• Infektoloģe: Covid-19 cilvēka organismā paliek ilgstoši arī pēc vīrusa pārslimošanas

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    10. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ludmila Vīksna
    Foto: Liene Pētersone
    Ludmila Vīksna
    Arī pēc Covid-19 pārslimošanas cilvēka organisms tomēr nav pilnībā vesels un vīruss tajā saglabājas ilgstoši, trešdien paneļdiskusijā Zinātne pret Covid-19 atklāja infektoloģe Ludmila Vīksna.

    Vīksna stāstīja, ka patoģenēze šim vīrusam ir atšķirīgāka nekā citiem vīrusiem. Līdz ar to būtiski noskaidrot ne tikai simptomus un to atpazīšanu, bet arī jāizpēta, kādas sekas Covid-19 pārslimošana atstāj organismā.

    Vīksna skaidroja, ka pēc Covid-19 pārslimošanas ir novērojama vīrusa saglabāšanās cilvēka izdalījumos un audos, kas nozīmē, ka pēc šī vīrusa pārslimošanas cilvēka organisms tomēr nav pilnībā vesels. Infektoloģe norādīja, ka Covid-19 organismā saglabājas ilgi, kā arī tā izpausmes ir citādākas nekā citām respiratorām slimībām.

    Kā stāstīja Vīksna, lai mazinātu nāves risku un seku parādību attīstību, ārstiem ir izveidoti pacienta stāvokļa novērtējuma ieteikumi, «ceļa karte» pacienta ārstēšanai – kādi izmeklējumi jāveic pēc pārslimošanas, kā arī pārslimojošo pacientu turpmākās rekomendācijas sistēmas precizēšanai par pacienta stāvokli. 

    Infektoloģe uzsvēra, ka, pateicoties padziļinātai vīrusa izpētei, gaidāmas arī efekīvākas Covid-19 diagnostikas iespējas. 

    Pētījumu Covid-19 infekcijas klīniskās, bioķīmiskās, imūnģenētiskās paradigmas, un to korelācija ar sociāli demogrāfiskiem, etioloģiskiem, patoģenētiskiem, diagnostiskiem, terapeitiski un prognostiski nozīmīgiem vadlīnijās iekļaujamajiem faktoriem realizējošās institūcijas bija Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas Universitāte un Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs. 

    Pētījuma finansējumu no Valsts pētījumu programmas Covid-19 seku mazināšanai veidoja 497 580 eiro. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē