• Rīts pēc svinībām. Kad drīksti sēsties pie stūres?

    Padomi
    Ilze Olšteina
    23. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja tās būtu tikai promiles, ko jāpieskata pēc nolīgotas nakts vai kādas ballītes, – pusbēda. Tikpat svarīgi pieskatīt, vai pati un citi brauc tikai, kad atpūtušies. Konsultē narkoloģe, psihiatre Inga Landsmane un psihiatrs, narkologs Jānis Bojārs.

    Kamēr šmiga uzsūcas, nepiesūcies kā zeķe!

    Izpētīts, ka kopumā visātrāk organismā uzsūcas (tātad ātrāk arī sāk izvadīties) vieglie dzirkstošie dzērieni. To jau 19. gadsimta beigās, kad palielināja akcīzes nodokli viskijam, atklāja īru strādnieki. Lai lētāk, viņi sāka viskiju atšķaidīt ar gāzētu ūdeni un uzķēra, ka – reibst tūlīt. Lēti un ērti! Piemēram, glāze šampanieša pat pēc 15 minūtēm var dot efekta maksimumu. Ātri (līdz 40 minūtēm) uzsūcas arī visi dzērieni, kam ir maz (2–12) grādu, izņemot tumšo alu. Bet tumīgais alus, liķieri, kas satur glicerīdus un citas palīgvielas, kā arī visi daudzgrādīgie dzērieni līdz brīdim, kad toksīni sāk vadīties ārā, tevī var pavadīt tiešām daudzas stundas. Jo raugi, emulsijveida un stiprie dzērieni nav tas, ko gremošanas sistēma labprāt ņem pretim. Tie var gaidīt rindā uz sašķelšanu ļoti ilgi (kuņģis cer, ka varbūt izvadīsi tos atpakaļ caur mutiJ), bet tad – hop! – sāk strauji uzsūkties. Iedomājies, ka tu iedzer šļuku, bet nekādu eiforiju nesajūti. O, tātad par maz bija, tu nodomā, un iedzer vēl. Bet vienā brīdī strauji noreibsti un – gar zemi. Vieglie dzērieni ir vēl viltīgāki. Tie uzsūcas pakāpeniski, tāpēc tu, nesajūtot reibumu, vari dzert diezgan ilgi un daudz. Un pamazām piesūkties kā zeķe. Arī tas, ka tu ēd un dzer vienlaikus, palēnina alkohola uzsūkšanos. Tas ir mīts: ja dzersi un ēdīsi, nenoreibsi. Reibsi tikpat, tikai pakāpeniski un ilgi.

    Vēl alkohola uzsūkšanos var palēnināt tavs emocionālais stāvoklis. Ja esi visu dienu skrējusi un satraukusies, var pat būt, ka tava gremošanas sistēma sabremzējusies pavisam. Un tu tik iedzer un iedzer, neko nesajūtot, tad palēnām atslābsti, un viss alkohola daudzums ātri uzsūcas, bet tu – gar zemi.

    Savukārt paātrinājumu alkohola uzsūkšanās ziņā parasti piedzīvo tie, kas dzer pāris reizes gadā, kā arī cilvēki pēc 65 gadu vecuma. Jo viņiem smadzenes ir jutīgākas. Pirmajiem tāpēc, ka neierasts kairinājums, otrajiem tāpēc, ka galvas asinsvados notikušas aterosklerotiskas izmaiņas. Arī psihotropos medikamentus veciem ļaudīm nozīmē mazākās devās nekā spēku plaukumā.

    Pēc kā tu vari vadīties

    *Ja tu svētku vakarā lieto alkohola devas*, kas zinātniski atzītas par nekaitīgām vesela cilvēka organismam (sievietēm tās ir 1–2 alkohola devas, vīriešiem 2–3 alkohola devas dienā), vari pati sarēķināt, kad sēsties pie stūres.

    Kā? Pēc tam, kad vienu devu esi izdzērusi, skaties, lai paiet vismaz stunda, kad ir gana droši, ka alkohols uzsūcies organismā, sasniedzot efekta maksimumu. Tad parēķini, ka vismaz stundu tavam organismam vajag, lai vienas alkohola devas radītās promiles izvadītu. Un tad vēl stundu ierēķini rezervē, lai būtu pilnīga droša, ka esi skaidrā un vari braukt tālāk. Piemēram, tu Līgo vakarā ap sešiem iebrauc kādās radu mājās un izdzer 0,3 l kausu gaišā alus. Lai arī, promilēs rēķinot, tas nieks vien būs (aptuveni 0,15 promiles), tikai ap 21.00 droši vari braukt uz nākamo svinību vietu. Jo tavas koncentrēšanās spējas alkohola ietekmē zūd uzreiz. Ja tu otrās mājās iedzer vēl, sāc rēķināt no jauna, ņemot vērā, ka nakts ir īsa, bet pirms braukšanas tev jāizguļas.

    *Novērojumi liecina, ka svinību reizē cilvēks vidēji izdzer piecas devas alkohola. Tad nekāds – rīta agrumā droši braukšu mājās – nesanāks. Parēķini! Ja tu visu savu kāri pēc labas omas esi ietilpinājusi piecās devās un tās ap pusnakti iztukšotas, ap vieniem vai diviem alkohols patiešām būs uzsūcies un sāks vadīties ārā. Organismam vajadzēs vismaz astoņas stundas, kamēr šis darbiņš tiks padarīts. Ja nebūsi lietojusi stipro vai biezo alkoholu un kopš pusnakts visu laiku līdz rītam pavadījusi miegā, tad ir diezgan droši, ka ap astoņiem rītā būsi gan skaidrā, gan atpūtusies, kaut arī koncentrēšanās spējas vēl nebūs labas. Bet kurš tad Līgo vakarā pusnaktī iet gulēt?! Ja visu nakti būsi lēkusi ap ugunskuru vai bridusi papardēs, no rīta nogurums būs tas, kas neļaus tev droši braukt, kaut arī promiļu ziņā būsi pieskaitāma. Ej tik gulēt, mājas nekur neaizmuks. Protams, ja tev pa ierastu ceļu jātiek pāris kilometru attālumā, uz tik īsu brīdi spēsi sakoncentrēties. Bet ne jau uz 200 kilometriem.

    *Vienā stundā organisms spēj izvadīt aptuveni tik daudz toksīnu, ka promiles samazinās par 0,15. Ja no rīta jūties izgulējusies, bet neesi visai droša par to, cik tad izdzēri un cikos iedzēri pēdējo malku, turklāt saimniekiem vai tev pašai ir alkometrs, iepūt. Ierīcēm, kas nav sertificētas Metroloģijas centrā, katrai ir kāds kļūdas procents. Jānis Bojārs uzskata, ka braukt vari, ja mājas alkometrs rāda nulli (bet pārliecinies, vai tas vispār darbojas). Tad ir gandrīz droši, ka ceļa policista alkometrs, kura rādījumi pielīdzināmi asins analīzēm, tev raizes nesagādās.

    Pēc kā nevadies

    *Pēc subjektīvās skaidrības izjūtas. Tā var pamatīgi iegāzt. Atļautais alkohola daudzums asinīs – līdz 0,5 promilēm, ir saldās ilūzijas robeža. 0,5–1 promiles alkohola organismā ir tieši tā stadija, ko cilvēks grib sasniegt. Proti, kad oma kļūst labāka, tu atraisies, kļūsti pašpārliecinātāka. Bet ir blakusefekts: tu vairs nespēj izvērtēt, vai pareizi rīkojies. Arī, kad rīkojies neadekvāti, tev šķiet, ka viss ir kārtībā. Tāpēc vari vienā mierā izlemt, ka esi skaidrā un vari braukt, taču ceļu policista alkometrs rādīs citu ainu. Sievietēm, kuras reti lieto alkoholu, jau pie 0,4 promilēm var būt izteikts eiforizējošais efekts, kas neļauj koncentrēties uz autovadīšanu. Kad reibums pārsniedz 1 promili, tas parasti izpaužas ar kustību un runas traucējumiem. No brīža, kad sāki streipuļot vai mēle neklausīja, vismaz astoņas, bet vislabāk 18–24 stundas lai mašīnas atslēgas glabā kāds cits.

    *Pēc mītiem, ka pelde aukstā ūdenī, pirts un kafija darīs tevi skaidrāku. Ja pēc iedzeršanas kārtīgi izdejosies un izdziedāsies, arī tas nekādu lielo artavu atskurbšanas labā nedos, tāpat kā pirts, pelde un kafija. Tikai sniegs mānīgu subjektīvas skaidrības sajūtu mirkli. Pētījumi liecina, ka ūdens dzeršana un fiziskās aktivitātes tikai maznozīmīgi paātrina alkohola izvadīšanu no organisma. Aptuveni tā: ja vidēji stundas, pusotras laikā reibums krītas par 0,15 promilēm, tad paātrināt to var līdz 0,2 promilēm. Un vislabāk tas izdodas, dzerot ūdeni un guļot. Miegā organisms adaptējas, tāpēc arī saka: reibums ir jāizguļ. Smagāk ieņemot, dabīgi iestājas organismam nepieciešamā miega fāze – ar seju salātu bļodā. Ja tā vietā, lai pēc iedzeršanas pagulētu, pirms stūrēšanas tu iemalko kafiju vai enerģijas dzērienu, kurā ir kofeīns, taurīns vai kāds cits psihostimulators, organismam, kas ir intoksikācijā, vēl jātiek galā ar asinsspiediena paaugstināšanos un trauksmes pieaugumu, ko šie dzērieni rada. Varbūt tev tiešām būs jābrauc tūlīt, bet ne pie stūres – uz kušetītes slimnīcas virzienā.

    *Pēc kalkulatoriem, kas atrodami internetā un piedāvā izskaitļot, kad vari braukt, ja ievadi datus par sevi. Aprēķini nav gluži bez pamata, bet tie balstīti uz abstraktu vidējo vesela organisma spēju izvadīt toksīnus. Tev ir tavs unikālais organisms ar visām tā īpatnībām. Turklāt ir milzu risks rēķināt nevis to, kad būsi skaidrā, bet to, kad tev vairs nebūs vairāk par 0,5 promilēm. Neviens, kas kaut cik iedzēris, nespēj koncentrēties tā kā skaidrā.

    Reibuma izvadīšanas dažādie ātrumi

    Par to, vai tiešām no brīža, kad alkohols uzsūcies, tā līmenis krītas par 0,13 – 0,17 promilēm stundā, visvairāk atbildīgs aknu ferments alkohola dehidrogenāze. Ja runājam par mēreniem alkohola lietotājiem: vīriešiem alkohols uzsūcas ātrāk, sievietēm tas ātrāk izvadās. Ātrāk nekā citiem promiles dilst tiem, kam kāds no vecākiem bijis alkoholiķis un šī fermenta daudzums un aktivitāte tikusi mantojumā. Kā arī tiem, kuri krietni trenējušies dzeršanā, promiļu dilšanas process var būt pat divas vai trīs reizes straujāks. Stop alkoholiķu gavilēm! Viņi arī parasti izlok divreiz vairāk nekā citi. Turklāt šis paātrinājums ir līdz vienam brīdim, kamēr aknas funkcionē normāli. Visiem zināms, ka, bieži lietojot alkoholu un ēdot treknu ēdienu, sākas aknu problēmas. Arī C hepatīts un daudzas citas slimības, kas bojā aknas, daudzu gadu garumā var noritēt bez simptomiem, tāpēc cilvēks nenojauš, ka ir slims.

    Kad aknas aptaukojušās, ir kā tajā teicienā: Dod, Dievs, man tādu galvu kā vecajam zēnam Voldiņam, kas ātri reibst un ilgi tur dullumu. Visbiežāk tā ir pie alkohola atkarības smagām formām ar mērķa orgānu bojājumiem un izmaiņām personībā. Tādam līgotājam vajag nelielu alkohola devu, kad jau reibums ir ilgs. Ja kāds viesis ir alkoholiķis, tas nekas, ka tikai pāris aliņus izdzēris, obligāti jānozog viņam mašīnas atslēgas! Arī tiem, kas ir svaigi cepti alkoholiķi, un jauniešiem. Viņiem dzerot raksturīgs kvalitātes un kvantitātes kontroles zudums. Kad filma trūkst, mēdz saliet sevī ļoti daudz. Pēc tam to neatceras un no rīta uzstāj, ka tikai drusku iedzēruši. Viņiem atslēgas var atdot tikai pašā 24. jūnija vakarā.

    Bet visi viesi var nebūt skaidrā arī 24 stundas pēc iedzeršanas. Šajos Jāņos ir daudz brīvdienu pirms Līgo vakara. Ja kāds ņēmis uz krūts (vairāk par 2–3 devām) 20., 21., 22., 23. jūnijā, tad promiles nav dilušas, bet uzkrājušās. Šie varoņi būs tie, kas gribēs braukt, jo, kā jau minējām, sajūta par skaidrību ir mānīga. Kad cilvēks pieradis justies iereibis, mazas alkohola devas viņu vairs tikai stimulē darboties. Viņš pats jūtas droši pie stūres, no malas arī neko tādu redzēt nevar, bet organismā var būt pat 3 promiles alkohola.

    Vai tev to vajag?

    Ja ceļu policists tevi aptur un viņa alkometrs divos testos uzrāda, ka ir nedaudz pāri atļautajām 0,5 promilēm, un ja šofera tiesības tev ir jau ilgāk par diviem gadiem, tu:

    *maksā soda naudu un saņem soda punktus;

    *paliec bez tiesībām uz gadu, un tad līdz pirmstermiņa veselības pārbaudes komisijas lēmumam, kura to var dot mēneša laikā;

    *par pirmstermiņa pārbaudi maksā pat līdz 50 eiro un izbaudi, kā narkologs un psihiatrs vērtē, vai neesi atkarīga no alkohola, vai esi spējīga adekvāti pieņemt lēmumus;

    *varbūt dodies uz psiholoģisko testēšanu vai aknu provēm, kas norāda uz iespējamo alkohola lietošanas biežumu;

    *varbūt saņem atzinumu, ka tev vēl gadu jābūt speciālista novērošanā vai jāārstējas un tikmēr par tiesībām jāaizmirst.

    !Ja alkohola līmenis asinīs pārsniedz 1 promili, tev draud tiesu darbi, tiesību atņemšana uz ilgu laiku un daudz lielākas nepatikšanas.

    !Ja esi droša, ka ceļu policista alkometrs sabojājies, vari pieprasīt, lai viņš tevi pārbaužu veikšanai ved uz medicīnas iestādi vai divu stundu laikā uz turieni nodot analīzi doties kājām. Braukt tev neļaus.

     

    MĪTS: vīrieši un dūšīgākie varot dzert vairāk

    1 promile ir 1 grams alkohola 1 litrā asiņu. Asins daudzums cilvēkiem ir līdzīgs, neatkarīgi no viņu izmēriem. Bet alkohols ar asinīm tiek aiznests uz visiem audiem, tāpēc lielākam cilvēkam tas izkliedējas, un viņš, izdzerot tikpat daudz cik sīkais, savas promiles var nesajust. Subjektīvā skaidrības ilūzija. Bet tas nenozīmē, ka promiļu nav vai tās izgaisušas – tāpat tās asinīs uzrādīsies un tev jāgaida, kamēr promiles sadils.

     

    Ja tu lieto medikamentus

    Par jebkurām zālēm pajautā ārstam, vai tās savienojamas ar alkohola lietošanu. Daudzu pretspiediena preparātu efekts, ja tos lieto kopā ar alkoholu, pastiprinās. Tad asinsspiediens var samazināties tiktāl, ka krīti gar zemi. Ja dzer nomierinošos līdzekļus, kopā ar alkoholu efekts var būt traks: nespēja sakoncentrēties, kustību traucējumi, bremzētība u. c.

     

    Cik devas satur pudele dzēriena?

    1 promile ir 1 grams alkohola 1 litrā asiņu. Vienu devu izdzerot, tev būs aptuveni 0,15 promiles.

     

    Alkoholiskais                             Vienas pudeles                                     Atbilstošais daudzums

    dzēriens                                       tilpums (litros)                                    devās

     

    Mazalkoholiskais alus (2,9%)                   0,5                                              1                     

    Gaišais alus                                              0,5                                               1,6

    Tumšais alus                                             0,5                                              2,3

    Gaišais alus                                              2,0                                               6,6

    Tumšais alus                                            2,0                                                9,2

    Sidrs (5,5%)                                             0,275                                           1

    Sidrs (5,5%)                                             0,5                                              1,8

    Sidrs (5,5%)                                            1,5                                                 4

    Kokteilis (skārdenē vai pudelē 5,5%)      0,275                                           1

    Kokteilis (skārdenē vai pudelē 14,5%)    0,275                                            2,6

    Sausais vīns                                            0,15                                              1,2      

    Sausais vīns                                            0,7                                                 6

    Šampanietis                                            0,7                                                 6

    Degvīns (brendijs rums, džins)              0,04                                               1

    Degvīns (brendijs rums, džins)              0,2                                                  5         

    Degvīns ( brendijs rums, džins)             0,35                                             8,8

    Degvīns                                                  0,5                                               15

    Degvīns (brendijs rums, džins)              0,7                                              17,5

    Liķieris                                                   0,5                                                10                   

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē