• Ieauguši kāju nagi — kā ārstēt un kā izvairīties

    Skaistumkopšana
    Indra Ozoliņa
    16. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vairumam nagi nekad neieaug, bet citām tas notiek jau kopš bērnības. Kāpēc šāda netaisnība, un ko lietas labā darīt?! Skaidro Rita Sūna, podoloģe Dr. Karla klīnikā «Derma Clinic Riga».

    Visbiežāk ieaug kājas pirmā un nereti arī otrā pirksta nags. Savā praksē esmu novērojusi, ka tad pacientes parasti meklē visdažādākos skaidrojumus, kāpēc pirksts ir apsārtis, un cer – gan jau pāries. Diemžēl man jāapbēdina: ieaudzis nags pats nepāriet, tas ir jāārstē!

    Pirmā pazīme, kurai pievēršama uzmanība, ir naga malas spiešanās sānu valnītī, izraisot diskomfortu. Ja to ignorēsi, pirksts var pietūkt un sastrutot. Tāds ieaudzis nags sagādā daudz neērtību un raižu, kādreiz grūti pat paiet, nevar uzvilkt apavus. Negribu tevi biedēt, un tomēr vissliktākais, kas var notikt, ir mīksto audu iekaisums – flegmona, pirkstu falangu kaulu smadzeņu iekaisums osteomielīts un pat asins saindēšanās – sepse. Tik tālu gan vainu parasti neielaiž.

    Īpaši bīstama nagu ieaugšana ir tad, ja ir cukura diabēts: tādā gadījumā jebkuras brūces dzīst sliktāk un viegli pievienojas infekcija.

    Manā praksē ir bijuši gadījumi, kad cukura diabēta pacientes sūdzas par ieaugušu kājas nagu, bet zem tā atklājas išēmiska čūla.

    Kāpēc ieaug?

    Naga ieaugšanai parasti ir vairāki iemesli. Atšķirībā no roku nagiem kāju nagi ir pakļauti slodzei, kā arī spiedienam un mitrumam, ja kājas pastiprināti svīst. Būtiskas ir stājas īpatnības, piemēram, ja ierasts staigāt, nedaudz sasveroties uz priekšu, pēdas priekšējai daļai rodas pastiprināta slodze, kas var veicināt naga ieaugšanu.

    Viens no galvenajiem cēloņiem tomēr ir nagu traumatizācija – nepareiza kopšana un stūrīšu izgriešana, kā arī nepiemērotu apavu izvēle.

    Kāju nagi pastāvīgi tiek traumēti arī tad, ja aktīvi nodarbojies ar sportu vai dejošanu.

    Paaugstināts naga sānu malu ieaugšanas risks ir pirkstiem ar salīdzinoši lieliem sānu valnīšiem, kas sniedzas virs naga plātnes. Ja tev ir šādas formas pirksti, noteikti neiesaku valkāt šaurus apavus. Tad katrai aktivitātei, kas rada pastiprinātu slodzi uz pēdas priekšējo daļu, – pārgājieniem, dejošanai un citām, – prātīgāk būtu izvēlēties piemērotus apavus un ikdienā nevalkāt augstpapēžu kurpes.

    Nagi mēdz ieaugt arī tad, ja ir pēdas un pirkstu deformācija, kad kāda pirksta novietojums plaknē nav pareizs. Tad rodas pastiprināts spiediens un berze. Ikdienā to pat vari nejust…  Pēdu deformāciju papildus pastiprina liekais svars, kas rada uz tām pastiprinātu spiedienu, kā arī kāju tūsku (un tāpēc izvēlētie apavi bieži vien spiež).

    Vēl viens būtisks iemesls ir sēnīšu infekcija, kas veicina nagu deformēšanos. Tad pastiprināta spiediena ietekmē tie sāk ieaugt. Līdzīga ietekme ir arī nagu psoriāzei.

    Pie vainas var būt arī iekšķīgas slimības, piemēram, artrīts, kāju vēnu problēmas, vielmaiņas traucējumi, kas reizēm saistīti arī ar medikamentu lietošanu.

    Nereti nagi ieaug pusaudžiem, kuriem pastiprināti svīst pēdas un ir nevērīga attieksme pret apavu izvēli. Viņi valkā tādus, kas ļoti patīk, neņemot vērā, vai tie ir piemēroti. Nereti jauni apavi tiek iegādāti tikai tad, kad vecie kļuvuši par maziem un stipri spiež. Ja nagi šādos apstākļos kļuvuši mīksti, piesvīdušos apavos mēdz atšķelties naga maliņa, kas var ieaugt. Taču lielākā problēma ir tā, ka pusaudži apgriež nagus ļoti īsus un cītīgi izgriež stūrīšus. Un par savu problēmu vecākiem pasaka tikai tad, kad sāpes vairs nespēj izturēt!

    Vairāki un atkārtoti

    Ja ieaug vairāki nagi vienlaikus, parasti iemesls ir stājas īpatnības, nepiemērotu apavu valkāšana un pastiprināta pēdu svīšana. Šādos gadījumos būtu vērts apmeklēt tehnisko ortopēdu, kurš veiks podometriju un pielāgos individuālās zolītes, lai pēdām izlīdzinātu slodzi.

    Ja nagi ieaug regulāri, padomā, kāpēc tā notiek. Varbūt tev ir liekais svars, iespējams, tu intensīvi sporto un neievēro speciālistu norādījumus…

    Ja neizdodas mainīt ikdienas paradumus, lai mazinātu vai novērstu nagu ieaugšanu, varbūt ir vērts konsultēties ar podologu.

    Manā praksē bija gadījums, kad kāda sieviete ar ieaugušu nagu nostaigāja vairākus gadus. Atnākot uz konsultāciju, pirksts nebija iekaisis, bet kļuvis divreiz lielāks. Šādos gadījumos podologs palīdzēt vairs nevar, tāpēc ieteicu doties pie dermatologa, kurš veica lieko audu ekscīziju, proti, tos izgrieza, lai samazinātu pirksta apjomu. Tāpēc vēlreiz atkārtoju – laikus neglābjot ieaugušu nagu, sekas var būt visai bēdīgas.

    Pašpalīdzības PLĀNIŅŠ

    • Sāpju un iekaisuma mazināšanai vari pēdas paturēt sālsūdens vanniņā. Ņem 1–2 ēdamkarotes sāls uz 1 litru viegli silta ūdens, vanno pēdas, bet ne ilgāk par 10 minūtēm. Iekaisums un sāpes mazināsies, taču tikai uz laiku. Iekaisumu šādi novērst pavisam izdodas reti – parasti tad, ja nav tendences uz nagu ieaugšanu.
    • Ja ļoti sāp, vari iedzert pretsāpju tableti, bet galvenais ir nekavējoties vērsties pēc palīdzības pie podologa, lai problēmu neielaistu.
    • Ja, viegli uzspiežot, izdalās strutas, vari tās patīrīt. Dezinfekcijai derēs sālsūdens vanniņas vai kompreses, kliņģerīšu tinktūra, jebkurš līdzeklis ar antibakteriālu iedarbību. Ar kālija permanganātu gan neaizraujies, jo, ja šķīdums būs par stipru, tas var radīt ķīmiskus apdegumus.
    • Ja iespējams, paliec zem naga stūrīša marles gabaliņu vai salvetīti, un maini to katru dienu. To var mēģināt izdarīt ar zobu kociņu. Tad naga stūrītis tiks nedaudz pacelts un, nagam augot, tā malas bojājums vai izgrieztās malas palikušais stūris sānu valnītī neaizķersies mīkstajos audos. Ja ir iekaisums un strutas, zem naga stūrīša ieteicams palikt speciālu sāls salvetīti, kurai piemīt antibakteriāla iedarbība. Tikai – ne biezu kārtu un ne dziļi!

    Profilaksei

    1. Apgriez nagus pareizi!
      Kāju nagus vēlams apgriezt taisni un savlaicīgi – vienu vai divas reizes mēnesī. Un šādā veidā nagi jākopj jau kopš dzimšanas! Tādējādi naga plātne balstīsies uz valnīša malas un neļaus slodzes laikā deformēties. Ja šaubies, vai dari to pareizi, vai arī, apgriežot nagus taisni, rodas diskomforts, konsultējies ar podologu.

      Vislabāk nagus griezt pēc dušas vai vannas, kad to plātne ir mīkstāka un elastīgāka, apgriežot nelūst un nešķeļas. Tomēr kājas nevajag karstā ūdenī mērcēt pārāk ilgi, jo tad pastāv risks apgriezt par daudz. Nekad neizgriez nagu stūrīšus un neapgriez nagus ļoti īsi – tā var panākt tikai arvien biežāku to ieaugšanu.
    2. Valkā piemērotus apavus!
      Apaviem jābūt ērtiem, brīviem, atbilstošiem laika apstākļiem un paredzamajām aktivitātēm. Ja tavā darbavietā ir noteikts dreskods un jāvalkā eleganti apavi, pēc iespējas biežāk atpūtini kājas. Sēžot pie galda, novelc kurpes un pavingrini pēdas.
    3. Izmanto ortopēdiskās zolītes!
      Ja tev ir liekais svars, kas rada pastiprinātu slodzi uz pēdām un izraisa kāju tūsku, ja esi stāvoklī vai ja ciet no hallux valgus jeb greizā īkšķa, risinājums varētu būt pēc tehniskā ortopēda konsultācijas pagatavotas individuālas ortopēdiskās zolītes, lai koriģētu slodzes sadalījumu pēdām.
    4. Sargies no traumām!
      Ikdienā pirkstus mēdzam atsist pret gultas vai galda kāju… Nereti nagi līdz pat zemnaga asinsizplūdumiem tiek atspiesti intensīvas slodzes laikā, piemēram, aktīvi dejojot šaurās kurpēs vai dodoties pārgājienā. Bieži no ieaugušiem nagiem cieš futbolisti, tenisisti, volejbolisti, jo šajos sporta veidos rodas pastāvīgs trieciens uz pēdas priekšējo daļu un pirkstiem. Tāpēc sportistiem vēlams slodzes laikā nēsāt individuālās ortopēdiskās zolītes, kuras gatavotas tieši intensīvai slodzei – tā jārīkojas īpaši tad, ja nagiem piemīt tendence ieaugt.

    Ārstēšanas varianti

    Katrs ieauguša naga gadījums ir individuāls, jo katrai ir citi problēmas iemesli, bet, galvenais, atšķirīga vēlme sadarboties ar speciālistu.

    Lai nostiprinātu jau iztaisnotas naga malas, podologs var uzklāt ārstniecisko želeju, kas līdzinās dekoratīvajai gelish lakai un vienlaikus padarīs nadziņu arī glītu. Ievērojot speciālista ieteikumus, tā turēsies vismaz 3–4 nedēļas. Diemžēl ne vienmēr naga pārklāšanai ar to būs vēlamais rezultāts. Gluži otrādi – ja nags ikdienā tiks pakļauts spiedienam, no efekta panāksim defektu. Taču tā noderēs bērniem un pusaudžiem, kurus neizdodas atradināt no pārāk īsu nagu apgriešanas. Ar želeju pārklātus nagus ir grūti apgriezt, tāpēc tas palīdz atradināties no šī niķa.

    Labus rezultātus var panākt, izmantojot koriģējošās skavas. Ar to palīdzību tiek pakāpeniski paceltas naga plātnes malas. Nagam augot, izlīdzinās naga un skavas radītais spiediens, nags ieņem savu fizioloģisko formu. Teicams rezultāts, kas ilgi saglabāsies, tiks sasniegts, ievērojot norādījumus par nagu pareizu kopšanu un piemērotu apavu izvēli. Lai skava nenokristu, jāizvairās no šauriem apaviem un augstiem papēžiem. Vēlams ierobežot sportiskās aktivitātes.

    Skavas uzlikšana ir nesāpīga, anestēzija nav nepieciešama. Atvieglojums parasti jūtams uzreiz, jo, naga malām paceļoties, sānu valnīši tiek atbrīvoti no naga spiediena. Vieglākos gadījumos pietiek ar vienas skavas uzlikšanu, bet dažkārt tās jāliek atkārtoti vairākas reizes. Skavu uzliek uz 1–2 mēnešiem atkarībā no tās veida. Tām ir vairāki desmiti dažādu modifikāciju. Vienas koriģējošas skavas uzlikšana maksā aptuveni 35 eiro.

    Ja naga ieaugšanu nav iespējams novērst citādi, podologs iesaka ķirurģisku naga korekciju.

    Esmu novērojusi: ja naga ieaugšanas iemesls ir iekšķīgas slimības, sēnīšu infekcija vai ja naga ieaugšanu izraisa pēdu deformācija, problēma mēdz atkārtoties.  

    Nereti pie manis nākuši pacienti ar komplikācijām, kas radušās pēc ķirurģiskas naga korekcijas. Kādreiz ir atšķēlusies naga daļa, kas reizēm ieaug, bet labākajā gadījumā ķeras zeķēs un apavos… Ir gadījumi, kad naga plātne ataug deformēta, maina augšanas virzienu vai ir sasvērusies plaknē ar vienu malu uz augšu. Šādu izmaiņu iemesls varētu būt nepareiza nagu kopšana un nepiemērotu apavu valkāšana pēc operācijas, kad nags ataug, kā arī jau iepriekš novēroti nagu augšanas traucējumi. Diemžēl šādus nagus ar podoloģijas metodēm labot nevar. Iespējams, no šādām problēmām varētu izvairīties, ja uzreiz pēc operācijas dotos pie podologa, lai naga ataugšana notiktu viņa kontrolē.

    Vai var ieaugt arī roku nagi?

    Parasti ne. Izņēmums varētu būt traumas radīts nepareizs naga augšanas virziens, bet šādos gadījumos var tikt galā pašas spēkiem, traucējošo naga daļu savlaicīgi apgriežot.

    Roku nagu valnītī var izveidoties iekaisums – panarīcijs. Tad valnītis ir pietūcis un apsārtis, nereti struto, bieži kutikulas rajonā. Šajos gadījumos infekcija pārsvarā radusies no pašu veikta aplama manikīra vai traumas, taču nav saistīta ar naga ieaugšanu.

    Ko saka ārsts

    JĀNIS DŪMIŅŠ, Medicīnas sabiedrības ARS ķirurgs: Palīdz uz visiem laikiem

    – Ieaugušus nagus operēju diezgan bieži. Parasti to dara, ja nags ir ieaudzis ļoti dziļi un podologa izmantotās metodes nepalīdz. 

    Nags pēc operācijas paliek savā vietā – tiek likvidēta tikai ieaugusī daļa. Ķirurgs izņem naga maliņu kopā ar sakni, no kurienes tas aug. Pēc tam brūcītei uzliek šuves. Kad iziet anestēzija, mazliet sāp. Dzīst apmēram nedēļu. Pirmajā nedēļā jāstaigā tā, lai pirkstu neslogotu, ar speciālu vaļēju apavu. Tad vēl nedēļu jāievēro mierīgāks režīms nekā parasti, lai pirkstu nesasistu. Toties pēc tam rezultāts ir labs. Deviņdesmit deviņos procentos gadījumu problēma tiek atrisināta uz visiem laikiem. Tā kā operācijas laikā naga maliņa līdz lejai tiek likvidēta, un naga forma tiek mazliet izmainīta, tas vairs nevar ieaugt. Operācija ir visātrākais un radikālākais veids, kā atrisināt ieauguša naga problēmu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē