• Iezīmēta ar saules plankumiem

    Skaistumkopšana
    Agnese Meiere
    Agnese Meiere
    26. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Daudzas no mums dara visu iespējamo, lai vasarā iegūtu pēc iespējas tumšāku iedegumu. Taču bieži gadās – šķietami ideālais iedegums piepeši tiek izraibināts ar tumšākiem laukumiem. Dermatologi to dēvē par pigmentāciju, mēs sarunvalodā – par pigmentācijas plankumiem. Konsultē medicīnas doktore dermatoloģe Kristīne Rozniece un dermatoloģe Linda Kapteine.

    Ādai ir atmiņa

    Vai pigmenta plankumi parādīsies tieši tev, nosaka vairāki faktori – ģenētika, ādas tips un citi. Tomēr visvairāk – tas, cik daudz esi pakļāvusi sevi kaitīgajiem ultravioletajiem stariem, tātad sauļojusies.

    Būtu aplami apgalvot, ka no saules jāvairās vispār. Nelielās devās UV starojums mums ir svarīgs, jo veicina D vitamīna sintēzi organismā. Taču jāatceras, ka iedegums ir ādas aizsargmehānisms pret saules stariem jeb pārlieku lielu ultravioleto starojumu. Tāds kā vairogs.

    Jo vairāk sauļojies, jo vairāk āda bruņojas – nosauļojas arvien tumšāka.

    Ādā ir šūnas melanocīti, kas ražo pigmentu melanīnu. Tas savukārt atvaira noteiktu daudzumu ultravioletā starojuma, tādējādi sargājot ādu, tās dziļākos slāņus no bojājumiem. Taču ilgstoša atrašanās saulē melanīnam liek strādāt pastiprinātā režīmā. Ja melanīns netiek galā ar visiem ultravioletajiem stariem, to kaitīgā darbība uzkrājas. (Jā, jā, ādai, tāpat kā tev, ir atmiņa!). Līdz ar to šūnās notiek dažādas reakcijas un izmaiņas, kas vēlāk parādās arī uz ādas.

    Tas, kāda ir melanocītu jeb pigmentu šūnu aktivitāte, atkarīgs galvenokārt no gēniem, no ādas tipa. Jo gaišāka āda, jo mazāk melanīna izstrādājas. Tas arī ir iemesls, kāpēc gaiša āda saulē ātrāk apdeg, bet neiesauļojas. Toties gaišas ādas īpašnieces retāk iemanto pigmenta plankumus.

    Savukārt tās dāmas, kas iedegumu iegūst viegli (melanocītu aktivitāte lielāka nekā gaišas ādas īpašniecēm), visvairāk pārsauļo ādu. Proti, iedegums veidojas tik labi un viegli, ka šķiet lieki lietot saules aizsargkrēmu, un sieviete aizmirst vai neņem vērā it kā vispārzināmo patiesību – pārmērīga sauļošanās, ādas pakļaušana ultravioleto staru ietekmei veicina tā dēvēto fotonovecošanu jeb paātrinātu ādas novecošanu, kas apsteidz hronoloģisko (bioloģisko) novecošanu. Un viena no tās pazīmēm ir arī pigmentācija jeb pigmenta plankumi.

    Ņem vērā! Pārmaiņas ādas pigmentācijā var signalizēt arī par dažādām slimībām! 

    Risinājums ir šķietami vienkāršs – vairies no pārmērīgas sauļošanās (īpaši bīstamajās stundās – no pulksten 11 līdz 15) un sauļojoties vienmēr lieto saules aizsardzības krēmu, tad par pigmentācijas laukumiem tev nebūs jādomā. Taču daudzas no mums šos ieteikumus ignorē.

    Saules plankumi, raibumi un citi

    Palielināts melanīna daudzums, kas izpaužas kā tumši pigmenta plankumi uz ādas, ir hipermelanoze. Šo traucējumu rašanos rada daudz dažādu faktoru: iedzimtība, vielmaiņas īpatnības, dažādi ārējie faktori un citi.

    Pārsvarā gaiši brūnie pigmentācijas veidojumi ir labdabīgi, tomēr modrību zaudēt nedrīkst! Dermatoloģe Kristīne Rozniece uzsver: ieraugot tumšākus plankumus uz ādas, nedrīkst vienkārši nospriest – ai, tas nav nekas traks – un mēģināt tos izdzēst vai nu ar tautas metodēm, vai aptiekās nopērkamajiem ķīmiskajiem līdzekļiem.

    Arī smaržās var būt vielas, kas veicina pigmenta plankuma rašanos, tāpēc vasarā pūt tās, piemēram, matos, nevis uz kakla, kas pakļauts ultravioletajam starojumam.

    «Pat ja pigmentācijas plankums ir gaišs un šķietami nekaitīgs, tomēr to vajadzētu pārbaudīt pie dermatologa ar dermaskopu. Un tikai tad, ja ir skaidri zināms gan tas, kāpēc šis plankums radies, gan tas, ka tas ir labdabīgs, drīkst veikt procedūras plankumu likvidēšanai.»

    Kas ir kas?

    • Vasaras raibumi jeb ephelides (nejauc ar dzimumzīmēm!)

    Tie ir visbiežāk sastopamais hipermelanozes veids. Vasaras raibumi vairāk raksturīgi cilvēkiem ar ļoti gaišu ādu, bieži – arī ar rudiem matiem. Ultravioletā starojuma ietekmē vasarā tie kļūst izteiktāki, bet ziemā ir gaišāki. Ir cilvēki, kam vasaras raibumi parādās tikai pavasarī un vasarā, bet rudenī un ziemā pakāpeniski izzūd. Labā ziņa ir tā, ka ar gadiem vasaras raibumi var kļūt arvien gaišāki un mazāk redzami.

    • Saules plankumi (lentigo solaris).

    Tos nereti mēdz dēvēt par vecuma plankumiem. Saules plankumi ir labdabīgi pigmentšūnu veidojumi, kas rodas dzīves laikā ultravioletā starojuma ietekmē (to rašanos ietekmē ne tikai ilgstoša uzturēšanās saulē, bet arī sauļošanās solārijā). Šie plankumi visbiežāk ir saulei atklātās vietās – uz sejas, plaukstu virspusē, uz rokām.

    Saules plankumi liecina par to, ka āda dzīves laikā bijusi pakļauta vai nu ļoti spēcīgai, vai normālai, bet katrā ziņā ilgstošai ultravioleto staru iedarbībai.

    «Noteiktās vietās, kur ādas pretestība bijusi vājāka, melanocīti savairojas. Turklāt tie neveido ligzdiņas kā dzimumzīmītes, bet tādus kā tīklus, kas vizuāli izskatās kā plankumi. Plankumi paši no sevis nepazūd, saules ietekmē tie var kļūt arvien tumšāki. Ja pigmenta plankumi ir gaiši brūni un norobežoti, visticamāk, šie veidojumi ir labdabīgi (tomēr arī nekaitētu pārbaudīt pie dermatologa). Bet šie plankumi nedrīkst kļūt izteikti tumši vai pat melni – ja gaiši brūnajos plankumos sāk iekrāsoties melnie toņi, tas nozīmē, ka notikusi mutācija un veidojums transformējas par lentigo maligna, kas jau ir melanomas paveids,» uzsver Kristīne Rozniece.

    • Aktīniskā keratoze

    Tā ir ādas slimība, kuras galvenais iemesls ir ilgstoša uzturēšanās saulē bez atbilstoša aizsargkrēma. Pirmajā keratozes stadijā to pamanīt nav viegli, jo pigmenta plankums ir tikai viegli iesārts vai mazliet brūngans. Pataustot šis laukums var būt ass kā smilšpapīrs.

    Otrajā stadijā keratozes skartais ādas laukums iegūst tumšāku krāsu un kļūst tāds kā graudains. Savukārt slimības trešajā stadijā plankuma vietā izveidojas tādas kā zvīņas – tumša, pārragojusies kārtiņa. Šī stadija var būt ļoti bīstama, jo jau liecina par bīstamo robežšķirtni starp keratozi un plakanšūnu vēzi.

    • Melasma

    Melasma izpaužas kā tumši neregulāras formas diezgan lieli plankumi ar labi norobežotām malām. To mēdz dēvēt arī par hloazmu vai grūtniecības masku, jo visbiežāk melasma skar vaigu augšdaļu, degunu, lūpas, kaklu un pieri, vizuāli veidojot tādu kā tumšāku masku.

    Arī melasmu provocē ultravioletie stari, bet galvenais tās iemesls tomēr ir hormonālas izmaiņas, ko izraisījusi grūtniecība, hormonālo pretapaugļošanās līdzekļu lietošana vai vienkārši hormonāls disbalanss.

    Visbiežāk melasmu konstatē sievietēm vecumā no 20 līdz 40 gadiem – tātad laikā, kad hormonālā sistēma ir īpaši aktīva.

    Var cerēt, ka – atšķirībā no citiem pigmenta plankumiem – melasma pazudīs it kā pati no sevis. Tas gan iespējams tikai tad, ja sakārtojas hormonālā sistēma. «Jāsaprot arī, ka šo pigmenta plankumu pazušana nenotiks dienu vai nedēļu laikā – tam var būt nepieciešami gadi,» saka Kristīne Rozniece.

    • Pēciekaisuma hiperpigmentācija.

    Kā jau liecina nosaukums, šīs ādas izmaiņas parasti parādās konkrētā vietā, kur iepriekš bijis ādas iekaisums (tikai iekaisuma rajonā) – pinnes, dermatīts vai kāda trauma. Īpaši izteikta šī problēma ir cilvēkiem ar tumšu ādu.

    Medikamentu lietošanas un kosmētikas veicināta pigmentācija.

    Pigmenta plankumu rašanos var veicināt arī atsevišķu medikamentu lietošana. Proti, ir zāles, kas ādu padara jutīgāku pret saules stariem. Tāpēc pirms medikamentu lietošanas obligāti jāizlasa instrukcija – ja to lietošanas laikā nedrīkst sauļoties, tas noteikti būs norādīts.

    Visbiežāk hiperpigmentāciju izraisa medikamenti centrālās nervu sistēmas traucējumu ārstēšanai, asinsspiedienu mazinoši medikamenti, arī atsevišķas antibiotikas. Vasarā jābūt uzmanīgai arī ar ādas kopšanas līdzekļiem. Pirmkārt, nevajadzētu lietot kosmētiku, kas satur augļskābes, tāpat arī līdzekļus, kas satur bergamotes un citrusu ēterisko eļļu. Izrādās, tās pigmenta šūnas padara jutīgākas.

    Ievies labus paradumus!

    Tikai tad, kad savā dzīvē būsi ieviesusi un stingri ievērosi šos paradumus, varēsi pievērsties plankumu likvidēšanai. Citādi cīņa pret tiem būs kā ar daudzgalvaino pūķi – vienu plankumu likvidēsi, bet nākamais jau būs vietā.

    • Sadraudzējies ar saules aizargkrēmu. Saules aizsargkrēmam jābūt plaša spektra, ar SPF 30–50 un jāsatur tā dēvētais fizikālais filtrs (titāna dioksīds, cinka oksīds).
    • Izvēlies pareizo sauļošanās laiku. Dari to līdz pulksten 11 no rīta un pēc tam no pulksten 15 vai 16.
    • Ņem vērā saules aktivitāti. Obligāti jāņem vērā arī saules aktivitāte – UV indekss konkrētajā dienā. Atceries: ja UV indekss ir 7 vai 8, tas nozīmē, ka saule ir pārāk agresīva un tiešos tās staros uzturēties nevajadzētu. Ja nu citādi nav iespējams, obligāti jālieto saules aizsargkrēms un galvā jāliek cepure. Ja saulē jāuzturas ilgstoši, labs risinājums ir speciāls apģērbs ar UV aizsardzību (nopērkams sporta veikalos).

    Kā likvidēt?

    Kad esi pie dermatologa pārliecinājusies, ka pigmenta plankumi nav ļaundabīgi, vari ķerties pie to likvidēšanas. Tiesa, to nevajadzētu darīt vasarā, jo ikviena balinoša procedūra ādu padara vēl jutīgāku, un saules gaisma, ultravioletais starojums tai nodarīs pāri vēl vairāk. Tāpēc ādas gaišināšanai nāksies gaidīt rudeni.

    Vai no pigmentācijas plankumiem iespējams atbrīvoties pašas spēkiem? Visticamāk – nē.

    Protams, citrona šķēlīte, biezpiena maskas un citi tautas līdzekļi situāciju nepadarīs sliktāku. Tomēr… arī labāku ne. Kā skaidro Kristīne Rozniece, arī aptiekās nopērkamie bezrecepšu pretpigmenta krēmi ir mazefektīvi. Jau efektīvāki ir krēmi, kas satur īpašu vielu hidrokinonu: «Melanīns ādā ir diezgan dziļi, un bieži vien to nevar izlobīt, arī veicot dziļo pīlingu. Tādos gadījumos palīdzēt var tikai selektīvie lāzeri. Ja pigments atrodas dziļāk, nekā spēj iekļūt lāzera stars, tad jāveic tā dēvētās ablatīvās procedūras, kad pigmentu vai nu izsaldē vai izdedzina. Taču šādā gadījumā pastāv liela iespēja, ka pigmentācijas vietā paliks gaišāks plankums,» uzsver Kristīne Rozniece.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē