni, jo gnīdas apvalkā ir viela hitīns, kas šķīst skābā vidē, un līdz ar to gnīdu vieglāk atdalīt. Ja nepieciešams, pēc divām nedēļām procedūru var atkārtot. Sirdsmieram pārējie ģimenes locekļi matus ar speciālo līdzekli droši var izmazgāt arī profilaktiski!

    • Sakop vidi!

    Matu izmazgāšana ar speciālo šampūnu nebūt nav operācijas Cilvēce pret utīm beigas, tāpēc nesteidzies pārlēkt šai sadaļai, jo tev ar tīrību mājās viss ir tip top. Utis taču iekārtojas gan turīgu, gan trūcīgu, gan tīrīgu, gan ne tik tīrīgu cilvēku mājās! Parazīti pilnīgi noteikti var būt paspējuši iedzīvoties gultasveļā, dvieļos, halātos, matu gumijās, sprādzēs, stīpiņās, bērna rotaļlietās, cepurēs, kombinezonos – visur, kur bijusi saskare ar matiem. Tāpēc, tiklīdz bērna tīrā galva iegulsies spilvenā, kurā gaidīs utis, – viss sāksies no jauna. Iespējams, tieši tāpēc cīniņš ar utīm bieži vien ir nebeidzamais stāsts. Tātad – ko darīt? Viss, kam bijusi saskare ar matiem, jāizmazgā veļasmašīnā 60 grādu temperatūrā. Matu aksesuārus un ķemmes ieteicams izmest vai sterilizēt ar verdošu ūdeni. Ja bērns daudz dzīvojas pa paklāju vai spēlējoties guļ uz tā – paklāju labāk aiznest uz ķīmisko tīrītavu, kur to kārtīgi iztīrīs.

    Un kā ar čemeriņu ūdeni?

    Tas tiešām skāris daudzu padomju laika bērnu galvas… Vai tas joprojām darbojas? Arī tagad čemeriņu ūdens joprojām ir nopērkams aptiekās, un tā cena ir krietni mazāka par speciālajiem pretutu šampūniem, tomēr ņemšanās ar šo līdzekli būs daudz lielāka. Arī smaka ir nepatīkama, un rezultāts var nebūt tas labākais, turpinoties utu sērgai ne tikai tavās mājās, bet arī ārpus tām. Un utu dzīves cikls sāksies no jauna.

    Pret utīm ar ATKLĀTĪBU!

    • Ja pamani savam bērnam utis, noteikti paziņo par to bērnudārza grupiņas vai klases audzinātājai. Tas nav jāslēpj un par to nav jākautrējas!
    • Ja klasē kādam atklātas utis, ļoti svarīgi, lai jūs, visi vecāki, ar tām cīnītos kopā – ja viena daļa ar utīm cīnīsies, bet otra ne, utis atgriezīsies atkal un atkal!

    Utu mammas vizītkarte

    • Dzīves ilgums – 16 dienas.
    • Izmērs – ap 1–2 mm.
    • Apetīte – regulāra. Iestiprinās ar saimnieka asinīm ik pēc 4–6 stundām.
    • Ārējās pazīmes: pelēcīga, mazliet bālgana un ļoti grūti pamanāma.
    • Darba spējas: diennakts laikā var norāpot 23 cm, ik pēc 2 mm matos atstājot oliņas jeb gnīdas.
    • Patīk siltums, bet nepatīk gaisma, tāpēc visvairāk iecienījušas iekārtoties aiz ausīm vai pakauša daļā.
    • Viena mamma var atstāt matos 50–150 gnīdas, no kurām aptuveni nedēļas laikā rodas jauna utu mamma. Un viss sākas no gala!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē